Hajahuomioita Gazan suuresta "Paluumarssista" [Op-Ed]

When we are brave, we are getting closer toward martyrdom, martyrdom, martyrdom…we say to Nikki Haley, to Netanyahu, to the criminal Lieberman we are afraid neither of death nor of martyrdom.” (Senior Hamas leader Ismail Radwan on 27th Apr. 2018)

"Suuren Paluumarssi” – kampanjan toteutus on nyt kestänyt yli kuukauden ja sen odotetaan saavan loppuhuipentumansa 15. (Nakba Day) toukokuuta 2018 jolloin jopa 100 000 gazalaisen pitäisi rynnätä Israelin raja-aidalle.  Tavoitteena ei niinkään ole israelilaisten välitön tappaminen vaan mediahuomion saaminen terrorijärjestö Hamasille tapattamalla tavallisia gazalaisia Israelin joiutuessa käyttämään voimaa maan ja sen asukkaiden suojelemiseksi.   Kun lähimmät israelilaisasutukset ovat vain muutaman sadan metrin päässä aidasta joten maahantunkeutuminen tulee pysäyttää välittömästi rajalla ja tämä taas vaatii voimankäyttöä.  Kampanjan tuloksena on siis odotettavissa lisää loukkaantuneita ja kuolleita gazalaisia mutta myös Palestiinalaiskysymyksen nousu takaisin otsikoihin maailmanpolitiikan agendoille.  

Kansainvälisten yhteisöjen ja mielipidevaikuttajien sekä yleisen paheksunnan sijaan pyrin tässä esittämään joitakin hajahuomioita joistakin "Paluumarssi" -kampanjaan liittyvistä ilmiöistä tai kehityskuluista.

 

(Same place, same time:  pic.twitter.com/iQU0nF2hJf )

 

 

Onko kampanja hiipumassa?

Kampanjan kehityminen lienee odotuksiin nähden pettymys Hamasille:  Hamasiin kuulumattomien tavallisten gazalaisten määrä näyttää olevan alle arvioidun ja lisäksi laskusuunnassa viikko viikolta.  Monet sotilaallisen siiven vaikuttajat katsovat kampanjan kuihtuvan ja sen jatkuessa pyyhkivän pois kaikki tähän saakka saavutetun. Kuukausi sitten Hamas onnistui saamaan rajalle 30 000 mielenosoittajaa, viikkoa myöhemmin vain puolet tästä ja sitten vain 3 000;  viiden viikon alussa päästiin kuitenkin vielä 10 000-15 000 protestoijaan mutta vain 4 kuoli ja n. 600 loukkaantui eli puolet enimmäisen viikon luvuista.

Hamas aikoo jatkaa kampanjaansa vielä toukokuun 15. päivän jälkeenkin  järjestön poliittisen siiven johtajan Ismail Haniyeh'n mukaan.   Haniyeh toteaa kampanjan tuoneen Gazan jälleen läntisiin uutisotsikoihin ja onnistuneen osin pilaamaan USAn lähetystön Jerusalemiin siirrosta tapahtuvan juhlinnan Israelissa.  Haniyeh totesi, etteivät protestit jatkossa enää rajoitu Gazan rajoille vaan laajenevat Juudeaan ja Samariaan (Länsirannalle).  15. toukokuuta kaikkilla "rintamasuunnilla" edetään kohden Israelin raja-aitaa ja sen läpi ja Hamas kutsuu kansainvälistä yhteisöä suojelemaan protestoijia.  (lähde: JewishPress )

 

Tappiolaskennan taustalla

The Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center  raportoi 40 [nyt jo 44] palestiinalaisen kuolleen "suuren paluumarssi" tapahtuman aikana ja näistä 80% oleleen terroristijärjestöjen aktiiveja.

Yksi merkityksellinen tekijä tämänkertaisessa konfliktissa on ettei yhtään rakettia ole ammuttu Gazasta viimeisten kahden kuukauden aikana, mutta gazalaisia on kuitenkin kuollut enemmän kuin edellisenä 16 kuukaute jolloin terroristit laukaisivat yli 60 rakettia Israeliin. 

Toinen poikkeava tekijä on että kuolleiden siviilien määrä suhteessa terroristeihin on nyt poikkeuksellisen alhainen verrattuna aiempiin konflikteihin: nyt kuolleiden siviilien suhdeluku kuolleisiin terroristeihin on 1:5 (yksi siviili 5 terroristia kohden) kun se aiemmissa konflikteissa on ollut noin 2:1, joka sekin on poikkeuksellisen alhainen luku muihin vastaaviin konflikteihin verrattuna.  Tässä mielessä meneillään olevan kampanjan toteutustaktiikka vaikuttaa olevan parempi gazalaisille siviileille kuin aiemmissa konflikteissa koska terroristien on nyt vaikeampi käyttää heitä ihmiskilpinä.  Samalla tilanne kuvaa sitä miten hyvin Israel on kyennyt keskittämään puolustuksensa nimenomaan terroristeja vastaan pienin oheisvahingoin.  

Israelin armeija lentolehtisiä joissa gazalaisia varoitetaan lähestymästä raja-aitaa

Edellen kaikki kuolemat eivät ole IDF:n aiheuttamia. Beit Lahiyan kaupungissa tapahtuneessa räjähdyksessä kuoli  55-vuotias Hamasin terroristi Mohammed Nimr Maqadmah ilmeisesti rakentamansa pommin vahingossa lauettua "käsiin", kolme muuta henkilö, ml Maqadmah’in poika, loukkaantui räjähdyksessä.  Samoin toissa sunnuntaina Hamasin terroristi 33-vuotias Tha’er Nayef az-Zare’eyfrom kuoli hänen kaivaessaan sittemmin romahtanutta hyökkäystunnelia Gazan keskiosassa.  (Lähteet:  Arutz Sheva  , ja laajempi raportti  The Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center ).  Edellisten lisäksi Jabalyan pakolaisleirillä Gazassa pidettiin  Fadi al-Batsh'n hautajaiset  27.4.2018.  Al-Batsh oli Hamasin aseprojekteissa työskennellyt palestiinalaisinsinööri joka tapettiin Malesiassa mahdollisesti Mossad'n toimesta.

Paluumarssim -kampanjan yhteydessä kuolleiden palestiinalaisten terrorismiyhteydet

 

Hamasin ristiriidat

Egyptiläislähteiden mukaan Hamasissa on ilmiriita Egyptin tekemän aloitteen johdosta ja liike on jakautunut jyrkästi kahteen leiriin,  Israel Hayom  raportoi.  Leirien pääosapuolina ovat Hamsin kaksi vaikutusvaltaisinta johtajaa:   Ismail Haniyeh, poliittisen toimiston päällikkö ja  Yahya Sinwar, Hamasin Gazan alueen johtaja.  Jälkimmäisen mukaan Haniyeh sekaantuu sisäisiin asioihin rikkomalla vanhaa traditiota jossa poliittisen osaston johtaja hoitaa liikkeen asioita alueen ulkopuolelta käsin kuten aiempi johtaja Khaled Mashaal Syyriasta ja sittemmin Qatarista käsin. 

Riita kärjistyi Haniyehin mitätöidessä Egyptin aloitteen jossa Hamas keskustelisi vankienvaihtosopimuksesta Israelin kanssa ja Egypti helpottaisi Gazan saartoa Rafahin rajanylityspaikkaa avaamalla aselepoa vastaan.  Egyptin tiedustelu- ja turvallisuuspuolen virkailijat toimittivat tämän sisältöisen ehdotuksen Hamasille Gazassa vieraillessaan. Haniyeh hylkäsi Egyptin aloitteen neuvottelematta Hamasin muun johdon kanssa ja jopa kieltäytyi matkustamasta Egyptiin jatkoneuvotteluihin. Sinwar on työskennellyt ankarasti palauttaakseen hyvät suhteet Egyptiin ja hänen mukaansa Haniyeh teki hirvittävän virheen ensiksi hylätessään aloitteen ja toiseksi hylätessään keskustelut siitä parannetuista ehdotuksista. Korkea-arvoiset Hamasin virkailijat, ml Sinwar, raivostuivat Haniyehin Egyptiä loukkaavasta toiminnasta syyttäen tämän ottavan ohjeensa mieluummin Teheranista kuin liikkeen omalta johdolta. 

.

Meet the real Hamas, the terrorist organization that runs the Gaza Strip:  pic.twitter.com/3UZjwC5QkE

 

Israel Hayom  raportoi edelleen Hamasin sisäisistä erimielisyyksistä "Rajamarssin" jatkon suhteen, mm marssin kuihtuminen uhkaa viedä terän toukokuun puolivälin huippukohdalta. Sinwarin leirin mukaan kampanjan jatkaminen nykymuodossaan mitätöi kampanjan tähänastiset saavutukset. 

Egyptin ja Hamasin suhteet ovat olleet ydinkysymys israelilais-palestiinalaisen konfliktin rauhanprosessissa.  Paitsi nytSinai option, Ari Rusila ehdotettua Hamas-Israel -aseleposopimusta Egypti on myös useaan otteeseen tarjonnut ns. ‘Sinai optiota’ konfliktin osaratkaisuksi. (tarkemmin Sinai Option again).  Tämän lisäksi  Egyptin toiminnalla Rafahin rajanylityspaikalla on suuri merkitys Gazan asukkaiden hyvinvointiin.  

 

Pitkä aselepo?

Jerusalem Post   raportoi  "eurooppalaisten ryhmien" (EU) hiljattain esittäneen Hamasille laajan ehdotuksen Gazan humanitaarisen kriisin ratkaisemiseksi.  Ehdotuksen mukaan  Hamas lopettaisi aseellisen taistelun Israelia vastaan vähintään viideksi vuodeksi ja tämän vastikkeeksi EU:n luoma virasto maksaisi Gazan siviilihallinnon palkat ja johtaisi kaikki humanitaariset toimet alueella. 

Tarjous on ainutlaatuinen siinä mielessä että EU operoisi suoraan Gazassa; Hamasillekin saattaa olla houkuttelevaa että talousapu terveyshultoon, koulutukseen ja julkishallinnon kehittämiseen tulisi suoraan EU:sta eikä Mahmoud Abbasin Länsirannan Palestiinalaishallinnon (PA) kautta. Abbas puolestaan on vaatinut, että turvallisuus-, laki- ja veroasiat annettaisiin PA:n hoitoon kansallisen sovun nimissä. Hamas neuvotteluryhmä  raportoidusti vielä opiskelee tarjousta ennen vastaamista. Virallisesti Hamas kieltää saaneensa mitään tarjousta EU:lta eikä tätä myös ole vahvistettu EU:kaan taholta.

2015 "no-paper"

Ajatus siitä että Hamas hylkäisi väkivallan pidemmäksi aikaa taloudellista apua vastaan ei sisänsä ole uusi ja saattaa hyvinkin olla mahdollista että tällainen epävirallinen ehdotus olisi myös tehty. Muutama vuosi sitten sekä  Israel Hayom [18th Aug. 2015] kuin myös  Times of Israel  raportoivat Hamasin ja Israelin periaatteessa sopineen pitkäkestoisesta aselevosta Gazan osittaisen saarron helpottamiseksi ja mm palestiinalaisten päivätyöläisten kulun sallimiseksi Israeliin, edelleen sopimukseen kuului vankienvaihto osapuolten välillä. Arvioin tällöin että Hamas-Israel  -sopimus toteutuessaan voisi johtaa  ns. "Kylmän rauhan" -ratkaisuun koko israelilais-palestiinalaisen konfliktin osalta ja niin myös nyt tehty ehdotus – jos se on todellinen ja toteutuu – voisi tehdä.  (Lisää tästä kirjoituksissani  Hamas and Israel on Verge of the Deal   ja  Gaza State Under Construction, West Bank Remains Bystander )

 

PA

Palestiinalaishallinn presidentti Mahmoud Abbas ei ole omannut mandaattia edustaa kansalaisiaan sitten tammikuun 2009 jolloin hänen virkakautensa päättyi.  Abbasille Hamasin ja Fatahin välinen aiemmin jälleen sovittu keskinäinen yhteisymmärrrys tukevoittaa hänen hupenevaa suosiotaan ja voi pelata ulos joitakin hänen seuraajaehdokkaitaan kuten vaikkapa Mohammed Dahlanin. Yhteisymmärrys on kuitenkin rakoilemassa mm keväällä 2018 tapahtuneen PA:n pääministerin murhayrityksen takia tämän vierailtua Gazassa. 

Ulkovaltojen tuki Abbasille on myös hiipumassa. Aiemmin  Saudi Arabian kruununprinssi  Mohammed bin Salman (MbS) raportoidusti kehoitti  Abbasia hyväksymään USAn presidentti Trumpin tekeillä olevan rauhansuunnitelman tai eroamaan.  MbS ohjannee tällä palestiinalaiskysymystä sivuraiteille normalisoidakseen suhteet Israeliin laajemman alueellisen valtapelin voittamiseksi. 

Edelleen Jordan on nyt aloittanut prosessin poistaa Jordanian kansalaisuus noin 30 PA:n virkailijalta perheineen  Jpostin and Alaraby'n   mukaan.  Korkearvoisimmat kansalaisuuden menettäjät olisivat PA:n presidentti Abbas, pääneuvottelija  Saeb Erekat  ja  neuvottelija Ahmed Qurei ("Abu Ala").  Myös  PA:n johdon viisumijärjestelyt Jordaniaan ovat uudelleenarvioinnin kohteena. 

Epilogi

Tänään lienee selvää ettei "Suuressa Paluumarssissa" ole kyse mistään rauhanomaisesta mielenilmauksesta.  Gazaiset pyrkivät murtautumaan Israeliin raja-aidan läpi tuhotakseen sen yhdyskuntarakennetta ja tappaakseen siviilejä.  Uusimpana terrorin muotona mielenosoittajat ovat lähettäneet Israeliin palopommein varustettuja leijoja jotka jo ovat sytyttäneet israelilaisviljelijöiden viljelyksiä palamaan.  Lienee myös selvää että Israelin armeija tehokkaasti estää tuhansien väkivaltaisten gazalaisten murtautumisen vain muutaman sadan metrin päässä olevan israelilaisasutuksen keskuuteen.   

Kiinnostava detalji käynnissä olevan "Paluumarssin" suhteen on myös se, että Hamas käytti samaa taktiikkaa yli kymmenen vuotta sitten Egyptin vastaisella rajalla.  Tammikuun 22. päivänä  2008 ryhmä aseistamattomia Hamasin "mielenosoittajia" ryntäsi Rafahin ylityspaikkaa vastaan murtaen sen jonka jälkeisenä yönä Hamasin taistelijat räjäyttivät useita aukkoja eri puolille raja-aitaa/-muuria.  Seuraavana päivänä yli 200 000 gazalaista murtautui näiden aukkojen kautta Egyptiin.  Erona on nyt se, ettei Israelilla ole Siinaihin verrattavissa olevaa turvavyöhykettä suojanaan.

Vuonna 2005 Israelin vetäytyessä Gazasta ja pakkosiirrettyä siellä olevat israelilaisasutukset Israeliin gazalaisilla oli mahdollisuus valita, käyttääkö näin saatua vapauttaan vahvan talouden rakentamiseksi hedelmällisellä rannikkoseudulla vaiko käyttää energiansa Israelin vastaiseen taisteluun.  Valitettavasti gazalaiset valitsivat jälkimmäisen vaihtoehdon.  Tämä valinta ei ole Israelin syytä ja vieläkään gazalaisilla ei ole liian myöhäistä muuttaa suuntaa.  

Israelilla puiolestaan on nähdäkseni mahdollisuus edistää ns.  ‘Kylmän rauhan ratkaisua’ mm tekemällä Hamasin kanssa edes epävirallinen aseleposopimus ja toteuttamalla tarvittaessa yksipuolisesti rajaratkaisut Länsirannalle mahdollisesti muodostuvan Palestiinalaisvaltion suhteen. 

kylmän rauhan ratkaisu lähi-itään

Joitakin aiempia taustoittavia kirjoituksiani:

Western Donors Still Funding Terrorists

Hamas and Israel on Verge of the Deal

Gaza State Under Construction, West Bank Remains Bystander

Gaza Update: Hamas Downfalling – IDF Prepared

Gaza Blockade – It’s Egypt not Israel!

Hamas’ Relations With Egypt Worsened

 


Liite:  Korvaukset

Terroristit ja heidän johtajansa saavat hyvän korvauksen aktiviteeteistaan.  Kolme esimerkkiä:

 

 


Kirjoitus on tiivistelmä Conflits -blogini artikkelista  Some Aspects About ”The Great Return March” Campaign ja ilmestynyt ensinnä Ariel-Israelista suomeksi verkkojulkaisussa.

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu