Trumportunity – Israelin uusi mahdollisuus

 

Donald Trumpin presidenttikausi merkinnee uutta Obaman kauteen verraten  parempaa aikaa USAn ja Israelin välisissä suhteissa sekä myös uusia vakauttavia toimia Lähi-itään laajemminkin.  Trump, hänen siirtymäprosessinsa tiimi ja hänen avustajansa ovat jo suunnittelemassa uutta USAn ulkopoliittista suuntausta joka sisältänee sekä uusia visioita ratkaisuiksi että uusia strategioita niihin pääsemiseksi.  Samaan aikaan muut asianosaiset, erityisesti Israel, ovat valmistautumassa tämän mahdollisuuden –  ‘Trumportunityn’ – hyödyntämiseen.

Siirtymäajan pohdintoihin kuuluu myös kysymys siitä aikooko vielä istuva presidentti Obama tehdä viime hetken aloitteita tai päätöksiä esimerkiksi YK:ssa israelilais-palestiinalaiseen konfliktiin liittyen. Näitä päätöksiä voisivat olla esimerkiksi Israelin ns. siirtokuntien tuomitseminen YK:n turvaneuvostossa tai USAn luonnostelemien rajaehtojen – parametrien – esitys rauhansopimuksen pohjaksi.  Trumpin tiimi on jo kehottanut Obamaa pidättäytymään tällaisista ns. 'ramman ankan' liikkeistä. 

Israel-Palestiina -konflikti tullee olemaan osa laajempaa Trumpin presidenttiyden myötä tapahtuvaa geopoliittista muutosta jonka keskeinen osa odotettavasti on uusi pragmaattinen suhde USAn ja Venäjän välillä. USA on vuosia asteettain vetäytynyt Lähi-idästä kun taas Venäjä on täyttänyt näin syntynyttä tyhjiötä;  molempien puolien etuna lienee asioista sopiminen niin Lähi-idässä kuin Euroopassakin.

Edellä esittämäni ehkä voimakkaatkin yleiset odotukset ja päätelmät pohjautuvat Trumpin ja hänen avustajakuntansa Israel -suhteeseen, palestiinalaisreaktioihin ja Trumpin vaalikampanjan aikaisiin näkemyksiin hänen tulevan ulkopolitiikansa suunnasta.  Seuraavassa eräitä poimintoja näistä perusteluista:

 

Trump & Israel

“Israel is the one true democracy and defender of human rights in the Middle East and a beacon of hope to countless people,” (Donald Trump)

Jo vuonna 2013 ennen poliitikoksi ryhtymistään Donald Trump ylisti tukeaan  Israelille ja ihailevansa pääministeri Benjamin Netanyahua. Trump osallistui tällöin Likud -puolueen vaalivideoon:  "Vote for Benjamin, terrific guy, terrific leader, great for Israel."

Trump on investoinut paljon Arabimaihin muttei juuri Israeliin.  Vuonna 2006 diili oli kuitenkin lähellä Trumpin ostettua Tel Avivin rajoilta maa-alueen suunniteltua 70-kerroksista Trump Toweria varten, seuraavana vuonna hanke kuitenkin kaatui.  Samoin kävi Netanyaan suunnitellulle Trump -hotellille ja Ashjeloniin suunnitellulle Trump golfkentälle.

Trumpin tuki Israelille ei ole laantunut aiempien epäonnistuneiden yrityshankkeiden myötä.  Myös Trumpin valien jälkeiset lausunnot ovat myötäilleet Israelin kantoja mm Kahden-valtion ratkaisun nykyongelmien suhteen. 

Presidentinvaalikampanjan aikana Trumpia – tai pikemminkin joitakin hänen avustajiaan – syytettiin flirttailusta antisemitistien kanssa.  Tällöin kuitenkin huomautettiin realiteetista, että Trumpin vävy on ortodoksijuutalainen, holokaustia paenneiden jälkeläinen ja että Trumpin oma tytär [Ivanka] kääntyi aviomiehensä uskoon ja että Trump on rehennellyt juutalaisilla lapsenlapsillaan.  Lisättäköön, että vävy Jared Kushner tullee olemaan todellinen Trumpin hallinnon 'harmaa eminenssi' ja presidentin tärkein neuvonantaja. 

Vaikka vaalien teemina oli pitkälti 'Amerikka ensin' on Trumpilla henkilökohtaista kunnianhimoa ratkaista Israel-Palestiina -konflikti koska tämä olisi sulka hänen hattuunsa mestarillisena diilintekijänä – the ultimate deal. Trump: “I’d like to do…the deal that can’t be made. And do it for humanity’s sake.” (Lähde: Behindthenews )

[youtube https://]

 

Israelin toiveet Trumpille

Israelin PM Netanyahu on jo kutsuttu vierailulle White Houseen hetinkun mahdollista.  Netanyahu on kutsunutc Trumpia Israelin tosiystäväksi ja odottavansa yhteistyötä alueen turvallisuuden, vakauden ja rauhan parantamiseksi. Ensimmäinen tapaaminen toteutunee maaliskuussa 2017 PM Netanyahun puhuessa  American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) vuosikonferenssissa. 

Israelin ulkoministeriö on Al-Monitorin mukaan  jo valmistautumassa Israelin ja USAn suhteiden paranemiseen ensitapaamisessa ennakoidaan Israelilla olevan seuraavanlaisia tavoitteita:

 • Ensinnäkin Netanyahu halunnee korostaa fundamentalistisen terrorin olevan aluetta eniten epävakauttava tekijä Palestiina -kysymyksen sijaan eli Daesh (ISIS), Hezbollah ja Hamas ovat sekä Israelin että maltillisten arabimaiden uhka ja alueen tulisi liittoutua tätä uhkaa vastaan eikä askarrella Palestiinan valtiokysymyksen piirissä.  
 • Toisena aiheena Netanyahu nostanee esiin Iran ydinohjelma -sopimuksen jonka toteutumiseen valvontaan Netanyahu toivoo uuden presidentin koordinoivan toimensa läheisesti Israelin kanssa.
 • Kolmas aihe lienee USAn ja kansainvälisen paineen vähentäminen ns. siirtokuntarakentamista vastaan,  veto-oikeuden käyttö YK:n turvaneuvostossa Israelille kriittisten päätöslauselmien yhteydessä sekä muun mm EU:n taholta tulevan ulkopuolisen puuttumisen estäminen kahdenvälisten israelilais-palestiinalaisten neuvottelujen sijaan.

Israelin ulkoministeriön salainen muistio [The Trump Administration — Preliminary Comments] hahmottelee tulevan presidentin ulkopolitiikkaa erityisesti Kiinan, Venäjän, Euroopan ja Israelin osalta.  Muistion pääolettamana on Trumpin isolationistinen politiikka. Virkakautensa alussa Trumpin oletetaan pyrkivän selkeään erottuvuuteen verrattuna Obaman toteuttamaan politiikkaan.  Raportti päättelee ettei Lähi-itä tai rauhanprosessi ole Trumpin hallinnon pääprioriteettaja. (Lähteenä mm : Forward )

 

Pro-Israel avustajat

"Mike Flynn is a straight shooter and a no-bullshit kind of guy. And that's exactly what we need in terms of senior leaders giving advice to the national leadership." (David Deptula)

Yksi Trumpin keskeisimpiä avustajia on Jason Dov Greenblatt, joka muokannee USAn Lähi-idän politiikan uusiksi. Greenblatt on toiminut 19 vuotta Trumpin pääjuristina [executive vice president and chief legal officer], on kippahia töissä kantava ortodoksijuutalainen joka Israelin armeijaradion haastatteluissa totesi ettei USA tule pakottamaan mitään Israelia koskevaa ratkaisua vaan mahdollisen rauhansopimuksen tulee pohjautua osapuolten keskinäisiin neuvotteluihin.  Edelleen Greenblattin mukaan ns. siirtokunnat eivät ole rauhanratkaisun este. Trump lisäksi oysynee päätöksessään siirtää USAn suurlähetystö Tel Avivista Jerusalemiin. (Lähde: BICOM ).

Toinen Trumpin vanhempi avustaja David Friedman totesi saman kuin Greenblatt eli ettei Trumpin hallinto pyri painostamaan Israelia mihinkään määrättyyn ratkaisuun vaan luottaa Israelin omaan arvioon siitä  miten parhaiten saavuttaa rauha naapureidensa kanssa. Friedmanin mukaan Israel rekee erinomaista työtä tasapainotellessaan ihmisoikeuksien ja turvallisuustarpeidensa välillä hyvin vaikeassa toimintaympäristössä.   (Lähde: The Algemeiner )

Walid Phares,  Trumpin  ulkomaanpolitiikan huippuavustaja,  kertoi BBC Radiolle 10.11.2016 Israeli-Palestiina rauhansopimuksen olevan Trumpin agendan kärjessä. Trump katsoo ‘The Art of the Deal" -kirjan kirjoittajana, ettei rauhan välittäminen israelilausten ja palestiinalaisten kesken hänelle ole mahdotonta ja että Trump aikoo näin myös tehdä välittömästi eikä odottaa kahdeksaa vuotta.  

Trumpin uudeksi turvallisuusneuvonantajaksi on nimetty kenraali (evp, 3*) Michael Flynn. Irakin ja Afganistanin komennusten jälkeen Flynn palveli  presidentti Obaman nimittämänä ja erottamana  Defense Intelligence Agencyn johtajana 2012-14.  Vaikka Flynn on pitkäaikainen USAn Demokraattisen puolueen jäsen hän vaalikampanjan aikana toimi  Trumpin vierellä.  Flynn on jyrkästi kritisoinut Obamaa ja Pentagonia näiden näkökulmasta maailmanpolitiikkaan ja taisteluun ISISä vastaan. Flynniä on kuvattu kristilliseksi sionistiksi, jyrkäksi radikaalin islamin vastustajaksi ja hän on aktiivinen jäsen useissa pro.Israel ryhmissä (mm CFR, ADL, AIPAC, WINEP, etc.)

Palestiinalaisreaktiot

nimeton-106The Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center on tehnyt ensimmäisen analyysinsä Palestiinalaisreaktioista; seuraavassa eräitä keskeisimpiä poimintoja:

 • Palestiinalaishallinnon (PA) johtohahmot ovat huolissaan USAn uuden hallinnon suuremmasta pro-Israel asenteesta pohjautuen Trumpin vaalikampanjan aikaisiin lausuntoihin. Suurin pelko on siitä että uusi presidentti hylkää 'Kahden-valtion' ratkaisun, tukee siirtokuntien rakentamista ja siirtää USAn löhetystön Jerusalemiin.
 • Azzam al-Ahmed, Fatahin keskuskomiteasta totesi, ettei Hillary Clinton olisi ollut palestiinalaisille Trumpia parempi valinta pohjautuen kokemuksiin tämän ulkoministerikaudelta.
 • Riyad Mansour, Palestiinan tarkkailija YK:ssa uhkasi Trumpia, että Palestiinakaishallinto ottaa käyttöönsä joukon diplomaattisia 'aseita' YK:ssa ja että palestiinalaiset tekevät hänen elämästään surkeaa eri YK -virastoissa mikäli Trump siirtää lähetystön Jerusalemiin.
 • Hamasin puhemiehet puolestaan olivat skeptisiä USAn perinteisen Israel -myönteisyyden muuttumiseen Trumpin aikana.

Jibril Rajoub, Fatahin vanhempi johtaja syytti sekä Trumpia että Obamaa sionisteiksi ja rasisteiksi, mutta eri taktiikoin.

[youtube https://]

 

Päätelmäni: 'Trumportunity'

Trump’s presidency will usher in a new, better era in US-Israel relations – Tr(i)ump(h) for Israel! (Ari Rusila)

Trumpin uutta ulkopoliittista linjaa on luonnehdittavissa “USA Ensin” -lähestymistavaksi joka pohjautuu USAn tuleviin hyviin sopimuksiin – ‘good deals’ – jolloin USAn rooli 'maailmanpoliisina' – liberaali interventionistinen politiikka – päättyy. Trump on säännöllisesti esittänyt antavansa Putinin, Assadin ja ISIS taistella Syyriassa ja tämän pohjalta jotkut ovat jopa väittäneet Trumpin ulkoistavan Lähi-idän politiikan Putinille.

USAn vaalikampanjan aikana isolationistiset tendenssit antoivat aiheen olettaa Trumpin ottavan sivustaseuraajan roolin Israel-Palestiina konfliktissa. Hänen myöhempiin lausuntoihinsa ja aiempiin asenteisiinsa sekä hänen avustajiensa valintoihin ja lausuntoihin pohjaten päättelen päinvastaisen kehityskulun olevan realistisempi.

'Trumportunity' Israelin suhteen voi nähdäkseni muodostua mm seuraavista tekijöistä:

 1. Trumpilla ja hänen Lähi-idän avustajillaan on hyvät henkilökohtaiset suhteet Israeliin ja perusmyönteinen asenne maata kohtaan joiden johdosta USAn ja Israelin suhteet sekä keskinöinen koordinaatio paranevat huomattavasti verrattuna Obaman hallinnon aikaan.
 2. Trump kehittänee pragmaattisen suhteen Venäjään ja voipa jopa päästä oresidentti Putinin kanssa yhteisymmärrrykseen Lähi-idän vakauttamisesta jolloin USA voi välttää mm joukkojen lähettämisen ja lisäpanostukset alueen konflikteihin.
 3. Israel säilyy keskeisenä vakauttavana tekijänä Lähi-idässä estämällä radikaalin islamistisen jihadin leviämisen ja sen kautta pakolaiskriisin syvenemisen jotka molemmat tekijät vastaavat myös Trumpin kampanjatavoitteita. 
 4. Trump on valmis etsimään luovia ratkaisuja – ajattelemaan ‘outside of the box’  – jolloin sekä 'Kahden-valtion' ratkaisu että siihen johtava tiekartta saavat aivan uuden sisällön tai molemmat jopa korvautuvat uudella lähestymistavalla.
 5. Pragmaattisena poliitikkona Trump hyvinkin voi ymmärtää ja tukea mahdollisia Israelin yksipuolisia ratkaisuja.
 6. YK:n turvaneuvostosta tuskin tulee Israelia tuomitsevia päätöslauselmia, vaikutusvaltaisen 'muslimiblokin' YK:n eri elimissä ajamat Israelia kritisoivat kannanotot johtanevat näiden elinten USAn rahoitusosuuden pienenemiseen, ja ulkopuoliset 'rauhanaloitteet' (mm Ranskan aloite) eivät saane USAn tukea.
 7. Israelin rajaturvallisuusjörjestelmät  – erityisesti uudet Gazan rajalle rakennetut – ovat maailman kehuttyneimpiä ja USA voi jäyttää tätä kokemusta ja teknologiaa mikäli Trump päättää tukkia laittoman siirtolaisuuden Meksikosta.
 8. USAn ja Israelin puolustusyhteistyö todennäköisesti syvenee ja laajenee erityisesti ohjuspuolustuksen, kyberturvallisuuden ja anti-tunneliteknologian osalta, hyvän pohjan tälle antaa syyskuussa 2016 tehty pitkän ajanjakson sopimus puolustusyhteistyöstä.

 

imagesr6pka3qu


Tämä kirjoitus on ensinnä ilmestynyt Ariel -verkkojulkaisussa Op-Ed -artikkelina

Laajemmin kirjoituksessa ||| More and in English in article

Trump Presidency Brings Realpolitik Back To Mid-East

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu