Gaza’n tunnelisota jatkuu kaikilla rintamilla

 

Gaza’n tunnelisota jatkuu kaikilla rintamilla – Egyptin rajalla, Israelin rajalla ja Gazan kotirintamalla.  Egypti hukutti jälleen meri- (tai jäte-)vedellä yhden jäljellä olevista salakuljetustunneleista kun taas Israelin armeija löysi maaperältään ensimmäisen hyökkäystunnelin sitten viime Gazan kesäsodan 2014.

GAZApriceHamas väittää tunneliverkkonsa olevan jo laajempi kuin Viet Congilla aikoinaan ja kotirintamalla Hamas paitsi salakuljettaa niiden rakentamiseen tarvittavaa sementtiä myös ottaa käyttöönsä  Gazan jälleenrakentamiseen ulkomaisten lahjoittajien myöntämiä avustuksia ja  materiaaleja.

Tunnelisodan kohteena on Hamasin Gazaan ja sen rajoille rakentama kolmenlainen  tunnelikokonaisuus:

a) Salakuljetustunneleita Egyptiin arvioidaan olleen  laajimmillaan jopa 2500 kappaletta  ja vuosittain niiden kautta kulki kolmen miljardin USD:n arvosta tavaraa Gazaan. 

b) Hyökkäys- aka terroritunnelit on puolestaan suunnattu Israeliin ja kesäsodassa 2014 Israel tuhosi niitä ainakin 34 kappaletta.

c) Tunneleiden kolmas muoto on Gazan asutuksen alle rakennettu tunneliverkosto jota kautta Hamasin taistelijat, johtajat ja materiaalit voivat Israelin havaitsematta siirtyä paikasta toiseen, kyseiset tunnelit toimivat myös johtokeskuksina ja mm ohjusvarastoina sekä myös Hamaseliitin ja heidän perheidensä henkilökohtaisina suojapaikkoina.

Palestiinalaismedia raportoi  18.4.2016 Egyptin armeijan hukuttaneen Hamasin tunnelin Gazassa Rafahin kaupungin lähistöllä ja seitsemän Hamasaktiivin olevan tämän johdosta kateissa.  Egypti, joka on sovitellut useaan otteeseen Israelin ja Hamashallinnon välisiä konflikteja ja myös Hamasin sisäisiä riitoja, on viime vuosina tiivistänyt nk Gazan saartoa ja tuhonnut satoja Hamasin salakuljetustunneleita osana kampanjaansa Daeshia tukeviea militantteja Siinailla tapahtuvaa taistelua. Hiljattain Egypti syytti Hamasia osallisuudesta yleisen syyttäjä  Hisham Barakat’n salamurhasta.  (Tästä enemmän artikkelissa Hamas’ Relations With Egypt Worsened )

[youtube https://]

Uusi hyökkäystunneli uudella teknologialla

Israelin löytämä ja tuhoama hyökkäystunneli sijaitsi myös Gazan eteläisellä kaistaleella. Tunneli sijaitsi 30-40 metrin syvyydessä ja ulottui muutaman kymmenen metriä Israelin alueelle.  Uusissa kesäsodan jälkeen rakennetuissa tunneleissa, kuten nyt löydetyssä, on käytetty uutta rakennusmenetelmää joka paitsi vähentää kovien sateiden aiheuttamaa sortumisvaaraa myös kestää voimakkaampia tunnelin sisäisiä tai siihen ulkopuolelta kohdistuvia räjähdyksiä.  (Lähteet: The Times of Israel ja Ynet )

 

Israelin anti-tunneli kampanja

Israel on parhaillaan testaamassa uutta tunneliverkon havaitsevaa ja tuhoavaa teknologiaansa ja Foreign Policy lehden artikkelin mukaan myös löytänyt ‘maanalaiseksi rautakupoliksi’ (’Underground Iron Dome’) kutsutun ratkaisun joka paitsi löytää tunnelin myös lähettää ohjuksen sen tuhoamiseksi. ’Rautakupolin’ ohella osana Israelin anti-tunneli kampanjaa ovat erilaiset sotilasrobotit.  (Taustoitusta mm kirjoituksessa Underground Iron Dome i.a. Against Hamas’ Terror Tunnels ).

Hamasin epäilee Israelin jo käyttäneen uutta teknologiaa tunneleiden tuhoamiseen ja samoin Hamas olettaa Israelin luovuttavan Egyptille kaiken tunneleita koskevan relevantin tiedon.  Tämän lisäksi jotkut palestiinalaislähteet  väittävät viimeisen tunnelilöydön olevankin herra Mahmoud Jasser Awad Atawna’n ansiota/syytä.  Atawna oli Hamasin tunnelioperaatioiden keskeinen toimija joka joutui/hakeutui Israelin armeijan käsiin muutama viikko sitten.   Väite saattaa hyvinkin pitää paikkansa sillä Israelin anti-tunneli kampanjassa tiedustelu, teknologia ja armeijan toimet pyritään integroimaan saumattomaksi kokonaisuudeksi.

Tunnelwar

Päätelmiä

  • Hukutettu tunneli osoittaa Egyptin jatkavan toimiaan Hamasin salakuljetusverkoston täydelliseksi tuhoamiseksi jo pääosin tapahtuneena seurauksenaan Hamasin taloudellisen perustan romahtaminen.
  • Israelin maaperältään löytämä hyökkäystunneli osoitti Hamasin kehittäneen aiempaa kestävämmän tunnelirakenteen.
  • Israelin anti-tunnelikampanja on tehostunut uuden teknologian, Hamasin sotilaalliseen siipeen kohdistuvan tiedustelun paranemisen sekä kampanjaan liittyvien elementtien integroinnin myötä.
  • Mm. Israelin Channel 2 tv:n raportin mukaan Israelin turvallisuusviranomaiset – Hamas -terroristien jatkuvista tunneliaktiviteeteista huolimatta – arvioivat ettei Gazan tilanne eskaloidu sodaksi lähitulevaisuudessa.

 

Taustoitusta

Gazan tunnelisodasta perinpohjainen taustoitus Dan Fefermanin artikkelissa  Your Complete Guide to Hamas’ Network of Terror Tunnels  sekä ajankohtaistietoa lähteestä declassified intelligence reports

Aiheeseen liittyviä kirjoituksiani:

Hamasin poliittinen siipi menettänyt asemiaan sotilaalliselle

Tunnelisodankäynnin uusi aika: Israelin maanalainen ’Rautakupoli’

Egypti iskee Hamasia vastaan

Gazan ex-kulttuuriministeri syyttää Hamasia Gazalaisten kärsimyksistä

Op-Ed: Egypti Gazan saartajana Israelin sijaan!

 


Aiheesta laajemmin pääblogini artikkelissa Gaza’s Tunnel War Continues On All Fronts  ; tämä kirjoitus puolestaan on ensinnä julkaistu Ariel -sivustolla

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu