Hamasin poliittinen siipi menettänyt asemiaan sotilaalliselle

 

   

n eteläinen sotikastiedustelu logoIsraelin armeijan – IDF’n – tiedustelu koskien Hamas’n sotilaallista siipeä on armeijalähteiden mukaan merkittävästi kehittynyt viime kahden vuoden aikana ja sen tuloksena eteläisen komentopiirin sotavalmistelut ovat aiempaa kehittyneemmällä tasolla. [Lähde: Jerusalem Post ].

Israelin armeijan tiedustelun mukaan Hamas’n sotilassiipi Gazassa on viime kahtena vuotena suuresti vahvistunut ja myös kasvattanut merkitystään suhteessa järjestön poliittiseen siipeen.

Hamas’n sotilassiiven jäsenet saavat alan koulutusta Gazan ohella myös Iranissa ja aiemmin Syyriassa. Gazassa järjestö myös antaa sotilaskoulutusta leireillään lapsisotilaille joita lisäksi indoktrinoidaan julkisen median kautta välitettävällä vihakoulutuksella.

Hamasin sotilasiipi – Izz al-Din al-Qassam Brigade – omaa omat johtajansa jotka eivät ota määräyksiä vastaan Hamasin poliittiselta johdolta eivätkä informoi sitä iskuistaan etukäteen. Sotilassiipi on meneillään olevan ns ’puukkointifadan’ aikana auttanut Länsirannalla olleita ryhmiään terrori-iskuissa – joita IDF on yhdessä Shin Betin kanssa paljastanut ja eliminoinut tusinan verran Juudeassa ja Samariassa – sekä avustanut Daesh’iin liittyvää Siinailla toimivaa Egyptin vastaista terroristiryhmää.

Hamasin sotilassiipi on keskittynyt erityisesti eliittiyksiköidensä [Nuhba Force] koulutukseen rakentaen samalla merivoimayksikköään sekä miehittämättömiä lennokkeja käyttäviä yksiköitään.   Nykyisin sotilassiipi on myös vastuussa Gazan poliisin nimityksistä joka aiemmin oli Hamasin poliittisen siiven vastuulla.

Israelin armeijan eteläinen komentopiiri tarkkailee huolellisesti Hamasin 25 alueellista pataljoonaa ja on valmistellut jokaisesta taustaselvitykset kenttäjoukkojensa käyttöön mahdollisen konfliktin puhjetessa. Aiemmissa Gazan sodissa tällaista materiaalia ei ollut käytössä. Edelleen IDF’n komentajat ovat viime viikkoina harjoitelleet erityisesti taisteluja asutuskeskuksissa sekä joukkojen nopeaa mobilisointia.  [Lähde: Jerusalem Post ].

‘Tunnelitalouden’ romahdus

Hamasin taloudellinen pohja on romahtanut kahdesta syystä: ensinnäkin tunnelitalous on pienentynyt olemattomiin Egyptin tuhottua pääosan Gazaan johtavista salakuljetustunneleista ja toiseksi ulkomaiset lahjoittajat ovat vähentyneet Muslimiveljeskunnan menetettyä asemansa Egyptissä, Jordanian sulkiessa Hamasin toimistoja, Kuwaitin ja Saudi Arabian julistettua Hamas terroriorganisaatioksi ja Iranin vähennettyä apuaan Hamasin asettuessa Syyrian kapinnallisten tueksi Iranin ja Hizbollahin tukiessa al-Assadin hallintoa.

Egypti puolestaan jo liki vuoden tehokkaasti tuhonnut yli tuhat salakuljetustunnelia Egyptin ja Gazan rajalla, viimeisimpänä tuhoamiskeinona Egyptin armeija on käyttänyt kaivamansa kanaalin kautta Välimerestä pumpatun meriveden aiheuttamia tulvia jotka ovat tuhonneet aiemmin havaitsemattomia tunneleita.. Vaikka yleinen uskomus on tunneleiden romahtamisen syynä olevan mainittu vedenpumppaus sekä rankat sateet Israelin-Gazan vastaisella rajalla ovat spekulaatiot lisääntyneet siitä, että Israelin uusilla anti-tunneliaseilla olisi osansa viimeaikaisissa onnettomuuksissa.

Egypti, joka historiallisesti on tukenut palestiinalaisia ja toiminut sovittelijana niin Israelin kuin gazalaisryhmittymien sekä gazalaisryhmittymien sisällä, on muutoinkin tehostanut Gazaa koskevaa rajavalvontaansa sitten vuoden 2013 johtuen Gazasta Siinain islamistisille militanteille välitettyä tukea. Hiljattain Egypti syytti Hamasia osallisuudesta Egyptin yleisen syyttäjä Hisham Barakat’n murhaan. [Tästä enemmän artikkelissa Egypti iskee Hamasia vastaan sekä laajemmin Hamas’ Relations With Egypt Worsened ja Gaza Blockade – It’s Egypt not Israel! ja tunnelisodankäynnistä Israelin näkökulmasta enemmän kirjoituksessa Tunnelisodankäynnin uusi aika: Israelin maanalainen ’Rautakupoli’ ]

Tunnelwar

Päätelmiä

Channel 2 raportin mukaan Israelin turvallisuuselimet arvioivat ettei Hamas nykyvoimissaan etsi konfliktia Israelin kanssa. Tämä arvio pätee em raportin mukaan siitäkin huolimatta, että Hamas jatkuvasti rakentaa Israelin vastaisia hyökkäystunneleita.

Hamasin poliittinen siipi on yli vuoden neuvotellut Israelin kanssa pitkästä aselevosta koskien Gazaa joka aselepo toteutuessaan asettaisi kansainvälisen yhteisön ajaman liki kuolleen ’Kahden valtion’ ratkaisumallin aivan uuteen tilanteeseen. Nyt havaittu Hamasin poliittisen siiven painoarvon väheneminen järjestön sotilaalliseen siipeen nähden vaarantanee myönteisen neuvottelutuloksen aikaansaamisen. [näistä neuvotteluista laajemmin esimerkiksi artikkeleissa Gaza State Under Construction, West Bank Remains Bystander, Analysis: Resolving The Israeli-Palestinian Conflict , Sinai Option again ja Hamas and Israel on Verge of the Deal).

Hamain poliittinen ja sotilaallinen siipi , Ari Rusila

[Kirjoitus julkaistu ensin Ariel -sivustolla ja laajemmin pääblogini artikkelissa Gaza Update: Hamas Downfalling – IDF Prepared ]

 

 

 

 

 

 

arirusila

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ari Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu