Gazan muuri – YLEkin heräsi

YLE:n tekstitv uutisoi syyskuun 8. päivänä 2016 seuraavaa:

p139_01

Kuitenkin jo heinäkuussa 2016 Ariel -sivustolla artikkelissa  Gazan satama uhkana vai mahdollisuutena?  Gazan muurista kerrottiin seuraavaa:

Gazan muuri

Vaikka Gazan satama toteutuessaan olisikin myönteinen ele Israelilta Hamasille varautuu maa myös Gazan suhteen samalla epäsuotuisaan kehitykseen sotilaallisen vastaterrorin keinoin. Yksi tällainen menetelmä on suunnitelma uudesta Gazan muurista. Jerusalem Post'n mukaan Israel suunnittelee rakentavansa Gazan vastaiselle rajalleen muurin joka ulottuisi metrien korkeuteen maan päällä myös useiden metrien syvyyteen maan alla hyökkäystunneleiden ehkäisemiseksi. Huipputekniikalla varustetun rakennelman kustannuksiksi on arvioitu $568 miljoonaa.

  • Egypt's Gaza barrier
  • Egypt's Gaza barrier

Vaikka Israelin kautta kulkee Gazaan noin 900 tavararekkaa päivässä se kattaa vain välttämättömimmän tarpeen. Luksustavarat, aseet ja niiden tekemiseen tarvittavat materiaalit on aiemmin salakuljetettu Egyptin kautta. Tunneliverkosto Egyptiin oli oli laajimmillaan 2500 tunnelia ja arviolta vuosittain niiden kautta kulki $3 miljardin arvosta tavaraa. Egyptin presidentti Morsin syrjäytyksen jälkeen Egyptin armeija on tehokkaasti tuhonnut pääosan tunneliverkostosta vuodesta 2013 lähtien laajentaen lisäksi turvavyöhykettä Rafahissa. (laajemmin artikkelissa Gaza Blockade – It’s Egypt not Israel! and Gaza’s Tunnel War Continues On All Fronts )

Tunnel war infograph by Ari Rusila

Aiheesta aiemmin

Maaliskuun 2016 Ariel -sivustolla ilmestyneessä artikkelissa Tunnelisodankäynnin uusi aika: Israelin maanalainen ’Rautakupoli’   esiteltiin Israelin anti-tunnelikampanjan uutta teknologiaa – mm sotilasrobotteja. Huhtikuun 2016 artikkelissa Gaza’n tunnelisota jatkuu kaikilla rintamilla puolestaan toi esiin mm hyökkäystunneleiden 'tuotekehitystä'.  Aihetta sivuavaa gazalaisnäkökulmaa osaltaan edusti heinäkuun 2016 kirjoitus  Hyökkäystunneleista matkailukohde. Kirjoituksissa tuodaan esiin myös YLEltä 'unohtunut' Egyptin rooli tunnelisodankäynnissä ja Gazan 'eristämisessä'.

Op-Ed mediakommentti:

Perinteinen valtamedia on viime vuosina joutunut ns. vaihtoehtomedian haasteessa puolustuskannalle.  Mm MV -julkaisu on innoittanut valtamediaa korostamaan uutisointinsa asiantuntevuutta, journalististen ohjeiden noudattamista ja yleistä luotettavuutta.  Varsinkin verotuloin rahoitettu – ja siten mainostuloista riippumaton – YLE on korostanut palvelutehtäväänsä monipuolisen, ajantasaisen ja luotettavan tiedon ja siihen pohjaavien taustoitusten ja analyysien tuottajana.

Edellä kuvattu esimerkki kuitenkin osoittanee vaihtoehtomedian voiman joka perustuu rajattuun aihepiiriin keskittyviin syystä tai toisesta motivoituneisiin ihmisiin joita lisäksi on moninkertainen määrä ns. ammattitoimittajiin verrattuna.   Hyvällä syyllä voisi olettaa uutiskuluttajan löytävän – niin halutessaan – valtamediaa monipuolisemman ja syvällisemmän tiedon itseään kiinnostavasta aihepiiristä kansalaisjournalismin/vaihtoehtomedian kautta.  Materiaalin luotettavuusarviointi ja medialukutaito yleensäkin  jää kuluttajan ongelmaksi ja vastuulle on kyse mistä mediasta tahansa.  


Kirjoitus ensinnä julkaistu Ariel -sivustolla

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu