Gaza palaa jälleen otsikoihin

Allah is its goal, the prophet is its model, the Koran is its constitution, jihad is its path, and death for the sake of Allah is its most coveted desire.” (Hamasin motto)

 

Huomenna perjantaina [6.4.2018] Gaza palaa jälleen läntisenkin valtamedian otsikoihin ns. ”Paluumarssi” -tapahtuman toisen viikon alkamisen kunniaksi. Tämän ”rauhanomaisena” gazalaisten mielenilmauksena markkinoidun puoli vuotta suunnitellun ja $15 miljoonaa dollaria maksaneen kampanjan aloitusviikko saavutti tavoitteensa mediahuomion saavuttamiseksi ja Hamasin profiilin nostamiseksi palestiinalaisväestön keskuudessa. Valtamedian ohella myös YK, EU ja useat ihmisoikeusjärjestöt saatiin tähän vedätykseen mukaan suunnitellulla tavalla.

Kampanjaa on aiemmin taustoitettu kirjoituksissa Suuri paluumarssi alkaa 30.3.2018 ja Paluumarssi” -kampanja etenee odotetusti .

Hamas siis onnistui mediatavoitteissaan ja menestyksen myötä jatkanee suunnitelmansa toteuttamista. Seuraava testi on perjantaina 6. huhtikuuta, hieman voimakkaampi 17 huhtikuuta, jolloin palestiinalaiset juhlivat ns. vankien päivää (Prisoners' Day) ja loppuhuipennusta vietetään toukokuun 15. ns. Nakba (katastrofi) päivänä.

Tulevan perjantain varalle Hamas on JPostin mukaan  kuljettanut satoja autonrenkaita rajalle. Tarkoituksena on sytyttää renkaat palamaan raja-aidalla ja lisäksi häikäistä peileillä israelilaissotilaita jolloin näiden on vaikeampi tarkkailla aidan murtoyrityksiä ja identifioida terroristit. IDF:n kenraalimajuri Yoav Mordechai puolestaan varoitti arabiankielisessä FB-viestissään savun terveyshaitoista rajan läheisyydessä oleville gazalaissiviileille. Tuleva perjantai onkin nimetty ”palavien renkaiden perjantaiksi” (“the Friday of Old Tires”).

Mediahuomion varmistamiseksi Hamas tarvitsee uhreja ja tästä syystä maksaa tykinruokarahaa myös gazalaisille.  Jewish Press raportoi  Hamasin määritelleen ”rauhanomaiseen” protestiinsa osallistuville korvaussummat: mikäli protestoija haavoittuu vakavasti IDF:n turvatessa rajaa saa uhri $500, jos protestoija taas on riittävän onnekas ja kuolee raja-aidan kahakoissa saa hänen perheensä $3000. Työttömyyden riivaamassa Gazassa mainitut summat ovat merkittäviä ja kuvastavat samalla yhteiskunnan tiettyä eriarvoisuutta koska miljoonittain kansainvälisiä tukirahoja omille ulkomaisille pankkitileilleen ohjannut Hamasin eliitti ei luonnollisestikaan mokomista taskurahoista ole kiinnostunut.

Kampanjan alkuvaiheen ”rauhanomaisen” mielenilmauksen yhteydessä Israelin ampumien ”siviilien” taustoista on myös saatu uutta tietoa HonestReportingin ansiosta. Kaikkiaan 19 surmansa saaneesta gazalaisesta

  • 7 oli Hamasin Izz al-Din al-Qassam prikaateista,
  • 1 oli Islamic Jihadin sotilaallisen siiven aktiivi,
  • 2 aktivistia oli Katayef al-Maqawama al-Wataniya al-Filastinan operatiiveja ( Democratic Front for the Liberation of Palestinen sotilaallinen siipi)
  • 1 operatiivi kuului al-Aqsa Martyrs’ prikaatiin (Fatahin Shahid Nakhl al-‘Amudi osastoon),
  • 1 kuollut kuului Hamasin aseellisiin turvallisuusvoimiin,
  • 1 sotilaallinen aktivisti kuului Fatahiin,
  • 1 oli Shada al-Aqsa – the Shahid unit of Nabil Mas’udin liittolainen,
  • 1 Hamas-liittolainen Izz al-Din al-Qassam prikaateista,
  • 1 Fatahin aktivisti, jolla ei vielä tiedetä olleen sotilaallisia yhteyksiä, ja
  • 3 kuollutta joidern organisaatioyhteyksistä ei vielä ole tietoa.

“Kaikkiaan siis 15 surmansa saaneella oli liitos terroristiorganisaatioihin.

Yksityiskohdat surmansa saaneista terroristeista on luettavissa seuraavasta PDF -tiedostosta ja alkuperäisestä lähteestä: Exposed: More Palestinian ‘Victims’ Identified as Terror Org Members by HonestReporting on Scribd.

Tilanteeseen liittyen Egyptin tiedusteluministeri Abbas Mustafa teki salaisen vierailun Israeliin tapaamaan Shin Bet’n johtaja Nadav Argamania. Israel antoi hänen myötään välitettäväksi Hamasille ennakkovaroituksen mahdollisista toimistaan tulevina päivinä ja viikkoina mikäli Hamasin mahdollisesti laajentaessa kampanjaansa.

Arabimaailmasta on yllättäen tullut myös Israelille myönteisiä lausuntoja. Aiempi Qatarin pääministeri Hamad bin Jassim bin Jaber Al Thani totesi 4.4.2018 että israelilaisilla on oikeus elää omassa maassaan aivan kuten palestiinalaisillakin. Pari päivää aiemmin samansuuntaisen lausunnon antoi Saudi Arabian kruuninprinssi Mohammed bin Salman. Hamashan ei tällaista oikeutta Israelille soisi. (Lähde: Jpost )

Hamas toivoo kampanjassaan suurempia siviilitappioita jolloin kansainvälinen Israel -vastaisuus ja toisaalta tukirahat Hamasille kasvaisivat. Jos Hamas onnistuisi jatkossa tappamaan israelilaisia olisi IDF:n vastaus astetta kovempi ja tämä voisi eskaloida tilannetta edelleen; Hamas voisi laukaista myös raketteja jolloin IDF:n vastaus olisi vielä voimakkaampi Gazan sisäosissa eikä vain rajalla, Tällöin tilanne spiraalimaisesti voisi ajautua täysimittaiseen konfliktiin ei vain Gazassa vaan Länsirannalla ja jopa Israelin pohjois-rajalla. Israelin tavoitteena on estää kampanjan eskaloituminen laajemmaksi konfliktiksi, täydentää hyökkäystunneleilta suojaavaa puolustusta ja varmistaa rauhanomainen 70. itsenäisyyspäivänsä vietto.

Lisää taustoitusta: 

This is what Hamas is trying to achieve under the guise of “peaceful protests” pic.twitter.com/ZcuK6BJ91E

— IDF (@IDFSpokesperson) April 5, 2018

https://twitter.com/IDFSpokesperson/status/981905512546689024

 

“Ja allaolevan "Paluumarssi" -kuvan poliittinen viesti oli…

 


“Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel-Israelista suomeksi -verkkojulkaisussa.

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu