Gazan skenaariot

”Suuren Paluumarssin” huipennuttua verisesti 14. toukokuuta 2018 astui 30.toukokuuta voimaan Egyptin välittämä tulitauko. [Ks. taustoitus Hamas-Israel Hudna jälleen harkinnassa] Gazalaisten ryntäykset raja-aidalle jatkuivat heikentyneinä aina tulitaukoon saakka kuin myös ajoittain sen jälkeen. Kaikkiaan noin 120 gazalaista on menettänyt henkensä sitten kampanjan aloituksen 30. maaliskuuta 2018.

Aselepoa edelsi paitsi viikkojen diplomatia myös suurin rakettihyökkäys Gazasta Israeliin sitten heinä-elokuussa 2014 toteutetun ”Suojaava reuna” (Protective Edge ) operaation jälkeen. 29.5.2018 Fatahin taistelijat Gazassa yhteistyössä Hamasin kanssa laukaisivat noin 150 rakettia Israeliin jonka ilmavoimat puolestaan tekivät asianmukaiset vastaiskut Hamasin ja Gazan Palestiinalaishallinnon kohteisiin. Toinen rajatumpi rakettihyökkäys tapahtui aselevon jo ollessa voimassa 2.-3.6.2018 ja se oli Fatahin toteuttama.

 

بعد أن نجحت المقاومة بصد العدوان ومنع تغيير قواعد الاشتباك تدخلت العديد من الوساطات خلال الساعات الماضية، وتم التوصل إلى توافق بالعودة إلى تفاهمات وقف إطلاق النار في قطاع غزة، والتزام فصائل المقاومة ما التزم الاحتلال بها.

— حركة حماس (@hamasinfo) May 30, 2018

Tiivistetysti: Hamas ilmoittaa noudattavansa aselepoa mikäli Israel tekee samoin.

Aselepoon mahdollisesti päädyttiin syystä että sekä Hamas kuin myöskään Israel ei halua tilanteen kärjistyvän laajempaan sotilaalliseen vastakkainasetteluun. Lisäksi on myös Egyptin etu ettei tilanne kentällä karkaisi hallitsemattomaksi.

Alla lyhyt kertaus toteutuneista Hamasin aktiviteeteista:

Hamas is targeting Israeli civilians from every angle pic.twitter.com/lMNiQE9ZK6

— IDF (@IDFSpokesperson) June 7, 2018

 

The Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center kuvaa analyysissaan kolme mahdollista skenaariota tulevaisuuteen:

Scenario 1 – Nykyisen kaltainen terrorismi ja väkivalta jatkuu johtamatta silti mihinkään laajempaan sotilaaliseen yhteenottoon eli marssit rajalle ja satunnaiset raketti-iskut jatkuvat, raja-aitaan pyritään murtamaan ja IDF:n sotilaita vahingoittamaan ja lisäksi palopommeilla pyritään sytyttämään tulipaloja Israelin puolella.

Scenario 2 – Toisen skenaarion mukaan tilanteen dynamiikka voi johtaa sen kärjistymiseen aina laajempaan sotilaalliseen yhteenottoon saakka, vaikka kumpikaan osapuoli ei tätä haluaisikaan. Tässä vaihtoehdossa Hamas tekee massiivisen rakettihyökkäyksen Israeliin johtaen voimakkaaseen IDF:n vastaiskuun Hamasin ja sen liittolaisten sotilaallisiin kohteisiin joita voivat olla myös terroristien johtohahmot. Laajimmillaan tämä skenaario voisi jopa johtaa IDF:n maaoperaatioon Gazan kaistaleella.

Scenario 3 – Pitkäaikaisen aselevon toteutuminen. Tässä vaihtoehdossa Hamas lopettaisi ”Paluumarssit” kuin myös rakettitulen Israeliin eli palattaisiin operaatio ”Suojaava reunaa” seuranneeseen tilanteeseen. Tässä mallissa Hamas keskittyisi Gazan kaistaleen taloudellisen tilanteen parantamiseen kansainvälisen talousavun- ym resurssien tuella jota toimintaa edesauttaisivat Rafahin ylityspaikan avaus Egyptiin ja Palestiinalaishallinnon Gazaa koskevien sanktioiden lopettaminen.

The Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center  (ITIC) toteaa aselevon olevan tuomittu epäonnistumaan koska se ei käsitä ”Paluumarsseja” ja niihin liittyvää väkivaltaa. Edelleen ITIC epäilee ettei Hamas suostu lopettamaan asevarustelua ja vaihtamaan prioriteetikseen Gazan kaistaleen taloudellista jälleenrakentamista.

Oma näkemykseni on toiveikkaan optimistinen sen suhteen, että Hamasin ja Israelin välinen pidempiaikainen aselepo voisi toteutua seuraavin perustein:

  • Tällä hetkellä sota ei vaikuttaisi hyödyttävän kumpaakaan osapuolta.
  • Taloudelliset porkkanat ovat merkittävät koska mm EU on ilmaissut valmiuttaan vastata suurelta osaltaan Gazan yhdyskuntarakenteen ja hallinnon kehittämisen rahoituksesta ja toteutuksesta.
  • Egypin välittäjärooli voi johtaa ns. Siinai option toteutumiseen.  Kyse on Egyptin tarjouksesta viisinkertaistaa Gazan pinta-ala alueliitoksin Siinailta jolloin tälle elinvoimaiselle alueelle olisi mahdollisuus asuttaa merkittävä määrä palestiinalaispakolaisia ja heidän jälkeläisiään.  (Lisää aiheesta artikkelissa Sinai Option again )
  • Hamasin osalta riippuvuus Länsirannalla valtaa pitävästä Fatahista kuin myös nyt Hamasia rahoittavasta Iranista vähenisi, myönteinen taloudellinen kehitys voisi laajentaa Hamasin kannatuspohjaa myös Länsirannalla, jolloin mahdollisuudet yhtenäiseen Palestiinalaisvaltioon kasvaisivat.
  • Kasvava taloudellinen yhteistyö Israelin kanssa voi vähentää keskinäistä epäluottamusta kuin myös motiiveja hyökätä Israelia vastaan.

(Taustoitusta kirjoituksissani Hajahuomioita Gazan suuresta ”Paluumarssista” [Op-Ed]   Hamas and Israel on Verge of the Deal   ja  Gaza State Under Construction, West Bank Remains Bystander  )


P.S:

Tulitauon ylläpitäminen pysyvämmästä ratkaisusta puhumattakaan on toki haasteellista ”rauhankasvatuksen” jatkuessa entiseen tapaan, kuten tuore video esikoululaisten kevätjuhlasta näyttää:


Artikkeli ensinnä ilmestynyt Ariel-Israelista suomeksi verkkojulkaisussa.

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu