Israel varautuu vesipulaan

Yli neljän vuoden kuivuusjakso koettelee Israelin vedentuotannon äärirajoja. Israel on rakentanut viisi suurta suolanpoistolaitosta jotka viime vuosina ovat tuottaneet puhdistettua vettä 600 miljoonaa kuutiometriä. Tänään Israel on johtava maa veden uusiokäytössä/-kierrättämisessä: 87% maan jätevesistä puhdistetaan ja käytetään uudelleen maanviljelyksessä. Vertailun vuoksi toiseksi eniten jätevettä hyödyntävässä Singaporessa vastaava osuus on 35% ja useimmissa muissa maissa luku jää alle 10%:n.

Israelin vesihuolto strategisine pitkäjänteisine investointeineen on tyydyttävästi pystynyt vastaamaan nykyisen kuivuusjakson muodostamiin ääritilanteisiin mutta se ei siltikään ole riittävä tulevaisuuden haasteisiin varsinkin kun väestömäärän odotetaan jopa kaksinkertaistuvan 25 vuoden kuluessa ja kun kaikilla naapurimaillakin on veden riittävyyteen liittyviä ongelmia jo nyt.

 

 JNF’s Sharona Reservoir in the Upper Eastern Galilee JNF’n Sharona tekoallas itä-Galileassa (photo credit: ALBATROSS/ KKL-JNF ARCHIVE)

Tilanteen kehittämiseksi Israelin vesihuoltoviranomaiset ovat lähestyneet Jewish National Fund’ia auttamaan $400 miljoonan dollarin hankkeessa jonka tarkoituksena on rakentaa 90 tekoallasta jotka tuottaisivat 95 miljoonaa kuutiometriä lisää vettä. Viimeisten 12 vuoden aikana JNF on jo auttanut Israelia rakentamaan 250 tekoallasta. Veden ohella JNF on tunnettu useista ympäristöhankkeista, se on mm metsittänyt Israelia istuttamalla yli 240 miljoonaa puuta ja perustamalla yli 1000 puistoa. Edelleen JNF on monipuolisesti kehittänyt kestäviä ekologisia kaytänteitä maaperän kehittämiseksi ja suojelemiseksi.

Hanke on tarpeellinen koska maanviljelijöiden käyttäessä suurimman osan tarvitsemastaan vedestä kesäaikana puhdistuslaitokset puolestaan puhdistavat käytettyä vettä talviaikana mutta jo tälläkin hetkellä ongelmana on puhdistetun veden varastointi jolloin osa puhdistetusta vedestä on jouduttu ohjaamaan mereen. Mitä enemmän vettä jatkossa käytetään sitä enemmän tarvitaan myös sen varastointitilaa.

The Jewish National Fund (Keren Kayemeth LeIsrael | KKL-JNF) perustettiin vuonna 1901 Theodor Herzl’n aloitteesta ostamaan ja kehittämään maata juutalaisasutusten tarpeisiin ottomaanien hallitsemassa Palestiinassa. V. 2007 tämä voittoa tuottamaton organisaatio omisti 13% Israelin maa-alueesta.

JNF on valmis auttamaan ja on jo kääntynyt lahjoittajien puoleen rahankeräyskampanjan toteuttamiseksi. Hanke soveltuu hyvin järjestölle jonka perustehtäviin aina on kuulunut Israelin omavaraisuuden, kestävän kehityksen, maatalouden ja kasvun tukeminen.

Israelin lähinaapurit – erityisesti Gaza, Palestiinalaishallinnon alue ja Jordania – kärsivät jo todellisesta vesipulasta kuivuusjakson myötä, Jordaniaa rasittaa myös maahan saapuneet kaksi miljoonaa pakolaista Syyriasta ja Irakista. Israel kykenee jo nyt viemään ulkomaille vesiosaamistaan ja siihen liittyvää teknologiaa ja on valmis yhteistyöhön naapureidensa kanssa tämän hyödyntämiseksi. Jo tällä hetkellä JNF toteuttaa tällaista pehmeää diplomatiaa mm opettamalla Aravan kansainvälisessä maatalousopetuksen keskuksessa kehitysmaiden maanviljelijöitä ympäristön kannalta kestävien metodien omaksumisessa, tuottamaan enemmän vähemmällä vedenkulutuksella.

Lähde Jerusalem Post


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel-Israelista suomeksi verkkojulkaisussa

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu