Israelin vastainen palestiinalaisterrorismi v. 2016

nayttokuva-24
The Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center on julkaissut tuoreen raportin Israelin vastaisesta palestiinalaisterrorismista vuonna 2016  [Palestinian Terrorism against Israel, 2016: Types, Trends and Data]. Koko englanninkielinen dokumentti on luettavissa PDF -muodossa tästä linkistä mutta alla eräitä raportista poimittuja nostoja:

Palestiinalaisterroristit toteuttivat läpi vuoden 2016  Juudeassa, Samariassa ja Israelissa eri tyyppisiä terrori-iskuja – "kansan vastarintaa" aka "puukkointifadaa" aka "kolmatta intifadaa".  Huhtikuun jälkeen keskimääräinen kuukausittainen iskumäärä oli aiempia vuosia suurempi. 
nayttokuva-20

Toisaalta Gazan kaistaleella suhteellinen rauhallisuus sitten viime konfliktin [Operation Protective Edge, kesällä 2014] jatkui; rakettihyökkäykset Gazasta vähenivät saavuttaen alimman arvonsa sitten vuonna 2005 tapahtuneen Israelin yksipuolisen vetäytymisen ja vuonna 2007 tapahtuneen Hamasin valtaantulon jälkeen.  

nayttokuva-23
Suur-Jerusalemin ja Hebronin alueet olivat terrorismin polttopisteessä ja näiden jälkeen  Gush Etzionin ja Ramallahin alueet. Toisaalta Nablusin ja pohjois-Samarian alueet, jotka olivat keskeisissä rooleissa aiemman toisen intifadan aikana, olivat nyt toissijaisia näyttämöjä vuonna 2016. Suurin osa iskuja tehneistä terroristeista tuli iskupaikkojen lähiseuduilta.

nayttokuva-22

Vaihtelevia iskutyyppejä:

1)  Puukotukset säilyivät suosituimpana terrori-iskun muotona 61%:n osuudellaan kaikista iskuista v. 2016. Eniten huomiota saivat Tel Avivin ja Jaffan välisellä kävelykadulla tapahtunut amerikkalaisturistin kuolemaan johtanut puukotus ja  Kiryat Arban tapaus jossa 13 vuotias tyttö puukotettiin kuoliaaksi omaan vuoteeseensa.  

2)  Autolla tehdyt hyökkäykset vähenivät 8%:iin kaikista iskuista v. 2016. Toisaalta tammikuussa 2017  Armon Hanatzivin promenadilla Jerusalemissa tehty isku osoitti tällaisten hyökkäysten vaarallisuuden erityisesti jos apuvälineenä on raskas kalusto.

3)  Ampumalla tehdyt hyökkäykset kasvoivat nyt 23%:iin kaikista iskuista ja tämä trendi jatkui myös tammikuussa 2017.  Eniten huomiota herättivät ajoneuvosta ampumiset kolmesti Jerusalemissa (kaksi ihmistä kuoli), keskellä Tel Avivia pubissa tapahtunut ampuminen (kaksi kuoli) ja Saronan liikekeskuksessa keskellä Tel Avivia tehty isku (neljä kuoli).

4)  Kaikkiaan vuonna 2016 17 Israelilaista tapettiin terrori-iskuissa,   kymmenen ampumalla ja seitsemän puukottamalla.

nayttokuva-21

 

Huolestuttava piirre on terrorismin yleinen hyväksyntä.  Terrori-iskun tekijöitä on juhlittu, ylistetty ja kunnioitettu niin Palestiinalaishallinnon,  Fatahin kuin palestiinalaissiviilienkin toimesta.

untitled4

Esimerkiksi Muhannad Halabi, joka murhasi rabbi Nehemiah Lavin ja Aharon Bennettin, haavoitti Bennettin vaimo Adelea ja heidän  2-vuotiasta poikaansa Jerusalemin vanhassa kaupungissa 4.10.2015 kunnioitettiin myöntämällä jälkikäteen lakitutkinto ja  Surda-Abu Qashin kunta, jossa hän eli nimesi kadun hänen mukaansa.

 

stabb

 

Aiheeseen liittyviä artikkeleitani vuodelta 2016:

Hamas vaalitunnelmissa ja Israelin pelotemuistutus

Hyökkäystunneleista matkailukohde

Israel: 9 kuukautta terroria – yli 200 terrori-iskua

Poikkeuksellinen terrorisolu pidätetty Israelissa

Ramadanin kunniaksi terrori-isku Tel Aviviin

Lasten vihakoulutus jatkuu Gazassa

Gaza’n tunnelisota jatkuu kaikilla rintamilla

Hamasin poliittinen siipi menettänyt asemiaan sotilaalliselle

Israel varautunut ydinterroriin

Tunnelisodankäynnin uusi aika: Israelin maanalainen ’Rautakupoli’

Gazalainen syytteeseen terrori-iskujen suunnittelusta Ukrainassa ja Israelissa

Palestiinalaispoliisi hyökkäsi IDF:n sotilaita vastaan

B’Tselem aktivisteja pidätetty

intifada3


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel -verkkojulkaisussa.

 

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu