Israel varautunut ydinterroriin

  • Palomiehet hävittävät vaarallisia materiaaleja Ben Gurion lentokentöllä Tel Avivissa
  • Palomiehet hävittävät vaarallisia materiaaleja Ben Gurion lentokentöllä Tel Avivissa

YDINASE terroristien käsissä on uhkakuva jota käsiteltiin sekä Tel Avivissa että Washingtonissa huhtikuussa 2016. Ydinturva huippukokouksessa puhuessaan presidentti Obama totesi IS’n jo käyttäneen kemiallisia aseita Syyriassa ja Irakissa. Brittiläinen Daily Telegraph puolestaan raportoi IS’n suunnitelleen käyttää miehittämättömiä lennokkeja – drooneja – ydinmateriaalien levittämiseen läntisiin kaupunkeihin tehtävissä ‘likainen pommi’ –iskuissa.

Kyseiseen huippukokoukseen osallistunut Israelin energiaministeri Yuval Steinitz puolestaan sanoi Israelin olevan yksi eniten ydinterroriin valmistautuneita maita ja kehittäneen kykyään ydin- ja radioaktiivisten hyökkäysten torjuntaan. Steinitz totesi ydinasehyökkäyksen olevan epätodennäköinen; sen sijaan terrori-isku käyttäen ydinreaktoreista, tehtaista tai sairaaloista varastettua radioaktiivista materiaalia on mahdollinen ja että Israel on valmistautunut tähän skenaarioon. Steinitz myös lupasi Israelin haluavan auttaa radioaktiivisten aineiden salakuljetuksen ehkäisemisessä Lähi-idässä – myös maita joiden kanssa maalla ei ole diplomaattisia suhteita. (Lähde: Hebrew Nation Radio )

[youtube https://]

Israelin puolustusministeri Moshe Yaalon kertoi Tel Avivissa keskiviikkona [6.4.2016] vierailleelle Puolan virkaveljelleen, Antoni Macierewicz’lle, että jihadistit lähettivät satoja koulutettuja terroristeja Eurooppaan pakolaisvirtojen mukana, jotka suunnittelevat uusia entistä näyttävämpiä iskuja. ”Pariisin ja Brysselin iskut olivat vasta alkusoittoa, paljon pahempaa on tulossa”. Israel valitettavasti omaa merkittävän kokemuksen erilaisen terrorismin torjunnassa ja maan olevan valmis jakamaan tätä kokemustaan ja terrorin torjuntaan kehitettyä teknologiaansa muillekin. Ya’alon painotti Israelin ja Puolan aseteollisuuden yhteistyötä puolustusjärjestelmien ja armeijoiden yhteistyön ohella. (Lähde: Jerusalem Post)

  •  Haaretz
  • Yllä: radioaktiivisen laitteen räjäytys ja säteilytutkimus minilennokilla. Alla: radioaktiivisen aseen testaus ostoskeskuksessa. Lähde: Haaretz

 

Nuclear Threat Initiativen raporttien mukaan IS saattaa jo omata tarpeeksi varastettua radioaktiivista materiaalia ‘likaista pommia’ varten. Mikään ei tällä hetkellä viittaa siihen, että terroristiryhmät olisivat saaneet käsiinsä pitkälle rikastettua fissiomateriaalia. Mikäli näin kävisi niin periaatteessa fissiopommin rakentaminen olisi mahdollista mutta teknisesti haasteellista. Pitkälti kehittyneet ydinpommit vaativat vain muutaman kilon fissiomateriaalia mutta alkeellisissa oloissa terroristit tarvitsisivat materiaalia paljon enemmän. Lämpöydinpommin valmistus lienee liian haasteellista terroristiryhmille. Näistä syistä ‘likainen pommi’ – uraanipohjaisia improvisoituja ydinlaitteita (IND), kotitekoinen atomipommi – on todennäköisin terroristien käyttämä vaihtoehto lähitulevaisuuden terrori-iskuissa. ’Likaisessa pommissa’ ei tarvita monimutkaista ydinreaktion hallintaa vaan radioaktiivisen aineen levitys tapahtuu tavanomaisin räjähtein.  

Ydinasehistorioitsija Alex Wellerstein on laatinut ns. Nuke Mapin . Interaktiivisen kartan avulla on mahdollista eri tekijöitä muuttelemalla havainnollistaa eri ydinlatausten tuhovaikutuksia. Alla olevassa kuvassa on esitetty 15 kilotonnin ydinpommin todennäköiset vaikutukset Helsingissä: 

Ydinpommi
 


Kirjoitus julkaistu ensin Ariel -sivustolla

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu