Azarian tapaus, terrorismi ja tekopyhyys

Paljon mediahuomiota myös Israelin ulkopuolella kerännyt sotilasoikeudenkäynti Israelin armeijan (IDF) kersantti Elor Azariaa vastaan päätyi syyttäjän kannalle ja tuomioon taposta 4.1.2017. Azariaa syytettiin IDF:n sotilaita puukottaneen jo eliminoidun palestiinalaishyökkääjän ampumisesta Hebronissa viime maaliskuussa.

Azarian tapaus jakoi syvästi mielipiteitä Israelissa jossa armeijan keskeisen moraalistandardin (the IDF Code of Ethics) ytimessä on ihmiselämän kunnioitus ja taistelu puhtain asein ( “Purity of Arms”). Tapaus sattui tilanteessa jossa palestiinalaisten ns. puukkointifada oli jatkunut lähes vuoden ja armeijalla oli korostunut paine suojella israelilaissiviilejä ja itseään tältä uusimuotoiselta hyökkäysaallolta.

[youtube https://]

Ja tässä videolinkissä lisäksi AlJazeeran uutisointi aiheesta.

Poliittisesti Israelin oikeisto laajalti tuki sotilaan näkökantaa teon oikeutuksesta kun taas keskusta ja vasemmisto enemmän asettautuivat eettisten ohjeiden ja niitä tulkitsevien tahojen – sotilasjohto ja oikeuslaitos – kannalle. Aiheesta on BICOM julkaissut laajan yhteenvedon joka on ladattavissa seuraavasta linkistä: Azaria-trial-briefing .

Henkilökohtainen näkemykseni on Azarian toimintaa jossain määrin ymmärtävä mutta oikeuslaitoksen langettavan tuomion hyväksyvä ja kannattava. Oikeusvaltion uskottavuus ja armeijan moraalistandardi ovat nähdäkseni arvoja joiden tulee päteä myös terroristijahdissa.

purity

Tuomio ja sen uutisointi vaikuttaa Suomessa melko epätasapainoiselta. Aivan kuten useissa Gazan selkkauksissa/sodissa valtamedian uutisointi keskittyy Israelin ”rikoksiin” gazalaisia tai palestiinalaisia siviilejä – joita erittäin harvoin jos koskaan valtamedioissa kutsutaan terroristeiksi – kohtaan.  Samalla "unohdetaan" täysin näiden palestiinalaissiviilien/-terroristien israelilaissiviilejä tappavat toimet tai pyrkimykset puhumattakaan näitä tukevasta törkeästä julkisesti tuetusta kiihotuksesta kansanryhmää (tässä juutalaiset/israelilaiset) vastaan, joka sekin lienee rikos sinänsä.

epa04980036 Aides take down a graphic with the words 'How to Stab a Jew' used by Danny Danon, Israel's ambassador to the United Nations, to show violent material he said was being shown to Palestinian children before the start of a United Nations Security Council meeting on the violence between Israelis and Palestinians at United Nations headquarters in New York, New York, USA, 16 October 2015. In the past month, eight Israelis have been killed in Palestinian attacks and 34 Palestinians have been killed by Israeli gunfire. EPA/JUSTIN LANE

Itse olen seurannut joitakin palestiinalaiskanavia joissa julkisrahoitteinen tv lastenohjelmissa opastaa vihaamaan juutalaisia, joissa levitetään videoita mihin kohtaan juutalaista on paras puukottaa jotta tämä kuolisi, samoin opastetaan millä puukon terän saa myrkytettyä tehovaikutuksen kasvattamiseksi; julkisessa koulutuksessa vihakoulutus toistuu monissa oppiaineissa ja mm näytelmissä; Gazassa puolestaan on lapsille järjestetty aseellista sotilaskoulutusta useana vuonna peräkkäin (muistaakseni muutama kymmenen tuhatta lasta on näistä leireistä jo päässyt nauttimaan); edelleen terroritekoihin osallistuneiden "marttyyrien" perheille maksetaan julkisista varoista avustuksia sen mukaan kuinka monta juutalaista perheenjäsen onnistui tappamaan. Hyvää taustoitusta "puukkointifadaan" löytyy mm seuraavasta raportista englanniksi [julkaisija The Jerusalem Center for Public Affairs]: The Knife and the Message: The Roots of the New Palestinian Uprising . Ariel -sivustolla puolestaan on aiemmin julkaistu mm seuraavat lasten vihakoulutukseen liittyvät kirjoitukset:

Suomessa on viime aikoina keskusteltu eri medioissa sananvapauden, vihapuheen ja kansanryhmää vastaan tapahtuneen kiihotuksen suhteista onpa oikeus jopa todennut tällaista Suomessa tapahtuneen.   Kaikki edellä ns. puukkointifadasta esittämäni lienee kuvailtavissa törkeäksi kiihotukseksi kansanryhmää vastaan ja mitä tekee virallinen Suomi tässä tapauksessa: rahoittaa Palestiinalaishallintoa sekä suoraan että EU:n ja YK:n kautta (PA:lla ei juuri muita tuloja olekaan eli rahoittajan ja toiminnan yhteys on aika selvä). Mielestäni tämä tekee Suomen valtiosta osasyyllisen törkeään kiihotukseen kansanryhmää vastaan.

Kannattaa myös muistaa että oikeusvaltiossa vihapuheesta ja erityisesti siitä mahdollisesti seuranneista teoista myös rangaistaan kuten esimerkiksi Israelissa juuri pari päivää sitten terroristin surmanneen israelilaissotilaan tapauksessa, palestiinalaishallinnon puolella asia taas on päinvastoin.

stabb


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Op-Ed artikkelina Ariel -verkkojulkaisussa.

arirusila

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ari Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu