Israel noussut myös vesihuollon kärkimaaksi

Syyskuussa 2017 Tel Avivissa järjestettävään WATEC  expoon ja siihen liittyvään konferenssiin odotetaan 10,000 kävijää 90 maasta etsimään Israelin nerokkaita ratkaisuja vesikysymyksiin, onhan Israelista muodostunut ns. the go-to expert maailman vesikriisin suhteen.

Vuosittain Israel vie $2.2 miljardin dollarin arvosta vesiteknologiaa ja siihen liittyvää osaamistaan maailmalle. Tämän lisäksi näitä hyödykkeitä jaetaan humanitaarisin perustein koulutuksen, konsultaatioiden ja hankkeiden välityksellä.

Keren Kayemeth L’Israel-Jewish National Fund (KKL-JNF) ottaa usein vastaan eri puolilta tulevia delegaatioita esitelläkseen miten Israelin vesihuolto ja 230 tekoallasta ovat saavuttaneet maailman korkeimman jäteveden uusiokäyttöasteen. Noin 92% Israelin jätevesistä hoidetaan ja 75% siitä käytetään viljelysten kasteluun; tavoitteena on nostaa jätenveden uusiokäyttö 95%:iin vuoden 2025 loppuun mennessä. KKL-JNF:n kehitysjohtaja Yossi Schreiberin mukaan vielä 1980-luvulla jätevesien uusiokäyttö oli vallankumouksellinen ajatus mutta nykyisin noin puolet kasteluvedestä on kierrätettyä.

  • Modulaari, skaalattava, äänetön, hajuton Emefcyn jätevesiteknologia
    Jezreel laaksossa ja ensi vuonna etiopialaissairaalassa.

Suuret israelilaiset vesiteknologiayritykset kuten Mekorot, Arad Technologies, Tahal Group, Plasson Industries ja Ham-let pienyritysten ohella suunnittelevat ja rakentavat maanviljelyksen tai kuntien vesihuoltoon liittyvää yhdyskuntarakennetta mm Angolassa, Ghanassa, Serbiassa, Kiinassa, Espanjassa ja Yhdysvalloissa.

  • Aurinkoenergialla toimiva pienimittakaavainen TSD suolanpoistolaitos.

Maailman Vesi Päivän (22.3.2017) kunniaksi ISRAEL21c kokosi 10 ulkomailla toteutettua vesihuoltoon liittyvää hanketta Israelin julkishallinnosta ja yksityisistä organisaatioista esimerkiksi humanitaarisen kehitystyön moninaisuudesta.

10 esimerkkiä:

  1. Voittoa tavoittelematon organisaatio Innovation: Africa voitti YK palkinnon parannettuaan elinolosuhteita seitsemässä Afrikan maassa mm käyttämällä israelilaista Netafim  kastelujärjestelmiä joka mahdollistaa maanviljelijöille suuremman sadon vähemmällä vesimäärällä. Pumppauksessa puolestaan käytetään aurinkovoimaa kun aiemmin lähinnä naiset ja lapset käyttivät tuntikausia päivittäin vedenhakuun.
  2. IsraAID käynnisti WASH (Water, Sanitation and Hygiene) projektinsa neljä vuotta sitten räätälöityjen ratkaisujen kehittämiseksi yhteisöille Fijissä, Haitissa ja Myanmarissa. Esimerkiksi hurrikaanin tuhottua vesivarat Vanuatulla 2014 IsraAID mm toteutti painovoimaisen low-tech järjestelmän, jonka paikalliset rakensivat ja myös pystyvät hoitamaan, tuomaan veden vuoristolähteiltä laakson kyliin. Kenian Kakuman pakolaisleiririin ja Ugandan Gulun kaupunkiin IsraAID puolestaan kouluttaa työttömistä tai alityöllistetyistä asukkaista vesiteknikoita järjestöjen ja yritysten palvelukseen tai yrittäjiksi.
  3. Syyskuussa 2015 massiivinen maanvyörymä vahingoitti israelilaisjärjestö Tevel b’Tzedekin rakentamaa kastelujärjestelmää nepalilaiskylässä. Tevel korjasi vahingot ja yhdessä paikallisen vesineuvoston vahvisti kanaalien seinämät taaten vesihuollon jatkuvuuden koko kylälle. Samoin Nepalissa, Tevel vähentää juoma- ja kasteluvedelle tulvien aiheuttamia haittoja kastelualtaiden ja päästöttömien jätevesijärjestelmien avulla. Tevel myös kouluttaa kyläläisiä vähemmän vettä kukuttaviin ammatteihin kuten mehiläishoitajiksi.
  4. Israelin ulkoministeriö (MFA) ja Caesareasta lähtöisin oleva G.A.L. Water Technologies (gal-water.com) ovat lahjoittaneet Afrikkaan jo yli kaksi vuosikymmentä vedenkäsittelylaitteita. Vuonna 2016 MFA lahjoitti G.A.L. yhtiön liikkuvia vedenpuhdistamo- ja jakeluautoja kuivuudesta kärsineisiin Papua Uuteen Guineaan ja Tyynenmeren Marshall saarille.
  5. Maaliskuussa 2017 MASHAV (Israelin ulkoministeriön kehitysapuvirasto) perusti Keniaan keskuksen auttamaan maata viimeisimmällä israelilaisella kastelutekniikalla ja vesivarojen hallinto-osaamisella.
  6. Edelleen maaliskuussa 2017 MASHAVin vesi- ja ruokahuollon erityislähettiläs meni Swazimaahan yhdessä Center for International Agricultural Development Cooperation –järjestön johdon kanssa Swazimaan pääministerin kutsusta keskustelemaan kuivuuden ja vesipulan aiheuttamien ongelmien ratkaisemiseksi.
  7. Toukokuussa 2016 Ecuadorissa tapahtuneen maanjäristyksen seurauksena, IsraAID toi israelilaisen NUFiltration –yhtiön vedenpuhdistusteknologiaa useisiin sen tarpeessa olleisiin kyliin. Pulloveden ostamisen sijaan kyläläiset nyt voivat käyttää NUF –järjestelmää, joka muuntaa pesuveden puhtaaksi juomavedeksi ilman sähköä. Järjestelmää käytettiin ensi kerran Ghanassa osana humanitaarista hanketta vähentää saastuneen veden aiheuttamia sairauksia.
    [youtube https://]
  8. Tel Avivin yliopiston paikallisosasto Engineers without Borders suunnitteli ja rakensi sadeveden keräys- ja puhdistusjärjestelmän tanzanialaiskylään jossa laitos nyt toimittaa puhdasta juomavettä päivittäin 400 lapselle.
  9. Technion laitoksen Engineers without Borders –paikallisosasto puolestaan suunnitteli ja toteutti puhtaan juomaveden tuotantolaitoksen etiopialaiskylään 600 koululaisen tarpeisiin. Samalla israelilaiset opettivat vanhemmille koululaisille kuinka laitosta ylläpidetään.
  10. Kesällä 2015, Israelin talousministeriö lahjoitti $500,000 Maailmanpankin Water Global Practice –ohjelmaan vesiturvallisuuden parantamiseksi kehitysmaissa. Itse lahjoitusta tärkeämpää on Maailmanpankin mukaan se, että Israel vaikeissa oloissa on kehittänyt vesihuoltoon sekä teknologioiden että instituutioiden osalta innovatiivisia käytänteitä joita Maailmanpankin asiakkaat voivat hyödyntää.

Lähde: Israel21c


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel -verkkojulkaisussa.

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu