Turkki Natosta SCO:hon?
Euraasian ja Lähi-idän turvallisuusympäristö saattaa olla muuttumassa. New Europe -julkaisun mukaan Turkin Presidentti Tayyip Erdogan totesi 20.11.2016 ettei Turkin tarvitse liittyä EU:iin hinnalla millä hyvänsä ja että Turkki voisi liittyä osaksi Kiinan ja Venäjän johtamaa turvallisuusblokkia – SCO:ta.
“Why shouldn’t Turkey be in the Shanghai Five? I said this to [Russian President] Mr Putin, to [Kazakh President] Nazarbayev, to those who are in the Shanghai Five now…I hope that if there is a positive development there, I think if Turkey were to join the Shanghai Five, it will enable it to act with much greater ease.”
Kiina, Venäjä ja neljä keski-Aasian valtiota (Kazakhstan, Kyrgyzstan, Tajikistan ja Uzbekistan), muodostivat ns. Shanghai Cooperation Organisation (SCO) v. 2001 alueelliseksi turvallisuusblokiksi radikaalia islamia ja Adganistanista virtaavia huumeita vastaan. Uzbekistan ei alunperin ollut mukana josta syystä on käytetty nimitystä Shanghai Five.
Kazakhstanissa, Kyrgyzstanissa ja Uzbekistanissa puhutaan turkkilaisperäisiä kieliä joten aivan vieras viiteryhmä ei ole kyseessä. V. 2013 Turkki allekirjoitti SCI:n kanssa ns. “dialogue partner” –sopimuksen. Mongolia, Intdia, Iran, Pakistan ja Afganistan puolesraan ovat SCO:n tarkkailijajäseniä kun taas Valko-Venäjä on Turkin tapainen dialogipartneri.
Turkki haki jäsenyyttä EU:n edeltäjään EEC:hen vuonna 1963. Viimeisen vuosikymmenen aikana on avattu useita jäsenyysneuvotteluihin liittyviä ns. chaptereita – neuvottelulukuja – mutta yhtään ei ole saatu päätökseen. Erdoganin mukaan EU on vitkastellut 53 vuotta ja ihmettelee miksi avata mitään neuvottelulukuja ellei mitään ole tarkoituskaan loppuunsaattaa. Edelleen EU:n kanssa tehtyyn pakolaissopimukseen liittynyt Turkin viisumivapaus ei ole edennyt kun esimerkiksi Latinalaisesta Amerikasta tulevat matkailijat eivät tarvitse viisumeita.
Turkin Nato –suhde on parhaillaan ongelmallinen myös siksi, että useat Natoon nimitetyt turkkilaisupseerit hakevat parhaillaan turvapaikkaa länsivalloista. Erdoganin mukaan mikään Nato –maa ei voi myöntää liittolaisensa terroristeiksi luokittelemille henkilöille turvapaikkaa vaan nämä hakijat tulisi karkoittaa.
Täytyy kuitenkin muistaa, että Turkin viennistä EU haukkaa leijojanosan. Venäjä tulee kaukana perässä ja kauppatase EU:n kanssa on Turkille reippaasti positiivinen. Erdogan voi kyllä rähjätä, mutta tuskin haluaa vetää siimaa liian kireälle. Money talks….
Ilmoita asiaton viesti
Tuskin EU Turkkia kauppasaartoon laittaa, ja Kiinan markkinoillakin on potentiaalia. Itse ihmettelen sitä, jotta miksi aina sanotaan, että Turkki on USA:lle niin tärkeä liittolainen, vielä nykyäänkin?
Ilmoita asiaton viesti
Minkäänlaisia mahdollisuuksia EU:n jäsenyyteen Turkilla ei tietenkään enää ole. Aioin jo jatkaa lausetta aika-arviolla, mutta meidän ikäisillemme asia ei kuulu. Turkkia ei nimenomaan kaivata hinnalla millä hyvänsä. Jos Erdogan keskittyy toimimiseen Venäjän astinlautana Välimerelle, voidaan kyseenalaista Nato-jäsenyyskin.
Ilmoita asiaton viesti
Itse en ole uskonut Turkin EU jäsenyyteen noin puoleen vuosikymmeneen. Tällöin Saksa tarjosi Turkille eräänlaista etuoikeutettua kumppanuutta kun tiesi ettei jäsenyys tule läpimenemään. Sikäli ihmetyttää että juhlapuheissa ja chaptereiden avaamisessa on ylläpidetty illuusiota EU-jäsenyydestä.
Toisaalta Turkki on nähdäkseni lähentynyt useita Balkanin maita ja EU-jäsenistäkin ainakin Kreikkaa, Kyprosta ja Visegard ryhmää. Saattaisi kuvitella EU:n kaakkoisosistaan olevan murentumassa.
Ilmoita asiaton viesti
Turkin EU-haaveiden oltua jäissä puoli vuosisataa on Erdoganin lausunnon mielenkiintoisin osa lähentyminen Venäjää/SCO:ta kohden. Olettaisin strategiahuoneissa nyt kiivaasti visioitavan mitä tilanne merkitsee EU:lle, Natolle, USAlle, Nagorno-Karabahille ja kurdeille sekä miten tilanteeseen tulisi reagoida (Suomessahan visiointia ei ole tarvittu vuosikymmeniin koska ne saa valmiina USAsta ja Saksasta).
Tilanteen vaikeusastetta nostaa mahdollisesti muuttuva USAn ulkopoliittinen suuntaus kohden isolatismia kuin myös mahdollinen diili Venäjän kanssa.
Ilmoita asiaton viesti
Turkin Nato -yhteistyötä kyseenalaistettiin jo ennen kaappausyritystäkin, ote TurkStreamia koskevasta kirjoituksestani – https://arirusila.wordpress.com/2016/09/14/resetti… syyskuulta:
One day after NATO preemptively reminded Turkey that it is still a NATO alliance member and advising Ankara that “Turkey’s NATO membership is not in question”, Turkey had some more choice words for its military allies. , Turkey foreign minister Mevlut Cavusoglu told Turkish’s NTV television that the country “may seek other options outside NATO for defense industry cooperation, although its first option is always cooperation with its NATO allies.” (Cited by Reuters )
And more …
Turkey’s Gunes newspaper reported that as part of the discussion between Putin and Erdogan on 9th Aug. 2016, the Turkish president suggested to abandon the US dollar in bilateral trade between Turkey and Russia, and instead to transact directly in lira and rubles. This would “benefit both Russia and Turkey”, Erdogan allegedly said, adding that this would relieve the lira from the USD’s upward pressure.
Ilmoita asiaton viesti