Maailman korkein aurinkovoimatorni Negeviin

80_630_225_ashalim1

Keskellä eteläistä Israelia – Negevin erämaassa – pystytetään maailman korkeinta aurinkolämpötornia. 240 metriä korkea Ashalim Tower kerää 55 000 tietokoneohjattavan peilin avulla auringonsäteet tornin huipulla olevaan kiehutuskattilaan – boileriin – jossa veden lämpötila nousee 600 asteeseen. Vesi johdetaan tornin alaosaan, jossa sen energiasisältö muutetaan sähköenergiaksi. Mittaluokkaa kuvaa se, että peilit kattavat 300 hehtaarin eli noin 400 jalkapallokentän suuruisen alueen. Torni näkyy kymmenien kilometrien päähän erämaassa kuin valtavana hehkulamppuna tai majakkana.

  • Kaavakuva toimintaperiaatteesta
  • Kaavakuva toimintaperiaatteesta

Ruostumattomalla teräksellä päällystettävä torni maksaa 570 miljoona USD, sen rahoittavat General Electric USA:sta, Alstom Ranskasta sekä yksityisyhtiö Noy Israelista. Huipputeknologiaa edustavan tornin on määrä olla valmis v. 2017.

Ashalom Tower tuottaa 121 megawatillaan jopa kaksi prosenttia Israelin sähköntarpeesta puhtaalla energialla, alentaa CO2 päästöjä 110 000 tonnia vuodessa ja voi tyydyttää 120 000 kotitalouden sähköntarpeen.

al15_12_23_4443

Aurinkovoimatorneja on jo rakennettu Marokoon, Etelä-Afrikkaan ja Kaliforniaan jossa Mojaven autiomaassa sijaitsee toistaiseksi maailman korkein – 137 metriä – torni. Ashalim Tower on paitsi yli sata metriä tätä korkeampi myös peilien koon osalta kolminkertainen aiempaan sukupolveen verrattuna.

Israelin hallitus päätti edistää aurinkovoimateknologiaa huolimatta sen kalleudesta verrattuna perinteisiin sähköntuotantotapoihin. Yhtenä tavoitteena on alentaa investointikustannuksia ja odotettavissa on, että toinen vastaava laitos tulee nyt rakennettavaa halvemmaksi ja kolmas vieläkin edullisemmaksi.

Aurinkoenergiaa on Israelin kodeissa hyödynnetty vuosikausia mm lämmittämällä vesitankit kattopaneelien avulla.

Lähteet: Times of Israel ja voimalan pääkehittäjän – BrightSource Energyn – kotisivu  josta myös kuvat

al15_12_23_4434


Kirjoitus julkaistu ensinnä Ariel -sivustolla

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu