Turkin ja Venäjän lähentyminen sysäsi TurkStreamin liikkeelle

Ankaran ja Moskovan välien kiristyminen 24.11.2015 tapahtuneen venäläishävittäjän alasampumisen seurauksena johti maiden suhteet jopa sodan partaalle. Nyt suhteet ovat kuitenkin palautumassa ja Syyria -koordinaation ohella merkittävin kaupallinen hanke – TurkStream [aka ex-South Stream] nytkähti liikkeelle.

Natural Gas World verkkojulkaisun mukaan Turkki on myöntänyt Venäjän kaasuyhtiö Gazpromille ensimmäiset luvat ns  TurkStreamin rakentamiseen  Turkin kautta.  Gazpromin CEO Alexei Millerin mukaan luvat kuvastavat Turkin hallituksen kiinnostusta TurkStream -hankkeeseen ja merkitsevän kehitystä hankkeen käytännön toteutuksen tasolle.

Reuters raportoi että hallitusten välinen sopimus TurkStream -hankkeen toteutuksesta allekirjoitettaneen lokakuussa 2016.
1473646575853

TurkStream on ei-läntinen versio ns. ‘Southern Corridor’  -hankkeesta ja merkittävä osa EU/Euraasialaista energiapeliä geopoliittisine intresseineen. Sekä Venäjällä että Turkilla on historiaa käytännön ratkaisujen löytämisessä erityisesti taloudellisissa kysymyksissä.  Esimerkiksi Krimin liitoksen yhteydessä Turkki lievästi ilmaisi huoliaan Krimin tataarien asemasta mutta tämä ei estänyt neuvotteluja TurkStreamista. 

 

Kaasua, ydinenergiaa ym

Turkki on Saksan jälkeen Gazpromin tärkein asiakas ja yli  50%  Turkin sähköntuotannosta pohjaa venäläiskaasuun. Nykyisin Gazprom laskuttaa vuosittain $9 miljardia Turkkiin viemästään lähes 30 bcm (miljardia kuutiometriä) määrästä kaasua. TurkStreamin tarkoituksena on johtaa kaasua ilman Ukrainan kaasuverkkoa paitsi Turkkiin myös EU -markkinoille, joka myös oli aiemman 'South Steam' hankkeen tavoitteena.  

Kaasun ohella Venäjällä on suuri merkitys Turkin ydinenergiasektorilla ja parhaillaan valtio-omisteinen Rosatom yhtiö rakentaa neljän reaktorin ydinvoimalaa Akkuyussa,  Turkin Mersinin provinssissa; hankkeen kustannusarvio on $22 miljardia ja arvioitu valmistuminen tapahtuisi vuonna 2019.  

TurkStreamin osalta Moskova on jo investoinut noin $2 miljardia putkiin jotka akunperin tilattiin South Stream -hanketta varten.  Noin  $8-10 miljardia tarvitaan lisää  900 km merenalaiseen osuuteen ja 180 km maanpääliseen osaan Turkin ja Kreikan vastaiselle rajalle.

 Turkin osalta suhteiden lämpeneminen merkinnee maan matkailuelinkeinolle tärkeiden venäläisturistien paluuta  maahan sekä EU-Venäjä suhteita rajoittavien sanktioiden ansiosta avautuneen maataloustuotteiden viennin kasvua.
[youtube https://]

Mainittakoon, että vain päivä sen jälkeen kun  NATO muistutti   Turkille sen yhä olevan NATOn jäsen Turkin ulkoministeri Mevlut Cavusoglu kertoi Turkin NTV:n haastattelussa maansa mahdollisesti etsivän NATOn ulkopuolisia ratkaisuja puolustusteollisuuden yhteistyöhön. (Lähde Reuters ).   

[youtube https://]

Turkin  Gunes sanomalehti puolestaan raportoi  presidentti Erdoganin ehdottaneen presidentti Putinille 9.8.2016, että maiden välisessä bilateraalisessa kaupassa luovuttaisiin US dollarista ja siirryttäisiin käyttämään liiroja ja ruplia.

20151128_turk1_0

Laajempi konteksti ja Tesla

EU:n osalta sen energiahankkeiden ( Projects of Common Interest  – PCI) tavoitteena on liittää Balkanin maita ja ympäröiviä alueita uusiin energialinjoihin.  Yksi tällainen jo hyväksytty hanke on ns  Tesla route, Kreikan ja Itävallan yhdistävä, ex-Jugoslavian ja Unkarin kautta kulkeva putkilinja. TurkStream ei vielä ole hyväksytty osaksi PCI hankkeita mutta se olisi luonteva kaasun syöttäjä ko linjalle.

Ο Αγωγός Balkan StreamTeslan suunniteltiin alun perin palvelevan mahdollisena linkkinä TAP -hankkeelle (Trans-Adriatic Pipeline  – TAP), eikä niinkään TurkStreamille;  TAP kuitenkin on suunniteltu pienemmille kaasumäärille ja jos Tesla pyrittäisiin siihen liittämään edellyttäisi tämä koko TAP .hankkeen suunnitelmien merkittävää muuttamista.  

Tesla -hanke on erittäin tärkeä siihen osallistuville maille.  Yhtiöt jotka tekevät valmistelevaa työtä Teslaa varten – kuten  DESFA, FGSZ, GA-MA ja Srbijagas – ovat kaikki olleet  Gazpromin asiakkaita jo vuosikymmeniä ja tämä antaa aiheen olettaa Teslassa virtaavan kaasun tulevan Venäjältä.  Teslan kaasu päätyy Itävallan Baumgartenin kaasu hubiin jonne  myls on mahdollisuus johtaa  Nord Stream-II putkilinjan venäläiskaasu.  Teslan vahvuutena lisäksi on että kaasun virtaussuunta putkessa voidaan vaihtaa tarpeen mukaan.

 

Päätelmiä

Turkin ja Venäjän suhteet normalisoituivat kun presidentit Erdogan ja Putin tapasivat Pietarissa 9.8.2016;  tällöin presidentti Erdogan ilmoitti TurkStreamin pikaisen rakentamisen olevan ensisijaista.  Suhteet kehittyivät edelleen  G20 huippukouksessa Kiinan Hangzhoussa.

Tänään  – toisinkuin vuosi sitten – Turkki on kiinnostunut liittämään putkistonsa kaakkois-Eurooppaan ei vain Venäjän vaan myös Kreikan ja Balkanin suhteiden vahvistamiseksi. Turkin motivaatiota kuvaa myös se, että maa olisi valmis maksamaan merkittävän osan putkilinjan Turkin puoleisesta osasta.

Kreikka puolestaan on valmis esittämään EU komissiolle syyskuussa 2016 venäläiskaasun kaakkois-Eurooppaan yhdistävää putkilinjaa. Tesla -hanke on Kreikan ohella erityisen tärkeä Makedonialle, Serbialle ja Bosnian serbientiteetille (Republika Srpska). 

USA ja EU ovat luonnollisesti huolissaan Venäjä-Kreikka-Turkki triangelin muodostumisesta merkitsisihän tämä venäläiskaasun osuuden kasvua EuroopassaUSAn ja EU:n toiveiden vastausesti.  Lisäksi TurkStream vie pohjan EU:n havittelemilta  Kaspianmeren putkihankkeilta, tekee Ukrainasta merkityksettömän kaasun läpikulkumaan viedennlisäksinmarkkinoita ja kannattavuutta USAn nesteytetyn kaasun (LNG) tuonnilta Eurooppaan.  

Turkilla ja Venäjällä on yhteisiä geopoliittisia intressejä lähialueillaan;  toisaalta Turkki -yhteistyö on Venäjälle keskeistä Syyrian tilanteessa, toisaalta TurkStream paitsi sementoi Venäjän johtavan aseman EU:n kaasumarkkinoilla myös luo Turkista merkittävän kaasuhubin ja vieläpä Ukrainan kustannuksella.  

1080712 (2)


Aiheesta laajemmin pääblogissani kirjoituksessa  Resetting Russian-Turkish Energy Relations

 

 

arirusila

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ari Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu