Be’er Shevan start-up –skene maailman kärkeä

"Neljä vuotta sitten kun vain Be’er Shevan teknologiapuiston peruskivi oli muurattu oli fraasi Be’er Shevan start-up lähinnä oksymoroni” toteaa yrittäjyyttä edistävän Tech7 yhteysjohtaja Alon Naftali   Globes  -verkkojulkaisun mukaan. Nyt Gav-Yam Negev Advanced Technologies Park Be’er Sheva omaa yli 40 yritystä joissa työskentelee 1800 korkean teknologian ammattilaista. Vaikka luvut eivät vielä vedä vertoja Tel Avivin ja sen ympäristön määriin on Be’er Shevaan sijoittuvien start-up –yritysten kasvuvauhti vaikuttava: kaikkiaan kaupunkiin ja sen lähiöihin on sijoittunut 111 start-upia joista 50 on perustettu vuonna 2016.

[youtube https://]

Syitä viimevuoden kasvuvauhtiin on useita; vuonna 2016 kypsyi monia korkean teknologian ja yrittäjyyden rinnakkaisia hankkeita. Be’er Shevan kaupunki toteutti innovaatiohankkeita ja monet yrityshautomot ja –kiihdyttämöt sekä yrittäjyysohjelmat toteutuivat. Kaikki merkittävät tekijät ovat osallistuneet kehitystyöhön eli kaupungin ohella mm vahvat korkean teknologian oppilaitokset, joista valmistuu 8000 teknologia-ammattilaista vuodessa, sekä johtavat kansainväliset teknologiayritykset. Kun näiden lisäksi Israelin armeijan tukikohtia on siirtymässä etelään ja liikenteen infrastruktuuri on parantunut on koossa kasvupotentiaaliltaan maailman korkeimpiin kuuluvan kaupungin kokonaisuus.

Be’er Shevan Gav-Yam Park perustettiin alunperin kybernetiikkapuistoksi mutta nyt se käsittää monipuolisesti erilaisia teknologiaintensiivisiä yhtiöitä; vain viidennes alueen start-upeista keskittyy kybernetiikkaan, muut vahvat osaamisalueet ovat ohjelmistot, lääketieteelliset laitteet, digitaalinen lääketiede, agro-tech jne.

  • Beer Sheva: Shamoon College of Engineering

Be’er Shevan kehitysmyönteinen yritysilmapiiri heijastuu myös ympäristöön teknologiapuiston ulkopuolelle. Jotkut start-upeista sijaitsevat lähiöissä mm osuuskunta-asutuksissa tai yhteisöissä ja jotkut vaikkapa itse Be’er Shevan vanhan kaupungin turkkilaistyylisissä rakennuksissa. Yleisesti ottaen 62 % start-up tiimeistä sijaitsee Be’er Shevassa ja loput muissa ympäristön yhteisöissä.

Vuonna 2014 Israel vei ulkomaille noin $3 miljardin dollarin arvosta kyberteknologiaa. Be’er Shevan tavoite on muodostua yhdeksi tietoturvan johtavaksi alueeksi maailmassa. Jo nyt Ben Gurionin yliopiston tietoturvan maisteriohjelma on kehitetty IDF:n ja siviiliasiantuntijoiden toimesta sekä sotilaallisen että siviilipuolustuksen tarpeisiin.

  • Yksi omista vierailukohteistani: Be’er Sheva, Ben Gurion University, library

Be’er-Sheva, Negevin alueen keskus, on kansallisesti merkittävä talouden, kulttuurin ja tieteen metropoli ja hallituksen kansallinen prioriteetti. T&K tukien ohella Israelin toinen kansainvälinen lentokenttä on suunnitteilla Nevatimiin vain viisi minuuttia Be’er-Shevasta. Mainittakoon, että lähistöllä – Dimonassa -sijaitsee myös Negevin ydintutkimuskeskus.  Gav-Yam Negev Parkin visiona on tulla Israelin johtavaksi T&K keskukseksi käsittäen mm 200 000 m2 tutkimus- ja toimistotilat.

 

Lisätietoja: 

ja 

  Globes 

triple helix

Aihepiiristä aiemmin:

Israel noussut myös vesihuollon kärkimaaksi

Arraba – kaupunki täynnä lääkäreitä

Israelin lääketieteellisten kehitysaskeleiden keskeisiä tekijöitä

Shimon Peres – Israelin ydinohjelman arkkitehti

Maailman korkein aurinkovoimatorni Negeviin

Israel ja Iran lääketieteellisessä yhteishankkeessa


Kirjoitus ilmestynyt ensinnä Ariel -verkkojulkaisussa.

arirusila

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ari Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu