Kolmas Libanonin sota valmisteilla

israeli-security-camera-systems-targeted-by-pro-hezbollah-hackersYnet News’n   mukaan IDF on valmistautumassa kolmanteen Libanonin sotaan. Hizbullah’lla on kyky laukaista 100 000 rakettia Israeliin 1200 raketin päiväannoksina kymmeniin etelä-Libanonin kyliin kätketyistä patteristoistaan. Hizbullah suunnittelee myös valtaavansa raja-aidan läheisyydessä olevia israelilaiskaupunkeja. Israelin ilmavoimien upseeri totesi, että tällaisessa konfliktissa jossa kotirintamalle hyökätään poistuvat myös kaikki [vastatoimien] rajoitteet kuten iskukohteiden ennakkovaroitukset.

IDF on myös rakentamassa uutta puolustuslinjaa; rajaseudun kymmenen metriä korkeat esteet in tarkoitettu vähentämään Hizbullah’in erikoisjoukkojen tunkeutumista israelilaiskaupunkeihin. Lähde: Ynet News

_40881107_lebanon_bekaa_map203Uutena tekijänä Libanonin rintamalla on Syyria, jossa Iranin vallankumouskaarti on käyttänyt tilaisuutta hyväkseen lauantaina 27.02.2016 solmittua tukitaukoa ja salaa siirtänyt satoja aseistettuja palestiinalaisia asemiehiä Syyrian puoleiselle Golanille. Debkafile kertoo omiin tietolähteisiinsä perustuen näiden kuuluvan Al-Sabirin terrorijärjestöön, jonka Hizbullah ja Iranin vallankumouskaarti perustivat, kouluttivat ja aseistivat niistä palestiinalaisista, jotka joutuivat pakenemaan Yarmoukin pakolaisleiristä, sekä Gazasta tulleista palestiinalaisista. Al-Sabirin jäsenten tarkoituksena on tunkeutua syvälle Israelin sisään sissijoukoiksi tehtävänään tehtävänsä on hyökätä IDF:n asemia, valtateitä ja siviiliasutuksia vastaan.

IDF teki kaikkensa Al-Sabirin uhan estämiseksi mm teloittamalla salaisessa operaatiossa Damaskoksessa järjestön johtaja Samir Quntar’in. Vuotta aiemmin 18.01.2015 IDF iski Iranin ja Hizbullah’in tarkkailijaryhmään, joka tutki Israelin vastaista rajaa hakien sopivaa kohtaa hyökkäykselle. Kyseisessä hyökkäyksessä surmansa saivat iranilaiskenraali Allah-Dadi ja Hizbullah’n johtoon kuulunut Jihad Mughniyeh.  Lähde: Debkafile

Pääministeri Netanyahu otti yhteyttä Venäjän presidentti Putiniin 2 päivää ennen tulitauon alkamista ja UM:n Dore Gouldin Moskovaan varoittamaan Iranin ja Hizbullahin suunnitelmista. Presidentti Rivlin puolestaan matkannee Moskovaan 13.03.2016.

Mainittakoon, että Al-Sabir on jo aiemmin rantautunut Gazaan ja pyrkinyt soluttautumaan myös Länsirannalle.   

Vasemmalla Palestiinalaisen al-Sabireen ryhmän lippu ja oikealla Libanonin Hizbollah'n vastaava

Oikealla Palestiinalaisen al-Sabireen ryhmän lippu ja vasemmalla Libanonin Hizbollah'n vastaava


P.S:

Libanoniin liittyen prikaatinkenraali (evp) Amos Gilboa on julkaissut kirjan [The True Story of How Israel Left Lebanon (May 2000) Code Name “Dawn”] Israelin silloisen pääministeri Ehud Barak’in päätöksestä jättää Libanon ja kuinka päätös toteutettiin. Vaikka ko ajan Libanonista on julkaistu paljon kirjallisuutta on Gilboan kirja ensimmäinen kulissien takaista päätöksentekoprosessia sisältä päin valottava analyysi. Kirjan ehkä merkittävin huomio on, että PM Barak teki päätöksensä neuvottelematta etukäteen lainkaan Israelin [sotilas]tiedustelun kanssa; itse asiassa sotilastiedustelu sen enempää kuin armeijakaan ei omannut edustusta Barakin suunnitteluryhmässä. Ironisesti myös hyökkäys Libanoniin vuonna 1982 tehtiin poliitikkojen [PM Begin ja puolustusministeri Sharon] päätöksellä ohittaen sotilastiedustelun arviot.

Toisin kuin ‘Kuuden päivän’ ja ‘Yom Kippurin’ sodissa Libanonissa vastustaja ei ollut tavanomainen armeija vaan terroristiorganisaatio (Palestiinalaisirganisaatiot IDF:n mennessä Libanoniin ja Hizbollah sen vetäytyessä sieltä). Näissä oloissa Israelin johdon ongelmat olivat ensisijassa poliittisia, diplomaattisia ja kansainvälisiä jolloin sotilastiedustelun rooli oli vähäisempi. Kirjoittajan mukaan tiedustelu tehtävänsä kartoittaa lähinnä riskejä jolloin sen arvioissa edut ja mahdollisuudet voivat jäädä ilman huomiota. Lähde: The Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center

Hezbollah-Missile-Threat-Map1
Aiemmin Israelin pohjoisesta rintamasta:


[Kirjoitus alun perin julkaistu Ariel -sivustolla]

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu