Maailman korkein aurinkovoimatorni Negeviin
Keskellä eteläistä Israelia – Negevin erämaassa – pystytetään maailman korkeinta aurinkolämpötornia. 240 metriä korkea Ashalim Tower kerää 55 000 tietokoneohjattavan peilin avulla auringonsäteet tornin huipulla olevaan kiehutuskattilaan – boileriin – jossa veden lämpötila nousee 600 asteeseen. Vesi johdetaan tornin alaosaan, jossa sen energiasisältö muutetaan sähköenergiaksi. Mittaluokkaa kuvaa se, että peilit kattavat 300 hehtaarin eli noin 400 jalkapallokentän suuruisen alueen. Torni näkyy kymmenien kilometrien päähän erämaassa kuin valtavana hehkulamppuna tai majakkana.
- Kaavakuva toimintaperiaatteesta
Ruostumattomalla teräksellä päällystettävä torni maksaa 570 miljoona USD, sen rahoittavat General Electric USA:sta, Alstom Ranskasta sekä yksityisyhtiö Noy Israelista. Huipputeknologiaa edustavan tornin on määrä olla valmis v. 2017.
Ashalom Tower tuottaa 121 megawatillaan jopa kaksi prosenttia Israelin sähköntarpeesta puhtaalla energialla, alentaa CO2 päästöjä 110 000 tonnia vuodessa ja voi tyydyttää 120 000 kotitalouden sähköntarpeen.
Aurinkovoimatorneja on jo rakennettu Marokoon, Etelä-Afrikkaan ja Kaliforniaan jossa Mojaven autiomaassa sijaitsee toistaiseksi maailman korkein – 137 metriä – torni. Ashalim Tower on paitsi yli sata metriä tätä korkeampi myös peilien koon osalta kolminkertainen aiempaan sukupolveen verrattuna.
Israelin hallitus päätti edistää aurinkovoimateknologiaa huolimatta sen kalleudesta verrattuna perinteisiin sähköntuotantotapoihin. Yhtenä tavoitteena on alentaa investointikustannuksia ja odotettavissa on, että toinen vastaava laitos tulee nyt rakennettavaa halvemmaksi ja kolmas vieläkin edullisemmaksi.
Aurinkoenergiaa on Israelin kodeissa hyödynnetty vuosikausia mm lämmittämällä vesitankit kattopaneelien avulla.
Lähteet: Times of Israel ja voimalan pääkehittäjän – BrightSource Energyn – kotisivu josta myös kuvat
Kirjoitus julkaistu ensinnä Ariel -sivustolla
Täytyy kehua että kerrankin israelilaiset tekevät jotain rauhanomaista eivätkä aina ole tuhoamassa palestiinalaisia.
Voimala on normaali höyryvoimala, peilien avulla lämpö kohdistetaan tornissa olevaan höyrykattilaan jossa vesi höyrystyy ja korkeapaineinen ja 600-asteinenen höyry johdetaan juurella olevaan höyryturbiiniin.
Tämä on ikivanhaa tekniikkaa mutta säädöt ovat tietysti uutta tekniikkaa.
Imatran vesivoimala on hiukan suurempi, 150 MW.
Lämpöenergiasta vain 1/3 muuttuu turbiinissa sähköksi. Tässä ihmetyttää miten ylimääräinen lämpö 2/3 jäähdytetään paluuhöyrystä?
Aurinkokennojen hyötysuhde on paljon huonompi.
Ilmoita asiaton viesti
”… kerrankin israelilaiset tekevät jotain rauhanomaista eivätkä aina ole tuhoamassa palestiinalaisia.”
– Ai joku on vielä vuonna 2016 ollut siinä uskossa, että israelilaisten toimenkuva yleisesti on palestiinalaisten nujertaminen! Ainakaan Tel Avivin -vierailuilla tuota käsitystä ei ole muodostettu. Onko tämä näkymä tuhoamisleiristä:
http://cdn.c.photoshelter.com/img-get2/I0000iNnxF0…
Ilmoita asiaton viesti
Kumma kun Mirala ei väitä, että varastavat auringonvalonki Palestiinalaisilta.
Ilmoita asiaton viesti
Teknologian osalta olen täysi maallikko mutta höyrynkäsittelyyn/jäähdytykseen on paikasta riippuen tämäntyyppisessä laitoksessa kolme vaihtoehtoa eli varastointi, sähköntuotanto tai sen käyttö suoraan teollisessa prosessissa kuten öljynkaivannassa. Ehkä vastaus voi piillä myös kehittäjäyhtiön kuvauksessa laitoksen innovatiivisista elementeistä (softwaren ohella):
*Turbine
Steams powers a turbine to produce electricity and is then converted back to water through an air-cooled condenser.
•Air-cooled condenser
Low-impact design, using over 90% less water than competing solar thermal technologies that use conventional wet-cooling.
•Auxiliary gas-fired boiler
Allows for hybridization, increased output and more reliable electricity production.
Ilmoita asiaton viesti
Rauhanomaisilta palestiinalaisilta. – pitäis kirjoittaa ja samaan hengenvetoon muistella vaikka Jasser Arafatia, tuota legendaarista teroristia, joka sai myös Nobelin teoistaan ja ansioistaan.
Kyllä sillä nurkalla on aika vekkuleita.
Ilmoita asiaton viesti
Myös Menachem Begin, joka sai rauhanpalkinnon Egyptin kanssa solmitun rauhan seurauksena, oli entinen terroristi.
Ilmoita asiaton viesti
Eheytymistähän tapahtuu nykyäänkin.
Ilmoita asiaton viesti
Eugen Schauman oli myös terroristi. Itsemurhaterroristi, jolla on nykyisin oma puisto Kulosaaressa Irakin ja Iranin suurlähetystöjen välissä.
Ilmoita asiaton viesti
Tuomo Kokko, minulle taas on jäänyt seuraavanlaisia mielikuvia Gazan keskitysleiriltä: http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/who-h…
Sympatiani ovat keskitysleiriin sijoitettujen evakoiden puolella koska olen itsekin evakko.
Ilmoita asiaton viesti
Oliko Rantsilassa keskitysleiri Sipolan- vai Kerälänkylässä ?
Ilmoita asiaton viesti
Evakon poikana sympatiani ovat israelilaisten puolella jotka esi-isiensä vuosisatojen/-tuhansien vainojen jälkeen perustivat ainutlaatuisen ja monella mittarilla ylivertaisen kotimaansa.
Ilmoita asiaton viesti
Jenkeissä vastaava torni oli täysi susi.
Ilmoita asiaton viesti
Kalifornian pilottihankkeesta – jossa torni palveli öljykentällä – innovoijan näkemys tässä:
Chevron Technology Ventures and BrightSource partnered to build the world’s largest solar thermal enhanced oil recovery demonstration facility. The 29 megawatts thermal solar-to-steam facility supported enhanced oil recovery efforts at Chevron’s oil field in Coalinga, Calif. from 2011-2014. The pilot project performed comfortably above its required annual production targets, successfully demonstrating solar thermal technology’s ability to cleanly and cost-effectively support enhanced oil recovery efforts in California and around the world. BrightSource’s technology was selected through a competitive process.
Extracting heavy-oil reserves, like the ones found at Coalinga, is a global challenge. According to a recent report by SBI, conventional oil recovery methods are only able to extract about 10% – 30% of the original oil from any given reservoir, leaving nearly 70% – 90% of the reservoir’s oil untouched. The report estimates that an additional 241.7 billion barrels of oil could be added to worldwide proven reserves with the implementation of enhanced oil recovery methods.
Lähde: http://www.brightsourceenergy.com/coalinga#.V2xiXp…
Lisäksi faktaesite os. http://www.brightsourceenergy.com/stuff/contentmgr…
Toki vielä Israelin hankekin on eräänlaista pilotointia eli toiveissa on investointikustannusten merkittävä alentaminen jatkohankkeissa.
Ilmoita asiaton viesti
Lapsena linssillä saimme paperin syttymään auringonvalon avulla. Muutaman sentin linssi kohdisti valon ja lämmön yhteen pisteeseen, siihen tuli satojen asteiden kuumuus niin että paperi syttyi. Tämä on aurinkovoimalan periaate.
Tavallisessa höyrykattilassa kuoren sisällä mutkittelee kilometritolkulla vesiputkia. Kattilan sisällä poltetaan jotain polttoainetta, saadaan noin tuhannen asteen kuumuus, se kuumentaa putkissa kiertävän veden ja lopulta höyrystää. Kovassa kuumuudessa höyryn lämpötila ja paine nousevat ja se höyry pyörittää turbiinin siipiä.
Arin esittelyssä on tornin nokassa ruostumattomasta teräksestä tehty sylinteri. Lämmön pitäisi päästä sen sisällä oleviin vesiputkiin. Käynnistettäessä koko komeus höyrystyisi suunnattomassa kuumuudessa, se räjähtäsi. Putkiston pitäisi olla lasikuvun sisällä. Mutta suunnaton kuumuus räjäyttäisi koko komeuden. En myöskään keksi miten suunnaton hukkalämpö lauhdutettaisiin.
Jäljelle jää vain yksi käyttö: Se on ASE. Maanpäällisiin kohteisiin se ei sovi ja lentokoneiden tuhoamiseen se on liian suuri. Mutta sillä voisi tuhota kenties vihollisen satelliitteja ja kenties ohjuksia? Tietokoneohjatuista peileistä muodostuu paraboloidinen Arkhimedeen peili kuten kreikkalaisilla pari tuhatta vuotta sitten Syrakusassa.
Ilmoita asiaton viesti