Ariel turvamuurin sisään

“We can’t arrive at an agreement with the Palestinians, but we can at least separate the two peoples.” (Isaac Herzog Arielissa)

ariel%20and%20Kdumin%20English%20SmallArielin asukkaat ansaitsevat saman suojan kuin Tel Avivinkin asukkaat totesi Israelin oppositiojohtaja Isaac Herzog vieraillessaan tiistaina [23.2.2016] Arielissa. Sionistisen Unionin ja Laborin johtajan mukaan Ariel on osa Israelia minkä tahansa rauhansopimuksen jälkeenkin.

Koska ‘kahden valtion’ ratkaisu ei nykyisellään näytä olevan saavutettavissa ajaa Herzog Israelin yksipuolisia toimia joilla israelilaiset ja palestiinalaiset erotetaan toisistaan mm saattamalla loppuun turvamuurin rakentaminen. Herzogin mukaan aselepolinjan itäisten asutusten erottaminen Länsirannan palestiinalaisväestöstä ehkäisee terroristien soluttautumista Israeliin ja samalla merkitsee linjan jonka taakse Israel ei enää perustaisi uusia asutuksia. Ilman rajan määrittelyä konflikti Herzogin mukaan vain pahenee. Lähde: The Times of Israel

Tammikuussa keskusta-vasemmiston johtaja Herzog yllätti monet tarkkailijat esittelemällä yksipuolisen erottelusuunnitelmansa joka palestiinalaisten kanssa tehtävän sopimuksen sijaan keskittyy Israelin omiin turvajärjestelyihin vastaamaan kentällä vallitsevaa todellisuutta. Suunnitelma sisältää turvamuurin rakentamisen ohella Israelin yksipuolisen vetäytymisen Länsirannalta muurin suojaan poislukien armeijan valvonnan Jordan laaksossa. Suunnitelman toteutus mahdollistaisi myös sen, että palestiinalaiset voisivat ottaa hallintaansa turvamuurin itäisen osan.

Herzogin tilannekuva on lähellä PM Benjamin Netanyahu’n vastaavaa. Helmikuussa Labor puolue – joka muodostaa Hatnua puolueen kanssa Sionistisen Unionin – hyväksyi Herzogin suunnitelman. Vastaavanlaista suunnitelmaa on esittänyt myös keskustalainen Yesh Atid puolueen puheenjohtaja Yair Lapid aiemmin tänä vuonna. Lähde: The Times of Israel

Vuonna 2006 Israelin hallitus hyväksyi suunnitelman rakentaa noin 790 km pitkän turvamuurin Länsirannan asutustensa suojaksi; kuitenkin vain 60% rakentamisesta on toteutettu sillä vuodesta 2007 lukien projekti on ollut likipitäen pysähdyksissä. Tarkistettu suunnitelma ei enää pitänyt sisällään Ariel’a, Ma’aleh Adumim’a ja Gush Etzion’ia. Nyt Herzog kuitenkin otti esiin myös näiden osien rakentamisen. Lähde: The United Jerusalem Foundation

Ariel

“The residents of Ariel deserve the same protection as the residents of Tel Aviv.” (Isaac Herzog Arielissa)

Ariel (Hebrew: אֲרִיאֵל; Arabic: اريئيل‎) on kaupunki Samariassa sijaiten 40 km Tel Avivista ja noin 20 km ns aselepolinjasta itään Länsirannalla. Kaupunki perustettiin vuonna 1978 ja sen asukasluku on vajaat 20 000 käsittäen pääosin englanninkielisiä maahanmuuttajia ja siirtolaisia entisestä Neuvostoliitosta. Kaupunki on Länsirannan neljänneksi suurin juutalaisasutus Modi'in Illit’n, Beitar Illit’n ja Ma'aleh Adumim’n jälkeen.

Arielin yliopisto perustettiin vuonna 1982 Bar-Ilan yliopiston alueellisena haarana saaden täyden yliopistostatuksen vuonna 2012. Yliopistolla on vajaat 10 000 pääosin juutalaista ja arabiopiskelijaa (osa Tel Avivin sivupisteessä), sillä on sopimukset 51 akateemiseen instituutioon maailmalla ja mm yhteistyösopimus Moskovan liepeillä sijaitsevan korkean teknologian innovaatiokeskus Skolkovon kanssa.

Ariel yliopiston sisäänkäynti

Arielin yliopiston sisäänkäynti

 


Lisää aiheesta:

[Kirjoitus julkaistu ensinnä Ariel -sivustolla]

 

arirusila

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ari Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu