USAn vaalit voitto Israelille

USAn presidentinvaalien tulos on voitto Israelille ja häviö palestiinalaisille; ja tämä vieläpä siitä huolimatta kumpi ehdokkaista voittaa. USAn ja Israelin suhteiden odotetaan uuden presidentin myötä lämpenevän verrattuna presidentti Obaman hallinnoimaan aikaan.  Näin on pääteltävissä  Reuters uutistoimiston vaalinalusanalyysistä.

Viimeisten neljän vuoden aikana Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu on usein ollut avoimella törmäyskurssilla presidentti Barack Obaman kanssa mm Iranin ydinohjelma –sopimuksesta. Samoin Obama on arvostellut Israelia siirtokuntien rakentamisesta alueille joille palestiinalaiset haaveilevat omaa valtiotaan. USAn kritiikki on kuitenkin ollut lähinnä verbaalista ja merkityksellistä sen sijaan oli Obaman hallinnon hyväksymä uusi kymmenvuotinen $38 miljardin sotilasapupaketti Israelille.

Clinton on useaan otteeseen luvannut puolustaa israelilaisten etuja Trump puolestaan lupasi voittaessaan siirtää USAn suurlähetystön Tel Avivista Jerusalemiin. Useimmat israelilaiset mielipidetiedustelujen mukaan kannattavat Clintonia kun taas monet USAsta muuttaneet kovan linjan nationalistis-uskonnolliset israelilaiset Trumpia.

Lior Weintraub, pro-Israel lobby ryhmästä uskoo kumman tahansa presidenttiehdokkaan edistävän maiden suhteita laajalla rintamalla turvallisuudesta kulttuuriin. Israelilaiset analysoijat näkevät Clintonilla ja hänen avustajillaan olevan Trumpia parempi asiaosaaminen lähi-idän kysymyksissä.

Palestiinalaisten osalta kumpikaan ehdokas ei ole tuomassa uutta toivoa; pikemminkin päinvastoin sillä molemmat ehdokkaat ovat vaalipuheissaan vihastuttaneet palestiinalaisia. Poliittinen analysoija Hani Habib toteaakin osuvasti vedonlyönnin kummankaan ehdokkaan puolesta olevan joka tapauksessa häviö palestiinalaisille.

Lähde: Reuters

images-8

Trump: Israel right or wrong. Clinton: Israel right or wrong: https://t.co/fMasJE0DWE #Trump #Clinton #Zionism pic.twitter.com/9s2Gjh5UCD

— David Icke (@davidicke) April 28, 2016

//platform.twitter.com/widgets.js

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu