Esittelyssä ZAKA Israelista

 

Vapaaehtoisorganisaatio ZAKAn ammattilaiset toimivat hätätilanteissa etsintä- ja pelastustehtävissä, onnettomuuksien ehkäisemisessä ja kansainvälisten katastrofien hätäapuna. ZAKAn ja sen muissa maissakin toimivien yksiköiden erityisalueena on hätä- ja ensiavun ohella vainajien jäänteiden keräys juutalaisen lain mukaan tapahtuvan hautaamisen asianmukaiseksi hoitamiseksi. ZAKA tarkoittaakin hepreaksi onnettomuuden uhrien identifiointia.

ZAKAn juuret ovat vuodelta 1989, jolloin ortodoksijuutalainen opiskelija Yehuda Meshi-Zahav tovereineen ryntäsi 17 kuolonuhria vaatineen 405 bussi-hyökkäyksen iskupaikalle. Seuraavien kuuden vuoden aikana Meshi-Zahav johti vapaaehtoisryhmää joka ilmaantui terrori-iskujen tapahtumapaikoille. Vuonna 1995 ZAKAsta tuli virallinen vapaaehtoisorganisaatio jonka jälkeen se on kasvanut voinakkaasti kahden vuosikymmenen ajan.

Nykyisin ZAKA on Israelin johtavia vapaaehtoisuuteen pohjaavia pelastus- ja toipumista/palauttamista edistäviä organisaatioita. 24/7 valmius vastata mihin tahansa terrori-iskuun, onnettomuuteen tai katastrofiin on yli 3000 israelilaisvapaaehtoisen ydintehtävä. Organisaatio käsittää useita osastoja – kuten mp-, atv-, jet-ski, sukeltaja- ja koiraosastot – joista jokainen muodostuu alansa vapaaehtoisista huippuosaajista, jotka pyrkivät nopeasti ja ammattimaisesti hätätilanteisiin. ZAKA onkin usein rankattu Israelissa arvostetuimmaksi ja kunnioitetuimmaksi organisaatioksi Israelin armeija IDF:n jälkeen.

ZAKAn ydinjäseniä ovat ortodoksijuutalaiset, mutta organisaatiolla on myös kaksi beduiineista, muslimeista ja druuseista kostuvaa yksikköä palvelemaan Israelin ei-juutalaisia yhteisöjä – etupäässä beduiineja Negevissä ja druuseja Galileessa. Nämä yksiköt toimivat myös silloin kun – vaikkapa sapattina tai loma-aikoina – uskonnolliset juutalaiset eivät.

ZAKAlla on myös satoja vapaaehtoisia yli 20 maassa ja sen kansainvälinen yksikkö on YK:n tunnustama erityinen pelastuspalvelu, joka on valmis ensimmäisten joukossa vastaamaan katastrofeihin missä ja milloin tahansa. ZAKAn moottoripyörä- ja ambulanssiyksiköt on luonnollisesti varustettu ensiapuvälinein.

 
[youtube https://]

Lähde ja lisää: ZAKA

ZAKA:aa ei tule sekoittaa United Hatzalah ("rescue" or "relief" in Hebrew: הצלה‎) nimiseen toiseen Israelissa toimivaan ensiapupalveluun joka keskittyy vähentämään potilaiden hengenvaaraa onnettomuutta, tapaturmaa tai kohtausta seuraavien kriittisten ensimmäisten minuuttien aikana – aikana ennen ambulanssien saapumista. Organisaation erityislaatuinen nopeus pohjaa vapaaehtoispohjalla toimivan hoitohenkilöstön auttamishalun ohella uusimpaan teknologiaan ja myös siihen että tiiviisti asutussa Israelissa auttaja hyvin todennäköisesti on jo valmiiksi autettavan lähellä. Kaikille ihmisille ympäri Israelia alkuperästä tai uskonnosta riippumatta apua antavaa järjestöä pidetään alallaan nopeimpana lääketieteellisen avun tarjoana. Organisaatio käsittää yli 2 500 vapaaehtoista lääkäriä ja ensihoitajaa edustaen eri uskontoja ja uskonnottomia, juutalaisia ja ei-juutalaisia, miehiä ja naisia jotka saapuvat onnettomuuspaikalle keskimäärin 2-4 minuutin sisällä. 

Aiheesta aiempi artikkeli: United Hatzalah – Huippunopea SOS 24/7

 

ZAKA:n yksiköt, lisätietoa [ENG] linkeistä:

 

Chesed Shel Emet

Rapid Rescue Unit  International Rescue Unit  Emergency Unit

Minorities Unit  Search and Rescue Units  Jeep Unit

Canine Unit  Jet Ski Unit  Divers Unit

 

Diaesitys ZAKA:n viime vuosina Israelissa kohtaamista näkymistä:

https://youtube.com/watch?v=4g5P9DCfSZI%3Fversion%3D3%26fs%3D1%26autoplay%3D0%26rel%3D0%22+


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel-Israelista suomeksi -verkkojulkaisussa.

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu