Gaza Summit Valkoisessa Talossa
Jared Kushnerin ja Jason D. Greenblatin (kansainvälisten neuvottelujen erikoisedustaja) koollekutsuma Gazan huippukokous pidettiin Valkoisessa Talossa 13.maaliskuuta 2018. Kokousta voi pitää historiallisena syystä että ensi kertaa saman pöydän ääressä viralliset edustajat Israelista, Jordaniasta, Egyptistä, Saudi Arabiasta ja neljästä Persianlahden valtiosta, joihin Israelilla ei ole diplomaattisuhteita, pohtivat keinoja gazalaisten elinolojen parantamiseen.
Kokoukseen oli kutsuttu myös Palestiinalaishallinto mutta se kieltäytyi kunniasta. Pakolaisvirasto UNRWAta ei puolestaan edes kutsuttu kokoukseen,muutoin toki paikalla oli niin YK:n kuin EU:kin edustus. Jerusalemia edusti Israelin puolustusministeriön COGATin (Coordinator of Government Activities in the Territories) kenraalimajuri Yoav Mordechai.
Kuusituntisen kokouksen aikana Jared Kushner esitteli tiiminsä yhdessä monien läsnäolijoiden kanssa suunnittelemia kehittämisideoita mm Gazan sähköntuotannon, vesi- ja jätehuollon sekä terveydenhuollon parantamiseksi. Vaikkakin hankkeet pyritään toteuttamaan yhteistyössä Palestiinalaishallinnon kanssa monet projekteista voidaan tarvittaessa toteuttaa myös ilman sen myötävaikutusta. Kokouksen aloitteita tullaan keväällä esittelemään ns. yhteyskomitean (Ad Hoc Liaison Committee) kokouksessa Brysselissä.
Yhtenä merkittävänä haasteena on se, että Hamas on tähän saakka käyttänyt kansainväliseltä yhteisöltä, Palestiinalaishallinnolta ja gazalaisilta Gazan jälleenrakentamiseen saatuja lahjoituksia hyökkäystunneleiden ja rakettien valmistamiseen Israelin siviiliväestön terrorisoimiseksi. USAn mielestä hankkeet ja apu tulisi ehdollistaa siten ettei lopputulemana ole Libanonin kaltainen tilanne.
Lähde: U.S. Department of State, Jerusalem Post ja Jewish Press
UNRWA
UNRWA on ainutlaatuinen YK:n virasto joka keskittyy vain yhteen väestöryhmään, on pysyvä ellei jopa ikuinen organisaatio joka ei edes pyri YK:n pakolaisviraston (UNHCR) tapaan kotouttamaan pakolaisia joka lähtö- tai saapumisalueilleen ja joka itse määrittelee asiakkaansa pakolaisiksi yleisen käytännön vastaisesti. Tosiasiassa UNRWA toimii Palestiinalaishallinnon ja erityisesti Gazan terveys, koulutus ja hyvinvointiministeriönä eli toiminnoissa jotka kuuluvat normaalisti valtioiden ja jopa kehitysmaiden rutiinitoimintoihin.
Maapallon valtaa pitävät valtiot kokoontuvat Roomaan torstaina keskustellakseen UNRWA:n ja sen tukemien pakolaisleirien tulevaisuudesta, joka jo on epävarma USA:n jäädytettyä $65 miljoonaa $125 miljoonan tukierästä. Kokouksessa saatiin sitoumuksia $100 miljoonan edestä mutta UNRWAn ilmaisemasta avustustarpeesta jäätiin $350 miljoonaa. Näin UNRWA:alla on varoja koulujen ja lääkintä-palvelujen hoitamiseksi vain kuluvan vuoden toukokuun loppuun.
UNRWA työllistää 20 000 pääosin ”palestiinalaisia” työntekijää. Israel syyttää UNRWAta juutalais- ja Israelin vastaisuuden lietsomisesta valvomissaan kouluissa, joihin on myös kätketty raketteja ja joiden läheisyydesta raketteja on myös laukaistu Israeliin. PM Netanyahu vaatii, UNRWA:n lakkauttamista ja tuen jakamisen siirtämistä YK:n yleiselle tukijärjestölle.
BESA Centerin tuore analyysi UNRWAn roolista on hyvä taustoitus ja viitekehys aiheesta: Reframing the Middle Eastern and Palestinian Refugee Crises [PDF]
Päätelmiä
Arabikevään jälkeinen Lähi-idän pakolaiskriisi on vakava vielä ratkaisematon ongelma joka vaatii merkittäviä kansainvälisiä panostuksia. Palestiinalaiskysymys yleensä ja Gaza erityisesti eivät ole vastaavanlainen haaste vaikkakin siihen haaskatut suhteettomat resurssit antaisivat näin ymmärtää. Nyt on ehkä käynnistynyt järjestön alasajo tukijoiden vähentäessä avustuksiaan ja harkitessa niiden uudelleenohjausta. Kehittävää olisikin jos Palestiinalaishallinto ottaisi vastuun UNRWAn toiminnoista – alkuun ehkä vielä tulevien kansainvälisten avustusten tuella. Vastuun tulisi kattaa myös Palestiinalaishallinnon toiminta-alueen ulkopuoliset palestiinalaisten ns. pakolaisleirit. Tässä mielessä Palestiinalaishallinnon näkemys Palestiinalaiskysymyksen redusoinnista avustushankkeeksi voikin olla perusteltu luonnehdinta Valkoisen Talon Gaza -kokouksesta.
Valkoisessa talossa pidetty kokous voi olla alkuna alueelliselle dialogille Israelin ja palestiinalaisten välisen rauhanprosessin (uudelleen)käynnistyksestä. Presidentti Trumpin esikunta on valmistelemassa uutta rauhanaloitetta ja sen ennakoidaan tukeutuvan pitkälti alueelliseen lähestymistapaan. Tämä voi tarkoittaa sitä että kuten nyt pidetty Gaza -kokous myös itse rauhanprosessi voidaan tarvittaessa toteuttaa ilman Palestiinalaishallintoa mikäli tämä boikotoi neuvotteluja samaan tapaan kuin nyt pidettyä kokousta.
P.S: Gazan "saarto"?
Gazan väitetyn saarron katsotaan aiheuttavan humanitaarisen kriisin alueella. Ensinnäkin tulisi muistaa Gazasta olevan ylityspaikka myös Egyptiin, tavaraliikenne sen kautta on kuitenkin olematonta Egyptin pitäessä Gazaa Siinain al-Qaedan osaston tukialueena. Israel puolestaan rajoittaa joidenkin tavaroiden ja materiaalien vientiä oman ylityspaikkansa kautta yrittäessään hillitä rakettien ja hyökkäystunnelien tuotantoa. Tästä huolimatta Kerem Shalonin kautta kulkee jatkuvasti mittavia määriä Gazassa tarpeellisia tarvikkeita. Alla viime viikon tilastoa:
Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel-Israelista suomeksi -verkkojulkaisussa.
On vaikea uskoa, että ongelma poistuu kv-tuen nimitystä muuttamalla.
Ydinongelmia on kaksi.
1. Alkuperäisväestön ylivoimaisen enemmistön asuinsijat on miehitetty pääosiltaan ja uusia siirtokuntia rakennettu jatkuvasti. Tämä on tietenkin väärin. Juutalaiset ovat itse käyttäneet väkivaltaa näin tehdessään ja saaneet luonnollisesti palautteena myös väkivaltaa.
Mitään erillistä palestiinalaisvaltiota ei voida tällaiseen tilkkutäkkiin perustaa eikä se ole koskaan ollutkaan siionistien tarkoitus. Teot puhuvat puolestaan.
2. Palestiinalaiset eivät ole yhtenäinen ryhmä poliittisesti. He eivät kykene sopimaan mistään pitävästi ja siksi mikään rauhansopimus ei johda rauhaan eikä pysyvämpään järjestelyyn, riippumatta mikä se olisi.
Ja siionistit kyllä ovat tämän tietäneet ja käyttäneet tätä heikkoutta hyväkseen pitkäjänteisesti kuten juutalaiseen perinteeseen kuuluu, siis tuo sitkeä asioiden ajo.
Ilmoita asiaton viesti
Pari huomiota:
1) Alkuperäisväestöstä ehkä muutama kymmenen tuhatta ei pääse asuinsijoilleen. Muut ns. pakolaiset jopa kuudennessa polvessa ovat syntyneet eri puolilla Lähi-itää leireissä koska heitä ei ole yritettykään kotiuttaa olinpaikkoihinsa.
2) Hallinto Länsirannalla on tosiaankin tilkkutäkkimäinen mutta se voisi selkiytyä mikäli Palestiinalaishallinto suostuisi neuvotteluihin Israelin kanssa rauhansopimuksesta. Edellisissä neuvotteluissa Israel on suostunut antamaan yli 90% Länsirannan alueesta Palestiinalaisvaltion hallintaan jolloin Israeliin liitettäisiin lähinnä 67-rajalinjojen ja ns. turvamuurin sisään jäävä alue; nämä tarjoukset eivät Palestiinalaishallinnolle ole kelvanneet.
3) Palestiinalaisten poliittiset erimielisyydet ovat faktaa, pari päivää sitten Gazaan saapunut PA:n pääministeri yritettiin räjäyttää kappaleiksi heti Gazaan saavuttuaan. Sopimattomuus on vaikuttanut mm siihen että Israelissa väestönosin turvamuurilla erottaminen on nähty tarpeelliseksi ratkaisuksi.
Ilmoita asiaton viesti
Palestiinalaiset ovat ilmaisseet selvästi että USA on puolueellinen maa Israelin ollessa kyseessä ja ymmärrän hyvin että heitä ei kiinnosta olla missään tekemisissä USA:n kanssa. Jared Kushner on itse vitsi. Hän kuuluu äärijuutalaiseen Chabad-Lubavitch järjestöön ja sen lisäksi hän on mukana rakennusprojekteissa Gazan juutalaissiirtokunnissa.
Ilmoita asiaton viesti
Trumpin esikuntaa voi tietty pitää vitsinä mutta siitä huolimatta se kuitenkin onnistui saamaan jutussa mainitun konklaavin koolle Valkoiseen Taloon; tämä taisi jäädä rauhannobelisti Obamalta saavuttamatta.
Ilmoita asiaton viesti
Täydennys UNRWAn rahoitustilanteeseen (huom. numerot puntia):
UNRWAlla on £860 miljoonan vuosibudjetti jossaa kuluvana vuonna on £320 miljoonan rahoitusvaje. USAn suunniteltu rahoitus järjestölle v. 2017 oli £261 miljoonaa eli n. 30% kokonaisbudjetista, tammikuussa USA jäädytti £47 miljoonan maksuerän. Vuonna 2017 Britannia antoi £48 miljoonaa, EU £102 miljoonaa ja Saksa £55 miljoonaa. Rooman kokouksessa EU:n edustaja Federica Mogherini lupasi välittömästi rahoitusta £59 miljoonaa. Lähde: BICOM – http://www.bicom.org.uk/news/unrwa-emergency-conference-raises-72m/
Ilmoita asiaton viesti
Nr 2 Nassirille kysymys: onko Gazassa juutalaissiirtokuntia ? Saisinko asiasta tarkempaa tietoa?
Ilmoita asiaton viesti
Aivan oikein.Ei ole. Siirtokuntia on Länsirannalla ja Golanin kukkuloilla. Kaikki muu kommenteissa pitää kutinsa.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, Abdullahini, israelilaisia asutuksia on Samarian-Juudean sekä Golanin alueella, joissa molemmissa juutalaisia asui jo kolmetuhatta vuotta sitten. Arabeja/arabialaistettuja alueen asukkaita noilla seuduilla on aikaisintaan Muhammadin jälkeisistä valloituksista alkaen. Samaria ja Juudea ovat kiistanalaisia alueita, joten niiden lopullinen status ja rajat on ratkaistava päätöslauselman 242 mukaan kahdenvälisin neuvotteluin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei ketkään muut pakolaiset ole saaneet omaa tukijärjestöä, ja pakolais-status
on periytyvä sukupolvien ajan näihin päiviin saakka .
Eli kustannettavia tulee koko ajan lisää,määrä paisuu kuin pullataikina .
Noin 5 miljoonaa tällä hetkellä .
Ilmoita asiaton viesti
Juuri tässä onkin ongelma kun UNRWA ei ole pyrkinytkään ratkaisemaan ammoista pakolaisongelmaa; esim. UNHCR joko kotiuttaa pakolaiset ulkomaille tai auttaa näitä palaamaan oman väestöryhmänsä alueelle. Mitähän Suomessakin tuumattaisiin jos Karjalan evakot jälkeläisineen yhä asustaisivat pakolaisleirissä, mielestäni paljon parempi tapa oli mittava asutustoiminta joka mahdollisti nopean kotoutumisen jäljelle jääneessä Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, ongelma on juuri tuossa pakolaisuuden määrittelyssä, jossa koko muun maailman pakolaiset ovat pakolaisia ensimmäisessä sukupolvessa, mutta ns. palestiinalaiset ännänteen sukupolveen asti. UNRWA:n tämä tekee käytännössä ikuiseksi virastoksi. Tämä yksi väestöryhmä saa muuten per capita aivan eri kertaluokkaa olevaa tukea kuin yksikään muu pakolaisryhmä koko maailmassa – ja siitä huolimatta tai juuri siksi ongelma ei ole lähelläkään ratkaisuaan, vaan paisuu.
Ilmoita asiaton viesti