Israel ja Iran lääketieteellisessä yhteishankkeessa

Uran Israel flagsIsrael osallistuu merkittävään tieteelliseen Jordaniassa toteutettavaan hankkeeseen yhdessä mm Iranin kanssa. Israelin, Jordanian, Iranin, Turkin, Pakistanin, Kyproksen, Egyptin ja Palestiinalaishallinnon hallitukset toteuttavat yhdessä SESAME –hankkeen ja v. 2017 tutkijat myös työskentelevät yhdessä 35 km Ammanista luoteeseen sijaitsevassa tiedekeskuksessa.

SESAME [ Synchrotron-light for Experimental Science and Applications in the Middle East] hankkeessa synktronisäteilyllä tutkitaan ihmissoluja viruksista atomeihin tarkkuudella joka muin keinoin olisi mahdotonta.

 

SESAME members

 

Synkrotroni on hiukkaskiihdytin, jolla saadaan varatut hiukkaset, esimerkiksi elektronit, kiertämään synkronoidusti magneetti- ja sähkökenttien avulla ympyrärataa. Synkrotroneja käytetään muun muassa hiukkasfysiikassa hiukkasten varastorenkaina ja materiaalitieteissä synkrotronisäteilylähteinä. Synkrotronisäteilyllä on monia erityisominaisuuksia, jotka tekevät siitä erinomaisen työkalun lääketieteelliseen tutkimukseen ja hoitoon.

Screen-Shot-2013-11-29-at-7.38.31-AM

Viime vuosikymmeninä säteilylähteiden kehittyminen ja synkrotronisäteilyn teho on merkittävästi vaikuttanut mm arkeologian, biologian, kemian, ympäristötieteiden, geologian, fysiikan ja myös lääketieteen kehitykseen.

200px-SESAME_logoTeoreettisen fysiikan professori Eliezer Rabinovici [Hebrew University’s Racah Institute of Physics] toimii SESAMEn toimintaa ohjaavan neuvoston vara-presidenttinä toteaa israelilaistutkijoiden olevan alalla melko hyviä [Prof. Ada Yonath, Weizmann Institute of Science, sai kemian Nobel palkinnon vuonna 2009 perusteena mm synktronin käyttö RNAn tutkimuksessa]. Jos hanke olisi perustettu Israeliin niin monet tutkijat maista, joihin Israelilla ei ole diplomaattisia suhteita, eivät olisi voineet siihen osallistua.

Sanktioiden vuoksi Iran ei aiemmin maksanut osuuttaan [ $500,000 ] hankkeeseen mutta on ilmoittanut vastaavansa velastaan.

Israelin Tiede-,teknologia ja avaruusministeriö maksaa Israelin osuuden ja lisäksi on varautunut sijoittamaan $5 miljoonaa hankkeen infrastruktuuriin. EU:lla on hankkeessa tarkkailijastatus ja EU:n tutkijat voivat osallistua hankkeeseen myös SESAMEn tiedekeskuksessa. EU myös on lupautunut rahoittamaan 10 miljoonalla eurolla tiedekeskuksen rakentamista jonka lisäksi Italia vielä erikseen antaa hankkeeseen useita miljoonia.

(Lähteet: The Jerusalem Post ja SESAME )

Alla SESAME'n juliste (klikkaamalla suuremmaksi) :

SESAME_POSTER_Sept_17_11


Lisätietoja SESAMEsta hankkeen kotisivuilta [http://www.sesame.org.jo/sesame/ ]

Aiemmin Israelin ja Iranin yhteistyöstä:

 

  • SESAME tiedekeskus, Jordania
  • SESAME tiedekeskus, Jordania

[Kirjoitus julkaistu ensinnä Ariel -sivustolla ]

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu