Israel maailman kahdeksas suurvalta

THE AMERICAN INTEREST on arvostettu yhdysvaltalainen neljännesvuosijulkaisu joka vuosittain määrittelee ja luokittelee maailman kahdeksan suurvaltaa. Tänä vuonna se listasi ensi kertaa Israelin näiden kahdeksan suurvallan joukkoon.

AI:n luokituksessa merkittävin suurvalta on USA jota seuraavat jaetulla toisella sijalla Japani ja Kiina ja näiden jälkeen seuraavat Venäjä, Saksa, Intia, Iran ja Israel.

Vaikka vuonna 2016 YK:ssa jälleen tuomittiin Israel jopa turvaneuvostossa USAn pidättäydyttyä veto-oikeuden käytöstä Israel tästä huolimatta kehittyi taloudellisena, diplomaattisena ja sotilaallisena valtana.

Taloudessa Israel sai enemmän voimaa kolmen tekijän ansiosta:

  1. Suuret itäisen Välimeren kaasu- ja öljylöydöt ovat tekemässä Israelista merkittävän energian viejävaltion sen ohella että löydöt osaltaan vauhdittavat Israelin talouskasvua.
  2. Israelin teollisuus- ja teknologiasektori on voimakkaassa kasvussa kiitos vuosikausia jatkuneen hyvien koulujen, kehitystä tukevan politiikan ja luovuutta ja yrittäjyyttä tukevan toimintaympäristön kehittämisen. Erityisesti kotimaisen kyberturvallisuuden ja informaatioteknologian kehitystyö on tukenut Israelin muodostumista 21. vuosisadan sotilasvallaksi.
  3. Perinteisiä israelilaisinnovaatioita kuten kastelujärjestelmiä, suolan poiston avulla tehtyä juomavettä ja kuivan maan maanviljelyteknologiaa on kehitetty vuosikymmeniä ja nyt näitä voidaan hyödyntää erityisesti Lähi-idän ohella Afrikassa ja Intiassa – Israelilla on kyky tuottaa sitä mitä muiden maiden ihmiset ja hallitukset tarvitsevat.

Kaoottisessa Lähi-idässä Israel on vakauttava tekijä, jonka tiedustelukyvyn ja sotilaallisen voiman yhdistelmä auttaa vakauttamaan aluetta.

Presidentti Obaman aikana USA usein varoitti Israelia eristyvyydestä ja haavoittuvuudesta ja tällä huomiolla oli myös sikäli pohjaa että Euroopan diplomaatit, USAn liberaalit ja monet Yhdysvaltain juutalaiset tunsivat Israelia kohtaan aiempaa vähemmän sympatioita. Israel on kuitenkin onnistunut navigoimaan diplomaattisella kartalla ja on nyt saavuttanut aivan uuden tason suhteissa moniin arabivaltioihin. Vuoden 2017 Israel aloittaa Valkoisen talon suosikkina ja maana joka omaa hyvät suhteet kaikkiin maailman suurvaltoihin (pl Iran).

Lähteet: American Interestjossa tarkemmin luokitusperusteluista – ja United with Israel

flags-grid-2

 


Kirjoitus ilmestynyt ensinnä Ariel -verkkojulkaisussa

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu