USA tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi
“Therefore, I have determined that it is time to officially recognize Jerusalem as the capital of Israel,”
(President Donald Trump 6th Dec, 2017).
USAn presidentti Donald Trump ilmoitti keskiviikkona [6.12.2017] päättäneensä virallisesti tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupunkina. Trump totesi Jerusalemin olevan Israelin hallinnon pääpaikka jossa sijaitsevat niin Knesset, Israelin korkein oikeus, pääministerin, useiden ministeriöiden ja presidentin viralliset toimipaikat.
Edelleen presidentti Trump kertoi ohjeistaneensa ulkoministeriötä aloittamaan valmistelut USAn suurlähetystön muuttamiseksi Tel Avivista Jerusalemiin.
[youtube https://]
Yllä video Trumpin tiedotustilaisuudesta, varsinainen puhe alkaa noin 35 minuutin kohdalla.
Yhdysvaltalaisviranomaiset totesivat Jerusalemin tunnustamisen Israelin pääkaupunkina enemmän kuvastavan historiallista ja tämänhetkistä todellisuutta kuin olevan poliittinen lausunto.
Jerusalem oli jo ennakolta valmistautunut juhlallisuuksiin kuin myös palestiinalaisten reaktioihin. Turvallisuusvirasto (Shin Bet), Israelin poliisi ja muut elimet ovat kuluvalla viikolla kartoittaneet turvallisuustilannetta ja valmistautuneet mahdollisiin palestiinalaismellakoihin ja terrori-iskuihin.
Lähteet: United with Israel ja World Israel News
Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu korosti Trumpin puheen jälkeisessä lausunnossaan [Lähde: Government Press Office] ettei tämä päätös millään muotoa muuta pyhien paikkojen nykytilaa vaan Israel tulee aina sallimaan uskonnonharjoittamisen vapauden niin juutalaisille, muslimeille kuin kristityillekin.
Kriittisiä reaktioita
- Palestiinalaisjohto (Fatah ja Hamas yhteislausunnossaan) julistivat levottomuuksia keskiviikosta perjantaihin (three “days of rage”) kuvaten Trumpin politiikkaa kiristykseksi joka tuhoaisi hänen kykynsä alueellisiin [rauhan] saavutuksiin.
- Israelin Knessetin nk. Arabilista kuvasi presidentti Trumpia pyromaaniksi syyttäen häntä diplomaattisesta terrorismista.
- Saudi Arabian kuningas Salman varoitti että Trumpin puhe todennäköisesti aiheuttaisi tunnekuohuja ympäri muslimimaailmaa.
- Iranin uskonnollinen johtaja Ayatollah Ali Khamenei twiittasi ennen Trumpin puhetta Palestiinan vapautuvan ja saavuttavan voiton.
- Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan totesi Jerusalemin olevan punianen linja muslimeille ja hän myös kutsui islamilaista yhteistyöjärjestöä (Organization of Islamic Cooperation) huippukokoukseen asian tiimoilta ennustaen koko islamilaisen maailman asettuvan liikekannalle. Erdogan myös vihjasi katsaisevansa diplomaattisuhteet Israeliin.
- EU:n ulkopoliittinen edustaja Federica Mogherini varoitti Trumpin ilmoituksen omaavan vakavia seurauksia yleiseen mielipiteeseen eri puolilla maailmaa korostaen kuitenkin tarvetta keskittyä rauhanprosessin uudelleen aloittamiseen ja sitä vaarantavien toimien välttämistä.
Lähde: World Israel News
Historiasta
Juutalaisilla on ollut pysyvä läsnäolo Jerusalemissa jo yli 3000 vuotta huolimatta karkoituksista ja raskaista olosuhteista. Juutalaiset ovat myös olleet suurin yksittäinen asukasryhmä kaupungissa toista sataa vuotta: 1870 juutalaisia oli 11,600 Jerusalemin silloisesta 22,000 asukkaasta, Israelin itsenäistyessä v. 1948 juutalaisia oli 100,000 kaupungin 165,000 asukkaista, v. 2016 juutalaisten osuus kaupungin asukkaista oli 62 % , muslimien 37 % ja kristittyjen vajaa 1 %.
Israelin itsenäistyttyä Jordania aseleposopimuksen vastaisesti salli rakentamista juutalaisten pyhillä paikoilla, esimerkiksi tie Intercontinental hotelliin rakennettiin Oliivilehdon hautausmaan yli ja edelleen 58 synagoogaa tuhottiin tai muutettiin kanaloiksi ja talleiksi vanhan kaupungin juutalaiskortteleissa. Israelin vallattua itä-Jerusalemin 27.7.1967 ja yhdistettyä sen muuhun Jerusalemiin ulotettiin myös Israelin lait, oikeusjärjestelmä ja hallinto itä-Jerusalemiin.
"This is a historic day. It's been the capital of Israel for nearly 70 years. Jerusalem has been the focus of our hopes, our dreams, our prayers for three millennia. Jerusalem has been the capital of the Jewish people for 3,000 years.”
(PM Benjamin Netanyahu 6.12.2017)
[youtube https://]
Kirjoitus ilmestynyt ensinnä Ariel-Israelista suomeksi -verkkojulkaisussa
Omasta mielestäni Trumpin Jerusalem –lausunto on hyvä sen tunnustaessa sikäläisen juutalaisasutuksen historiallisuuden ohella nykypäivän todellisuuden. Lähi-idän rauhanprosessin kannalta pidän lausuntoa myös merkityksellisenä mm seuraavien aspektien kannalta:
1.Trumpin lausunto voi heikentää USAn fasadia rauhanprosessin puolueettomana välittäjänä mutta samalla antaa Trumpille yhden pelimerkin (lähetystön siirron lykkäys/peruutus) lisää ”diiliä” työstettäessä.
2.Trumpin/USAn vaihtoehtona olisi ollut myös lausumatta/tekemättä mitään ja status quon jatkuminen on mielestäni israelilais-palestiinalaisessa konfliktissa huonoimpia vaihtoehtoja; status quo on johtamassa ajautumiseen de facto Yhden-valtion –malliin jossa Länsirannan väestö kärsii useiden sovellettavien/noudattamattomien lakien ja territoriohallinnon sen myötä demokratiavajeen keskellä. Trumpin lausunto voi saada prosessin – tai edes rakentavat yksipuoliset toimet – liikkeelle.
3.Israelilaistuntoja myötäilevän ja palestiinalaishallintoa provosoivan lausunnon ohella Trumpin hallinto on valmistellut palestiinalaisosapuolelle myös porkkanoita ennen joulua julkaistavaksi ennakoituun rauhanaloitteeseensa.
4.Trumpin lausunto ei sido tai estä mahdollisesti tulevia erilaisia ratkaisuvaihtoehtoja; Kahden-valtion –mallin ohella alueelliset ratkaisut kuten Kolmen-valtion (palautusmalli), osaratkaisut (Jordanian tai Siinain optiot) tahi rakentava unilateralismi prosessina tai jopa federaatiomallit voivat toteutua lausunnosta huolimatta tai jopa sen takia.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitat tapasi mukaan monesta näkökulmasta ja yksinkertaisen viisaasti.
Valtioita tunnustetaan ja pääkaupungin jokainen valtio valitsee itse, se ei kuulu ulkopuolisille. Israelin suhteen ainoana maailmassa tässä(kin) asiassa sovelletaan kaksoisstandardia eli edellytetään ulkopuolista kansakunnan itse valitseman pääkaupungin kansainvälistä sellaisena tunnustetuksi tulemista. Toivon tasapainoisesti toimivissa valtioissa tätä esimerkkiä seurattavan niin, että mahdollisimman moni valtio siirtää suurlähetystönsä sinne, minne se kuuluukin eli Jerusalemiin ja tunnustaa samoin Jerusalemin Israelin pääkaupunkina.
Yhdenkään tahon ei kuitenkaan ole oikeutettua närkästyä siitä, että Yhdysvaltain suurlähetystöhanke toteutuessaan sijoittuu Jerusalemin läntiseen osaan. Taho, joka tästä närkästyy, osoittaa lähinnä sen, että sen käsityksen mukaan mikään osa Jerusalemista ei kuuluisi Israelille ja kenties ei mikään osa koko maasta.
Ilmoita asiaton viesti
Tel Aviv vai Jerusalem.
Turustakin puhutaan Suomen ensimmäisenä pääkaupunkina vaikka Suomi itsenäistyi vasta vuonna 1917 ja ”pääkaupunki siirrettiin Helsinkiin jo vuonna 1812”.
Ilmoita asiaton viesti
YLE:n A-studion nainen toistaa, että Trump julisti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Kyllä se on Israel, joka valitsee, mihin hallintonsa sijoittaa, ei USA.
Kyseessä on se, tunnustaako USA tämän tosiasian. USA:n kongressi on sen tehnyt jo 1995 lain muodossa. Jokainen USA:n presidentti ennen Trumpia on vain lykännyt sen toimeenpanoa.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkkaan ottaen niin teki myös Trump.
https://www.timesofisrael.com/after-jerusalem-reco…
Terveisin Kalevi Kämäräinen
Ilmoita asiaton viesti
USAn kongressin nk “Jerusalem Embassy Act of 1995” jo määritteli Jerusalemin Israelin pääkaupunkina. Kuitenkin kun v. 2015 eräs yhdysvaltalainen halusi saada passiinsa merkinnän ”syntymäpaikka Jerusalem, Israel” USAn Korkein oikeus totesi ettei kongressilla ollut pääräntävaltaa tällaisessa Embassy Actin kaltaisessa ulkopoliittisessa asiassa (Zivotofsky vs. Kerry, 2015). Näin ollen vaikka kongressin päätös tukeekin Trumpin puheena olevaa lausuntoa muuntaa ko lausunto nyt kongressin tahdonilmaisun todelliseksi USAn politiikaksi.
Ilmoita asiaton viesti
YK:n kanta on, että Jerusalem kokonaisuutena ei kuulu millekään valtiolle. Trump olisi voinut ”hankkia pelimerkin” mainitsemalla samalla kertaa Itä-Jerusalemin Palestiinan pääkaupunkina. Nyt hän kyllä menetti pelimerkkejä, eikä saanut.
Vuonna 1987 ulkoministeri Shimon Peres neuvotteli Länsirannan tilanteeseen ratkaisun, joka kelpasi jordanialaisille ja palestiinalaisille, mutta hänen oma pääministerinsä Jitzhak Shamir ilmoitti, että Israelille kuuluu kaikki maa Jordanista länteen.
Ajoittain on Israelista sen jälkeen kuultu järjen ääniä: Peresin lisäksi Jitzhak Rabinilta ja Ehud Barakilta. Nykyinen Bibi Netanyahun oikeistohallitus on kuitenkin Israelin historian ja ehkä Maapallon nykyhetken rasistisin.
YK ja EU jaksavat vielä kannattaa kahden valtion ratkaisua, kuten Suomen valtio ja minäkin, mutta sitä tuskin tulee. Etelä-Afrikan tapainen kehitys on edessä ja enemmistö rupeaa hallitsemaan koko Palestiinaa.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni Trumpin pelimerkki on juuri siinä (lähetystön lisäksi) että hän voi jatkossa suositella itä-Jerusalemia Palestiinan pääkaupungiksi.
Israel on useaan otteeseen tarjonnut anteliasta (92 % Länsirannasta Palestiinalaishallinnolle, itä-Jerusalemiin pääkaupunki jne. ) neuvotteluratkaisua PA:lle mutta nämä ratkaisut eivät ole kelvanneet vaikka ovatkin olleet yhteisesti neuvoteltujen ns. Clintonin parametrien sisällä. Viimeksi tällaisen tarjouksen teki PM Olmert kymmenkunta vuotta sitten. Olin Israelissa vuosituhannen vaihteessa kun Barak teki tarjouksensa ja paikalliset pitivät Arafatia aivan järjettömänä ellei tämä hyväksyisi tarjousta koska näin ollen Barakia seuraisi Bibi ja ehdot kovenisivat.
Itselläni ei ole mitään kahden valtion ratkaisua vastaan mutta muitakin vaihtoehtoja kannattaisi miettiä koska mitään merkkejä kehityksestä ei vuosikausiin ole näkynyt. Veikkaisinkin ehkä jo parin viikon kuluttua edettävän asiassa alueellisen ratkaisun pohjalta Egyptin, Saudi Arabian ja Jordanian ollessa paikallisosapuolten ja USAn ohella keskeisiä toimijoita.
En pidä Bibin hallitusta rasistisena vaan että kiistanalainen Länsirannan eri osien hallintamalli sekä Israelin turvallisuusaspekti johtavat siihen että monet Länsirannan arabit kokevat käytänteet oikeutetustikin syrjivinä. Juuri de facto yhden valtion mallista poispääsemiseksi Trumpin toiminta voisi olla liikkeelle paneva voima.
Ilmoita asiaton viesti
Yhdysvaltain kongressi tunnusti vuonna 1995 Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Jerusalem Embassy Act hyväksyttiin tuolloin senaatissa (93–5) ja edustajainhuoneessa (374–37). Trump vahvisti nyt kyseisen lain. Tähän ehkä vaikutti se, että Jerusalem ei ole koskaan ollut muiden valtioiden kuin Israelin pääkaupunki. Muiden kansojen valloittamana se tosin ajoittain on ollut.
Hieman ennen nykyisen ajanlaskumme alkua Jerusalem joutui roomalaisvallan alaiseksi. Roomalaisten menetettyä otteensa Palestiinassa, Jerusalem joutui monenlaisten miehittäjien haltuun. Ottomaanien Turkki valloitti Palestiinan vuosiksi 1517 – 1917. Iso-Britannia valtasi Palestiinan Turkilta v.1917 ja teki siitä mandaatin jonka Kansainliitto vahvisti. Mandaatti perustettiin juutalaisten ”kansalliseksi kodiksi” ja jakamaton Jerusalem sisältyi siihen.
Samaan aikaan Lähi-idän arabiheimot saivat omat mandaattinsa, joista syntyivät Libanonin, Syyrian, Irakin ja Jordanian valtiot. Vuonna 1948 Israelin valtio syntyi uudestaan historialliselle paikalleen. Mandaatin piiriin kuuluvat nykyään enää Länsiranta ja pari pienempää aluetta.
Ainoat Palestiinan jakoa koskevat juridisesti velvoittavat kansainväliset sopimukset ovat vuoden 1920 San Remon konventio ja Palestiinan vuoden 1922 mandaatti. YK:n yleiskokouksen päätöslauselmat eivät ole oikeudellisesti sitovia. Turvallisuusneuvoston päätökset puolestaan eivät voi kumota Kansainliiton aikoinaan vahvistamia sopimuksia, ellei YK:n peruskirjaa muuteta. Palestiinan mandaatin määräykset vahvistetaan YK:n peruskirjan artiklassa 80.
Vuoden 1947 YK:n yleiskokouksen päätöslauselma 181 sisälsi esityksen Jerusalemin muuttamisesta YK:n erityishallintoalueeksi. Vuonna 1948 Jordania kuitenkin valloitti Jerusalemin itäosan ja miehitti sitä vuoteen 1967. Näin ollen ei erityishallintoaluetta koskaan tullut. Vuonna 1967 Israel ajoi Jordanian pois ja teki vuonna 1980 Jerusalemista pääkaupunkinsa. Jordania luopui kaikista vaatimuksistaan Länsirantaan ja Jerusalemiin vuoden 1993 Oslon sopimuksessa.
Palestiinan arabikansaa, joka nyt vaatii Jerusalemin itäosaa itselleen, ei sen sijaan löydy historian lehdiltä lainkaan. Palestiinan kansan keksi Arabiliitto vuonna 1967 vaatimaan ”muinaisuudesta asti hallitsemaansa Palestiinaa, jonka juutalaiset ryöstivät.”
Palestiinalaisjohtaja Zuhair Mohsen totesi vuonna 1977 hollantilaisen Trouw-lehden haastattelussa:
”Palestiinan kansaa ei ole olemassa. Todellisuudessa ei ole mitään eroa jordanialaisten, palestiinalaisten, syyrialaisten ja libanonilaisten välillä. Palestiinan kansasta puhutaan vain poliittisista ja taktisista syistä …
Taktisista syistä Jordania, joka on suvereeni valtio määriteltyine rajoineen, ei voi esittää vaatimuksia Haifan ja Jaffan suhteen. Sen sijaan ’palestiinalaisena’ voin vaatia Haifaa, Jaffaa, Beer-Shevaa ja Jerusalemia.”
Palestiinalaisjohtaja Walid Shoebat: “Why is it that on June 4th 1967 I was a Jordanian and overnight I became a Palestinian? – they removed the star from the Jordanian flag and all at once we had a Palestinian flag”.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos taustoituksesta. Usein unohdetaan että itse asiassa palestiinalaiset ovat jo saaneet valtionsa kun suurin osa Palestiinan brittimandaatista erotettiin hasemiiteille (Trans-)Jordanian itsenäiseksi valtioksi jonka kanssa sotien jälkeen Israel sitten teki myös edelleen voimassaolevan rauhansopimuksen.
Ilmoita asiaton viesti
Sunisen kommentti sisältää monta virhettä ja epätarkkuutta. Palestiinalaisia ei esimerkiksi ”keksitty” vasta vuonna 1967, vaan heidän olemassaolonsa otettiin huomioon jo Arabiliittoa perustettaessa vuonna 1945.
http://avalon.law.yale.edu/20th_century/arableag.asp
Eivätkä YK:n peruskirjan artiklan 80 määräyksetkään sovellu, koska Palestiinaa ei koskaan muutettu mandaatista huoltohallintoalueeksi (mikä olisi ollut artiklan soveltamisen edellytys).
http://www.ykliitto.fi/sites/ykliitto.fi/files/081…
http://www.un.org/en/sections/un-charter/chapter-x…
http://www.e-ir.info/2014/02/14/the-palestinian-te…
Niin ikään vuoden 1922 mandaattiasiakirjassa puhutaan juutalaisten kansallisesta kodista Palestiinassa eikä Palestiinasta juutalaisten kansallisena kotina tai vielä selvemmin valtiona.
http://avalon.law.yale.edu/20th_century/palmanda.asp
Edelleen Jordania todellakin miehitti Länsirantaa vuoteen 1967, jolloin miehittäjä vain vaihtui, mutta miehitystä koskevat kansainväliset pelisäännöt eivät. Siihen perustuu myös, että Israelinkaan yksipuolisia toimia alueen suhteen ei ole hyväksytty; tässä esimerkki vuodelta 1980 (turvallisuusneuvoston päätös 478):
https://undocs.org/S/RES/478(1980)
Terveisin Kalevi Kämäräinen
Ilmoita asiaton viesti
Käsittääkseni Arabiliiton perustamisasiakirja 1945 viittaa Palestiinaan (Brittimandaatin) alueena Kansainliiton IMS:n jälkeen tapahtuneen Ottomaani -valtakunnan hajoamisen jälkeen. Aina Israelin itsenäistymiseen saakka mandaatin alueen asukkaita – niin juutalaisia kuin arabejakin -kutsuttiin palestiinalaisiksi.
Aina Israelin valtion perustamiseen v. 1948 saakka termillä palestiinalainen tarkoitettiin pääosin juutalaista: nykyinen The Jerusalem Post oli The Palestine Post, USA siionistiorganisaation lehti oli nimeltään New Palestine, nykyinen Bank Leumi oli Anglo-Palestine Bank, Israel Electric Company oli Palestine Electric Company, brittien IIMS:n armeijassa juutalaisvapaaehtoiset muodostivat Palestiinalaisprikaatin – kaikki olivat juutalaisia organisaatioita. Satoja vuosia vanha nimikäytäntö muuttui vasta kun Palestiinaan perustettiin Jordanian (1946) ja Israelin (1948) valtiot. Jordanian palestiinalaisista tuli tuolloin jordanialaisia, ja Israelin palestiinalaisista tuli israelilaisia. Jordanian palestiinalaisista suurin osa on arabeja tai beduiineja, Israelin palestiinalaisista suurin osa on juutalaisia.
Edelleen Palestiinaa koskevassa Arabiliiton liitteessä alueen edustaja määritellään nöin ”… Council of the League should designate an Arab delegate from Palestine to participate in its work until this country enjoys actual independence.” Eki ei puhuta kansasta tai palestiinalaisista vaan alueella asuvista arabeista.
Ilmoita asiaton viesti
Perustamiskirjan tuossa kohdassa viitataan Kansainliiton peruskirjan 22 artiklaan, jossa taas puhutaan kansoista.
http://avalon.law.yale.edu/20th_century/leagcov.as…
Joka tapauksessa arabiväestöä ei ole keksitty vasta vuonna 1967, vaan sekin on oikeuksineen historiallinen fakta kuten Israelkin osittain yhä epämääräisine rajoineen.
Terveisin Kalevi Kämäräinen
Ilmoita asiaton viesti
Aivan, arabiväestöä alueella on ollut siinä kuin juutalaisiakin, palestiinan kansan identiteetti on kuitenkin suhteellisen nuori ja kehitetty perustelemaan hävityn sodan jälkeisiä vaateita. Alusihan heille myönnettiinkin Jordanian passit/kansalaisuus mutta Länsirannan arabien kahakoitua hasemiittien kanssa Jordanian kuningashuone alkoi tehdä pesäeroa poliittisen yhtenäisyytensä säilyttämiseksi.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä sitä identiteettiä oli koko mandaattiajan. Vai onko Rusila kenties sitä mieltä, että tämäkin komiteahavainto vuodelta 1930 perustuu olemattomiin tapahtumiin kuten jotkut väittävät holokaustista? (s. 162):
”37 It is a matter of regret that the Arab leaders did not accept the offer of a Legislative Council that was made to them in 1922. To-day the Arab people of Palestine are united in their demand for a measure of self-government. This unity of purpose may weaken, but it is liable to be revived in full force by any large issue which involves racial interests. It is our belief that a feeling of resentment among the Arabs of Palestine consequent upon their disappointment at continued failure to obtain any measure of self-government is greatly aggravating the difficulties of the local Administration. (Chapter IX, pages 130 and 131.)
https://babel.hathitrust.org/cgi/pt?id=mdp.3901506…
Terveisin Kalevi Kämäräinen
Ilmoita asiaton viesti
Eli Palestiinassa asuvat arabit haluavat itsehallintoa. Muistuttaa hieman sitä että Kataloniassa asuvat espanjalaiset haluavat itsenäisyyttä; viimemainituilla kuitenkin on oma kieli ja kulttuuri mikä taas Palestiinan Länsirannalla asuvilla ei juuri poikennut Jordan joen itäpuolisen Palestiinan (tällöin Trans-Jordania) asukkaista.
Ilmoita asiaton viesti
Vuotta 1929 edeltävät tapahtumat ja halut ovat historiaa, mutta kertovat osaltaan myös kehityksestä tuon ajan jälkeen. Ja olipa miten tahojaan, sitä identiteettiä on selvästi ollut.
Terveisin Kalevi Kämäräinen
Ilmoita asiaton viesti
Englanti perusti Israelin omista taktisista syistä lähi-itään ja Israel on toiminut odotetusti.
Trump jatkaa englantilaisten perintöä onhan USAlla voimakas englantilainen tausta.
Juutalaiset ovat eläneet levinneinä maailmalla erikseen ilman valtiota kuten mustalaisetkin.
Ilmoita asiaton viesti