Palestiinan tyhjä museo

PALESTIINAN kansallinen museo, jossa on tarkoitus esittää kansan muinaista elämää ja perinteitä, avattiin viime viikolla [18.5.2016] pidetyssä avajaisissa Presidentti Abbas’n johdolla Bir Zeit yliopiston alueella lähellä Ramallahia Samariassa. Museo on kuitenkin täysin tyhjä ehkä osoituksena historiassa olemattoman kansalla olemattomista perinteistä.

Häikäisevän hieno lasista ja kivestä tehty 28 miljoonaa US dollaria maksanut museo on palestiinalaisen nationalismin symboli ja Palestiinalaishallinnon suurin hanke tiloiltaan ja budjetiltaan. ”Tämä museo kertoo koko maailmalle, että olemme olleet täällä, pysymme täällä ja tulemme pysymään perustaaksemme itsenäisen valtion” totesi Presidentti Abbas avajaisseremoniassa. Ennen kuluvan vuoden loppua museoon toivotaan saatavan jotain näytettävää itse rakennuksen lisäksi.

Lähde:     JewsNews , PRICELESS: ‘Palestinian’ history museum opens without any exhibits…makes perfect sense for a made up group of people

Nimetön (94)

 

Palestiina – lyhyt nykyhistoria

Museon tyhjyys kuvaa osaltaan Palestiinan kansan lyhyttä historiaa; itse asiassa voidaan väittää koko kansan olevan ’keksitty’ vasta 1960-luvulla.

Roomalaisten valloitettua Juudea he nimesivät alueen Palestiinaksi. Aina Israelin valtion perustamiseen v. 1948 saakka termillä palestiinalainen tarkoitettiin pääosin juutalaista: nykyinen The Jerusalem Post oli The Palestine Post, USA siionistiorganisaation lehti oli nimeltään New Palestine, nykyinen Bank Leumi oli Anglo-Palestine Bank, Israel Electric Company oli Palestine Electric Company, brittien IIMS:n armeijassa juutalaisvapaaehtoiset muodostivat Palestiinalaisprikaatin – kaikki olivat juutalaisia organisaatioita. Erillistä palestiinan kieltä tai kulttuuria ei ole tunnettu ei myös koskaan palestiinalaisten hallitsemaa Palestiinaa. Arabeina Palestiinalaiset ovat lähinnä jordanialaisia, jotka hekin ovat kansallisuutena melko uusi innovointi.

Länsiranta ei ole koskaan kollektiivisesti kuulunut Palestiinan arabeille eli ns. "palestiinalaisille". He omistavat siellä vain yksityistontteja kuten juutalaisetkin. YK:n päätöslauselma 242 vuodelta 1967 ei myöskään tunne "Palestiinan arabikansaa", jolta olisi viety maa joka pitäisi heille palauttaa. Tämä mielikuvituskansa keksittiin vasta vuonna 1967.

'Kansallisen heräämisen' syy?

  • quote-the-palestinian-people-have-no-national-identity-i-yasser-arafat-man-of-destiny-will-yasser-arafat-64-56-42
  • Arafatin omaelämänkerrassa "Terrorist or Peace Maker", by Alan Hart

 

Miksi Jordanian hallitsemat länsirannan arabit eivät vaatineet kansalleen valtiota tai vastaavaa 4. heinäkuuta 1967 mutta alkoivat viikkoa myöhemmin näin tehdä? Mielestäni vastaus on poliittinen ja taktinen tarve eikä niinkään yht'äkkinen kansallinen herääminen. Kun Israelia ympäröivien arabimaiden johto turhaan oli yrittänyt tuhota Israelin sotilaallisesti he päättelivät kuuden päivän sodan ja Khartumin konferenssin (elo-syyskuu 1967) välillä terrorisodan olevan ainoa keino päämäärän saavuttamiseen.

Terrorisodan oikeutukseksi tarvittiin kehyskertomus toisaalta Israelista rasistisena laittomasti maata valtaavana kansanmurhaa toteuttavana valtiona ja tietysti tarvittiin myös alkuperäiskansa. PLO nimesi tämän sorretun kansan palestiinan kansaksi. Ironista on että Brittimandaatin aikana Palestiinalla ymmärrettiin lähinnä alueella asuvia juutalaisia erotuksena siellä asuvista arabeista joiden oma luonnehdinta alueesta oli balad esh-Sham – Damascuksen provinssi – koska tällöin he katsoivat olevansa etelä-syyrialaisia.

Epilogi

Nimi "Israel" on merkinnyt kolmentuhannen vuoden ajan sekä Israelia maana että koko juutalaista kansaa; vanhin maininta Israelista kansana ulottuu 1200-luvulle eaa. Valtiona Israelin kuningaskunta perustettiin ensi kertaa v. 1050 eaa. Nimi Palestiina on samoin tunnettu yli kolme tuhatta vuotta merkiten aluetta jolla mm asui juutalaisia. Palestiina valtiona on tunnustettu käsite vuodesta 1988 lukien ja termillä ’palestiinalainen’ tarkoitettiin mm PLO:n peruskirjassa 1964/68 Palestiinan alueella asuneita arabeja. Tässä mielessä käsite ’Palestiinan kansa’ on suhteellisen nuori ja vielä identiteettiään hakeva ilmaisu. 

PLO:n entisen sotilaskomentajan ja PLO:n toimeenpanevan komitean jäsenen, Zahir Muhseinin, sanat kiteyttävät palestiinalaishistoriaa osuvasti:

There are no differences between Jordanians, Palestinians, Syrians and Lebanese. We are all part of one nation. It is only for political reasons that we carefully underline our Palestinian identity….yes, the existence of a separate Palestinian identity serves only tactical purposes. The founding of a Palestinian state is a new tool in the continuing battle against Israel.

 

BczfdxgCcAArUZF-300x225

Aihepiiriin liittyvää:

Jordanian Sheikh: Allah gave Israel to the Jews

palestine


Kirjoitus ensinnä julkaistu Ariel -sivustolla

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu