Israelin lääketieteellisten kehitysaskeleiden keskeisiä tekijöitä

Terveydenhoitopalvelut taistelukentillä ja kotirintamalla ovat olennainen osa puolustusta ja ihmiselämää kaiken edellä kunnioittavan – kuten Israelin – kansakunnan vahvuutta. Sotataitojen ja aseteknologian rinnalla Israelin edistysaskeleet lääketieteessä ja sen sovellutuksissa ovat johtavia maailmassa palveklen globaalisti niin konflikti-/katastrofialueilla kuin normaalioloissakin.

Israelin korkean teknologian teollisuutta ylistetään kaikkialla maailmassa ja nyt myös biotekniikan ala nauttii omasta menestyksestään. Israelissa on yli 1000 biotieteenalan yritystä. Ne kehittävät ja tuottavat innovatiivisia tuotteita, kuten Pill Cam ja ReWalk kävelyapujärjestelmä, jotka ovat vain kaksi esimerkkiä siitä, miten Israelin biotekniikka muuttaa maailmaa. Tärkeimpiä syitä onnistumiselle ovat ammattitaitoiset ja innovatiiviset ihmiset. Koulutettujen tiedemiesten ja insinöörien määrä on kriittinen tämän teollisuudenalan kasvulle ja Israelissa on enemmän tutkijoita ja insinöörejä asukasta kohti kuin missään muualla maailmassa: Israelissa heidän määränsä väestöstä on 140 henkilöä 10000 asukasta kohden, verrattuna seuraavana luettelossa olevaan Yhdysvaltoihin: 83 henkilöä 10000 asukasta kohden. Israelissa on myös eniten biotieteilijöitä asukasta kohden, yksi kolmesta Israelilaisesta tutkijasta on erikoistunut biotieteisiin. Asukasta kohden Israel on yksi maailman johtavista maista biofarma patenttien ja lääketieteen patenttien määrässä.

Israelin lääketieteen kehitystä tukee sekin, että liki 200 juutalaista alkuperää olevaa henkilöä on saanut Nobel palkinnon 1901-2016 joka luku muodostaa yli viidenneksen kaikista ko. palkinnon saaneista yksilöistä. Edelleen lääketieteessä juutalaisalkuperää olevia Nobel –palkinnon saajia on 55 – neljännes kokonaismäärästä ja n. 39 % USAhan menneistä palkinnoista. Lisäksi juutalaiset ovat voittaneet 36 Nobelin kemian palkintoa ja useat kemian innovaatiot omaavat myös lääketieteellisiä sovellutuksia. Lähde: JInfo

Israel käyttää lääketieteellistä osaamistaan kaupallisen hyödyntämisen ohella myös maailmanlaajuiseen humanitaariseen työhön. Tämän työn laadusta viimeisimpiä esimerkkejä on Israelin sotilaallisen kenttäsairaalan nimeäminen maailman osaavimmaksi ja tehokkaimmaksi lääketieteellisen katastrofiavun saralla YK:n terveysvirasto WHOn toimesta. Lähde: Israel21c

  •  Israeli Emergency (Trauma) Bandage,
  • Yksinkertaisen tehokas sotakentillä ja siviilissä: Israeli Emergency (Trauma) Bandage, by First Care Products

Israelin lääketieteellisten kehitysaskeleiden keskeisiä tekijöitä ovat ainakin seuraavat:

  • Globaalin alan huipun läheisyys ja kontaktit; kielen ja kulttuuritaustan ansiosta israelilaisten ja maailmalla olevien juutalaistiedemiesten välillä omaa potentiaalia myös tulevaisuudessa.
  • Alaa tukemaan varten luotu ekosysteemi: insinööritaidot, laboratoriot, tehtaat, asiantuntijat. Ekosysteemi takaa teorian ja sen käytännön sovellutusten saumattomuuden ja yrutyskehityksen Start-up mikroyrityksestä kliiniseen testausvaiheeseen ja edelleen huipputason palvelu-/tuotantovaiheeseen.
  • Horisontaalinen sektorirajat ylittävä yhteistyö. Esimerkiksi yksi merkittävimmistä lääketieteellisistä innovaatioista – nieltävä kapselikokoinen videokamara Pillcam – ja raketintorjuntaan suunniteltu Iron Dome ohjusjärjestelmä ovat molemmat Rafael –yhtiön innovaattorien tuote; Rafael puolestaan on Israelin armeija johtava aseteknologiaa kehittävä yhtiö.
  • Israel Health Care Ventures (IHCV) on maan suurimpia pääomittajia.  
  • I’M POSSIBLE ajattelutapa (Israelilainen mahdoton – impossible – sanan muunnos olen mahdollinen lähestymistavaksi)

Lisätietoa (ENG) aiheesta erityisesti   Israel21c -sivuilta sekä allaolevasta infograafista.

infograph Israel medical advances by Ari Rusila


Kirjoitus ilmestynyt ensinnä Ariel -verkkojulkaisussa.

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu