"Paluumarssin" loppuhuipennus käynnissä Israelin juhliessa itsenäisyyttään

Tänään ja huomenna (14.-15.5.2018) huipentuu jo toista kuukautta jatkunut gazalaisten ”Suuri Paluumarssi” -kampanja. Aiempina vuosina palestiinalaiset perinteisesti ovat demonstroineet toukokuun 15. eli palestiinalaisittain ns. Nakba (katastrofi) päivänä.

Itse katastrofilla yleisesti tarkoitetaan ajanjaksoa alkaen siitä kun YK äänesti Palestiinan brittimandaatin jakosuunnitelmasta juutalaisten ja arabien kesken 30.11.1947 siihen saakka kun ensimmäinen Arabien ja Israelin välinen sota päättyi 20.7.1949. Arabit eivät hyväksyneet mainittua jakosuunnitelmaa vaan hyökkäsivät merkittävällä ylivoimalla juutalaisasutusten kimppuun jotka kuitenkin kykenivät puolustautumaan ja julistamaan näin vapaus-/itsenäisyyssodassa haltuunsa saaman alueensa itsenäiseksi. Varsinainen katastrofi muodostui siitä kun osa itsenäistyneen Israelin alueella asuneista arabeista pakeni sotaa arabien hallitsemille alueille.  Pakolaisista puhuttaessa usein unohtuu, että Israelin itsenäistymisen aikoihin jopa suurempi määrä juutalaisia pakeni arabimaista turvaan Israeliin.

Tämän vuoden tilanne on poikkeuksellinen Israelin juhliessa 70-vuotista itsenäisyyttään 14.5. koska samana päivänä avataan juhlallisesti pitkään odotettu vielä Tel Avisissa toimiva USAn suurlähtystö Jerusalemissa. Tästä syystä Hamas on laskelmoinut saavuttavansa ”Paluumarssi” -kampanjassaan paremman mediahuomion aikaistamalla Nakba demonstraatiota päivällä eli toukokuun 14. toukokuun 15. sijaan. Yksi nopeuttava tekijä saattaa olla Ramadin mahdollinen (riippuu täysikuusta) alku 16.5. Hamasin tavoitteena on mediankannalta riittävällä väkivallalla saada kansainvälistä näkyvyyttä välttäen samalla täysimittaisen – sille oletettavasti tuhoisan – sodan Israelin kanssa. Hamasin kannalta ongelmallista on länsimedian keskittyminen enemmän Israelin ja Iranin välisiin aseellisiin selkkauksiin ja USAn vetäytymiseen Iranin kanssa tehdystä ydinvoimaa/-aseita koskevasta sopimuksesta.

Lontoossa tukimielenosoitus jo järjestettiin mutta osallistujia oli vain muutama sata

Itse kampanja toteutunee aiempien viikkojen tapaan mutta laajempana ja monipuolisempa. Hamas toivoo saavansa jopa 250 000 palestiinalaista törmäämään raja-aitoihin ja Israelin puolustukseen. Israelilaislähteet pitävät 100 000 realistisena arviona joka sekin on mittava haaste kun aiempina viikkoina osallistujamäärät ovat olleet karkeasti 10 000 – 40 000 välillä. Kampanjan huipentumaan Hamas toivoo saavansa tukea Israelin arabeilta, Länsirannan palestiinalaislta, naapurimaiden palestiinalaisilta ja myös palestiinalaisten kannattajilta länsimaissa, joissa demonstraatioita on suunniteltu tapahtuvan ainakin Lontoossa, Ateenassa ja Vienissä. Hamas väittää tukitapahtumia suunnitellun yli 50 maassa. Länsirannan päätapahtuma on suunniteltu Ramallahiin mutta Hamas toivoo palestiinalaisten joukolla hyökkäävän juutalaisten uudisasutusten kimppuun kaikkialla Judeassa ja Samariassa.

Hamas on valmistellut kampanjansa huipentumaa huolellisesti: kuljetuspalvelut rajalle on organisoitu, sairaalat on valmisteltu vastaanottamaan loukkaantuneita ja taktiikoita hiottu aiempien viikkojen kokemusten pohjalta. Kun aiemmin kokoontumiset ja ”aitaan törmäämiset” ovat tapahtuneet pääosin viideltä lähtöalueelta pyritään nyt hyökkäämään raja-aidalle useammasta kohtaa ja näin hajoittaa Israelin rajavalvonnan/armeijan joukkoja. Vettä on varattu tynnyreittäin kyynelkaasun haittojen välttämiseksi ja mahdollisia lävitse pääseville terroristeille on annettu taktista ohjeistusta hyökkäyskohteista ja aseenkäytöstä aina ohjeisiin siitä miten israelilaisten poliisikoirien orientaatiota voidaan heikentää heittämällä hiekkaa niiden silmiin. Edelleen aidan murtoihin on suunniteltu käytettävän kaivinkoneita, autoja, aaseja ja hevosia. Luonnollisesti poltettavat renkaat (savunmuodostus) ovat valmiina, leijoihin ja palloihin kiinnitetävät palopommit tehty, aidanmurtajien leikkurit valmiina ja iskujoukot aseistettu ”rauhanomaisen” mielenilmauksen takaamiseksi.

Hengennostatuskampanjoita on tehty erityisesti gazalaisnuorison keskuudessa ja mm Hamain poliittisen osaston päällikkö Gazassa Yahya Sinwar on kutsunut gazalaisia protestoimaan kaikin voimin edellyttäen mieluummin kuolemaa marttyyrina kuin alistettuna. Itse hän sanoi pelkäävän kuolevansa vuoteeseen ja toivovansa kuolemaansa marttyyrina paluumarssilla.

This is NOT the video that anyone wants to see this week. pic.twitter.com/gBUIQivyRo

— IDF (@IDFSpokesperson) May 13, 2018

Kaikkien perusteellisten suunnitelmien toteutumisen esteenä on vain yksi tekijä nimittäin se, että myös Israelin turvallisuuskoneisto on aiempaan tapaan huolellisesti varautunut mielenilmaukseen ja kyennee tälläkin kertaa takaamaan niin raja-alueiden asukkaiden rauhan kuin myös itsenäisyysjuhlinnan ympäri Israelia.

Lähteenä pääosin The Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center


Liite: Israelin itsenäisyyspäivän kunniaksi alla pidempi versio Hatikvaa (Toivoa) myös englanninkielisellä tekstityksellä ja kuvakoosteella

[youtube https://]


Kirjoitus on ilmestynyt ensinnä Ariel-Israelista suomeksi verkkojulkaisussa.

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu