Temppelivuoren tilanne kireä

Muslimien ja poliisin välinen väkivalta Jerusalemin Vanhassa kaupungissa käynnistyi kun Israel lisäsi turvallisuustoimia Temppelivuoren sisäänkäyntien luona johtuen kaksi israelilaispoliisia surmanneesta terrori-iskusta perjantaina 14.7.2017 (ks. Terrori-isku Jerusalemissa ). Iskun tekijät salakuljettivat aseet al-Aqsa moskeijaan ja tekivät iskun Temppelivuorelta käsin.

Hyökkäyksen jälkeen Jerusalemin poliisijohtaja Yoram Halevy evakuoi Temppelivuoren rikospaikan tutkimiseksi – rukousperjantaina ensi kertaa 50 vuoteen. Sunnuntaina 16.7.17 poliisi avasi muslimirukoilijoille kaksi sisäänkäyntiä ja seuraavana päivänä kolme lisää. Turvallisuutta lisäävänä toimena lisättiin alueen kameravalvontaa ja asennettiin sisäänkäyntien yhteyteen metallinilmaisimet.

Turvallisuusviranomaisten ja muslimimielenosoittajien välillä on koko viikon ollut väkivaltaisia yhteenottoja. Edelleen protestina turvallisuustoimille muslimijohtajat ovat alkaneet rukoilla Temppelivuoren edustalla ja samalla estäneet muita muslimeja menemästä Temppelivuorelle. Toistaiseksi yli sata ihmistä on loukkaantunut kahnauksissa ja poliiseja vastaan on hyökätty palopommein, raketein ja kivin itäisessä Jerusalemissa.

Torstaina 21.7. IDF ilmoitti asettavansa viisi lisäpataljoonaa hälytysvalmiuteen Länsirannalla ja perjantaina 22.7. poliisi lisää Vanhassa kaupungissa vahvuuttaan 3000 poliisilla.

Kuuden päivän sodassa 1967 Israel valtasi Länsirannan ja itä-Jerusalemin jossa sijaitseva Temppelivuori on sekä juutalaisten että muslimien pyhimpiä paikkoja. Sodan jälkeen itse Temppelivuorta on hallinnoinut islamilaissäätiö Waqf paikkaa aiemmin 1948-67 hallussapitäneen Jordanian valvonnassa Israelin taas vastatessa sisäänkäynneistä ja turvallisuudesta. Ei-muslimeilla on oikeus vierailla alueella mutta ei rukoilla siellä.

[youtube https://]

Palestiinalaisten mukaan metallinilmaisimet muuttavat Temppelivuoren ”status quota”. Israel puolestaan on ilmaissut ettei sillä ole mitään aikeita nykytilan muuttamiseen ja että metallinilmaisimet ehkäisevät terrori-iskuja. Israel huomauttaa, että jo vuosia niitä on ollut asennettuna ei-muslimien käyttämällä Mughrabi Gate –sisäänkäynnillä ja edelleen että muilla muslimien pyhillä paikoilla metallinilmaisimet ovat yleinen käytäntö; edelleen mm Mekassa ilmaisimien ohella on 5000 CCTV –kameraa ja pyhiinvaellusten aikana yli 100 000 ihmistä valvoo siellä turvallisuutta.

Torstaina 21.7. hallituksen ministerit ja turvallisuusjohtajat pääministeri Netanyahun johdolla kokoustivat päättääkseen metallinilmaisimien kohtalosta. Shin Bet, IDF ja COGAT (Länsirannan hallintokoordinaattori) ilmaisivat varauksellisuutensa metallinilmaisimiin kun taas Israelin poliisista ja yleisestä turvallisuudesta vastaava ministeri Gilad Erdan vaati niiden säilyttämistä paikallaan koska muin keinoin ei voida estää aseiden vientiä Temppelivuorelle. Jatkossa harkittaneen, että metallinilmaisimia käyttäisivät kansainväliset tarkastajat ja/tai valituille alueille Temppelivuorelle sijoitettaisiin valvontakameroita. Näitä ym jatkotoimia suunniteltaneen israelilais-jordanialaisessa Waqf:lla täydennetyssä yhteistyökomiteassa.  

Lähde ja kuvat: BICOM


Kirjoitus ilmestynyt ensinnä Ariel -verkkojulkaisussa.

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu