EastMed kaasuputkihanke etenee

EastMed pipeline on kaasuputkihanke, jossa itäiseltä Välimereltä kuljetetaan kaasu uusille, läntisille, markkinoille. Hanke mahdollistaa Kyproksen, Kreikan ja Israelin muodostumisen löydettyjen mittavien Levantin alueen energialähteiden solmukohdaksi sekä vakauttavaksi tekijäksi turbulentissa toimintaympäristössä.

Kypros, Kreikka ja Israel ovat tiivistäneet hankkeen tiimoilta yhteistyötään ja kolmikantaisia huippukokouksia on säännöllisesti – Nikosiassa tammikuussa 2016, Jerusalemissa joulukuussa 2016 ja Thessalonikissa kesäkuussa 2017. Edelleen ko yhteistyöhön liittyi neljäntenä mukaan myös Italia huhtikuussa 2017 Tel Avivissa allekirjoittamallaan julkilausumalla.

EastMed pipeline käsittää 1300 km merenalaista ja 600 km maalla sijaitsevaa kaasuputkea itäiseltä Välimereltä Kyprokseen, sieltä Kreetalle josta edelleen Kreikkaan. Länsi-Kreikasta putkiston on tarkoitus liittyä itäisen Italian Otrantoon Poseidoniksi kutsutun 207 km merenalaisen Joonian meren putken kautta. Kyseessä on maailman merialueiden pisin ja syvimmällä sijaitseva kaasuputkisto. Syvyys onkin rakerntamisen suurimpia teknisiä haasteita johon hankkeeseen osallistuvat yritykset kuiternkin uskovat pystyvänsä vastaamaan. Israelin energiaministeri Yuval Steinitz on ehdottanut EastMed hankkeen valmistumisajankohdaksi vuotta 2025.

Teknisten haasteiden ohella toinen merkittävä kysymys on kustannukset joiden arvioidaan olevan $4 – $7 miljardin haarukassa nykyisen alhaisen kaasunhinnan ollessa lisähuolenaiheena. Kustannustekijän takia harkinnassa on myös kaksi vaihtoehtoista toteutustapaa: Ensinnäkin rakentaa Leviathanin kentiltä merenalainen putki etelä-Turkkiin ja kuljettaa kaasu olemassaolevia ja tulevia putkistoja myöden länteen; toinen vaihtoehto on hyödyntää Egyptissä olevia nesteytetyn kaasun (LNG) laitoksia.

Turkki -vaihtoehto leikkaisi investointikustannukset puoleen mutta ongelmana on vielä auki oleva Kyproksen tilanne ja toisaalta Presidentti Tayyip Erdoğan ja hänen politiikkansa eivät herätä Israelissa luottamusta.

(Turvallisuus-)poliittisesti EastMed hanke todennäköisesti kehittäisi Israelin ja EU:n suhteita. EU – USAn tuella – saattaisi kannattaa myös taloudellisesti EastMed putkea sen vähentäessä energiariippuvuutta Venäjästä luoden samalla vastapainoa Saksaan toteutuvalle Nord Stream II hankkeelle.

Israel on liikkeellepaneva voima itäisen Välimeren energiakehityksessä ja EastMed hankkeen myötä tehtävät strategiset valinnat voivat vakauttaa aluetta, syventää Jerusalemin yhteistyötä läntisten demokratioiden kanssa sekä varmistaa pitkäjänteisiä uusia asiakassuhteita EU alueella ja ylipäätään parantaa siellä Israelin julkisuuskuvaa.

Lähde ja lisää: The EastMed Pipeline Could Be a Giant Step Towards Enhancing Regional Security   by George N. Tzogopoulos, BESA Center Perspectives Paper No. 505, myös PDF

Aiemmin aiheesta:

 Israel-Kreikka-Kypros Allianssi itäisen Välimeren Game Changer

Kypros, Egypti, Israel ja Kreikka turvallisuusyhteistyöhön

Energiakolmiosta itäisen Välimeren Game Changer

Leviathan kaasukentästä investointipäätös

Egyptin kaasulöytö vauhdittanee myös Israelin Leviathania

Israelin kaasukenttien hyödyntäminen etenee


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel -verkkojulkaisussa

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu