Historiasta: Israelin isku Syyrian ydinreaktoriin 2007

Israelin armeija (IDF) julkaisi tänään [21.3.2018] yksityiskohtia vuoden 2007 ilmaiskusta jossa tuhottiin Syyriassa oleva ydinreaktori. Israelin on aiemmin uskottu olleen iskun takana mutta maa ei ennemmin ole tapahtumaa myöntänyt ja asiaa käsitteleviä median raporttejakin on sensuroitu.

Salainen “Outside the Box” -nimellä kutsuttu operaatio [myös Operation Orchard] käsitti kahdeksan taistelukonetta jotka syyskuun 5. päivän yönä 2007 matalalla lentäen hyökkäsivät Deir el-Zour’n seudulla itä-Syyriassa sijaitsevaan plutoniumreaktorin käsittävään laitokseen. Israelin tiedustelulähteiden mukaan reaktori oli Pohjois-Korean rakentama 1950-luvun vanhentuneen brittireaktorin kopio ja että sen käyttöönotto oli suunniteltu joulukuuksi 2007.

Operaatiosta vastasivat silloinen pääministeri Ehud Olmert, puolustusministeri Ehud Barak, IAF:n komentaja muita Eliezer Shkedi, pääesikunnan päällikkö Gabi Ashkenazi, sotilastiedustelun johtaja Amos Yadlin ja muita IDF:n johtavia upseereita. Lentäjät olivat alkaneet harjoitella iskua puoli vuotta ennen sen toteutusta vaikkakaan useimmat heistä eivät olleet tietoisia tehtävän sisällöstä.

The New Yorker’n maaliskuussa 2007 julkaiseman uutisen mukaan Israel oli saanut ydinlaitoksen selville Mossad’n agenttien murtauduttua Vienissä sijaitsevaan syyrialaisvirkailijan turvataloon josta löytyi laitoksen sijainti ja kuvia reaktorista ja sen tietokoneista.

Israel oli operaatiosta hiljaa Syyrian kostohyökkäyksen varalta josta syystä asia pidettiin myös poissa julkisuudesta. Syyria puolestaan syytti Israelia ilmatilandsa loukkauksesta muttei kertonut hyökkäyksen kohdetta.

“Operaatio ja sen menestys tekivät selviksi ettei Israel koskaan salli ydinaseita niiden käsissä jotka uhkaavat maan olemassaoloa – Syyria silloin ja Iran nyt”, totesi tänään tiedustelu- ja liikenneministeri Israel Katz Twitter,ssä. ”Tämä oli viesti 1981, tämä oli viesti 2007 ja tämä on viesti vihollisille tulevaisuudessa" sanoi puolestaan pääesikunnan päällikkö Gadi Eisenkot omassa lausunnossaan.  Lähde: BICOM

Aiemmin Iranin ydinohjelmasta ja Israelista:

Iran Nuke Deal And Israel

Iran Nuke Deal Enables The Détente

End Game Approaches on Nuclear Iran

Iran’s nuclear program at the crossroads

Ja myös:

Iranians And Israeli Instead Of Israel Vs. Iran


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel-Israelista suomeksi verkkojulkaisussa.

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu