Suuri paluumarssi alkaa 30.3.2018

Sitten nk. "Arabikevään" jälkeen israelilais-palestiinalainen konflikti on väistynyt marginaaliin muiden Lähi-idän tapahtumien tieltä, sellaisten kuin Syyria, Iraq, Yemen, iranilais-saudi ja shiitta-sunni konfliktit. Palestiinalaisasian palauttamiseksi otsikoihin uudet innovaatiot ovat tarpeen koska meneilläänoleva ns. "puukkointifada"  Juudeassa ja Samariassa sekä ajoittaiset qassam -rakettien iskut Gazasta kiinnostavat lähinnä vain Israelissa asuvia lännen valtamedian saadessa riittävästi uutisoitavaa naapurimaista. 

Viimeisin innovaatio tilanteen korjaamiseksi Hamasin, Muslimiveljeskunnan, Palestiinalaishallinnon ja näiden tukijoiden taholta on  ns. "Suuri Paluumarssi" kampanja, jonka ensimmäisenä vaiheena on perjantaina 30.3.2018  alkava massiivinen n. 100 000 gazalaisten kerääntyminen Israelin ja Gazan välisen rajalinjan aidalle demonstroimaan näiden muuttohaluja alkuperäisiin koteihinsa.  Luonnollisestikin näistä aitaantörmääjistä vain pieni osa alkuperäisiä pakolaisia – joita globaalistikin on vain muutamia kymmeniä tuhansia ja nuorimpienkin ollessa 69 vuotta vanhoja.   

Alla tapahtumaa palestiinalaispuolelta taustoittava Promootio video (klikkaa kuvaa): 

Virallinen suunnitelma

The Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center  raportoi "Suuren Paluumarssin" valmistelujen sujuneen ennakoidusti Gazassa. Palestiinalaisorganisaatiot ovat perustaneet "kansallisen komitean" promovoimaan kampanjaa sekä palestiinalaisten keskuudessa että kansainvälisillä foorumeilla.  Tavoitteena ei ole törmätä aitaan ainoastaan Gazassa vaan laajentaa kampanjaa vastaavilla "paluumarsseilla" Libanonista, Syyriasta ja Jordaniasta Israelin rajoille.  Tukikampanjoita puolestaan on koordinoitu ulkomailla asuvien palestiinalaisten keskuudessa.  

Suunnitelmien mukaan kampanja alkaa 30.3.2018  (ns. Land Day) ja päättyy toukokuun 15. päivänä 2018 (Nakba Day, 14.5.1948 Ben-Gurion julisti Israelin valtion itsenäiseksi ja seuraavina päivinä viisi arabivaltiota hyökkäsi Israeliin). 

Kampanjan alussa pystytetaan Israelin rajalle telttaleirejä ja se huipentuu toukokuussa tuhansien palestiinalaisten marssilla Israelin rajoille.  

Hankkeen koordinointikomitea on jo aloittanut kirjekampanjan joka kohdistetaan mm YK-virastoihin, eri ulkoministereille, ihmisoikeusjärjestöille jne. Järjestäjät korostavat kampanjan rauhanomaista luonnetta hyvinkin on mahdollista että  yhtyeentörmäyksiä tapahtuu mielenosaoittajien ja Israelin armeijan (IDF) välillä.

25.3.2018 Hamas järjesti suuren mittakaavan sotaharjoituksen testatakseen sekä uusia aseitaan että IDF:n valmiuksia vastata maahantunkeutumiseen.  

Pieni haitta hankkeelle on eri palestiinalaisryhmien kilpailuasetelma. Edelleen välejä kirsistää Palestiinalaishallinnon pääministeri  Rami Hamdallah murhayritys välittömästi kun hän saapui Gazaan. Epäluuloja lisäksi herättää Muslimiveljeskunnan mahdollinen pyrkimys syrjäyttää PLO vallasta. Kampanjan rahoitus on ollut merkittävän suuri Hamasin panostettua siihen jo $10 miljoonaa.   

Huomioita

Demonstraation tavoitteena ei ole välittömästi tappaa israelilaisia mutta järjestäjien toiveena on saada huomiota aina mahdollisten väkivaltaisuuksien kautta mikäli Israel rajalinjaa puolustaessaan joutuu käyttämään kuolettavaa voimaa; tällöin mediahuomio on taattu.  Tähän on ennakkoon valmistauduttu hyvin perustamalla rajalinja läheisyyteen asianmukaiset mediateltat, tuottamalla taustoittavaa materiaalia sekä järjestämällä ennakkobriifingejä median edustajille.  Jos aitaantörmäys saadaan johtamaan väkivaltaisuuksien leviämiseen Israelin muillekin rajoille, jos se kiihdyttää Länsirannan itsemurhaiskuja ja jos alkaa täysimittainen kansannousu, intifada, sitä parempi Hamasin kannalta.

Israelin armeija tekee luonnollisesti kaikkensa estääkseen verilöylyn mutta väkivallan käyttö on todennäköistä kampanjajohto tarvitsee sitä mediahuomion aikaansaamiseksi. IDF on omissa harjoituksissaan ja uutta teknologiaa testatessaan pyrkinyt yhä parempaan kykyyn siviilien ja terroristien erottamiseksi selkeämmin toisistaan. 

Lähteitä: BICOM , The Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center and BESA

 


Kirjoitus on tiivistelmä Conflicts by Ari Rusila -blogissa julkaistusta englanninkielisestä artikkelistani ja ilmestynyt ensinnä Ariel-Israelista suomeksi verkkojulkaisussa.

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu