Gazan raja osittain suljettu

Maanantaista 9.7.2018 lähtien, Israelin ja Gazan välinen Kerem Shalom rajanylityspaikka on auki vain humanitaarista apua – kuten elintarvikkeita ja lääkkeitä – varten mutta suljettuna muulta kaupalliselta liikenteeltä. Tämä on Israelin vastaus Hamasin sallimiin/toteuttamiin palopommi ja muihin terrorihyökkäyksiin Gazasta Israeliin.

YK:n mukaan vuoden 2018 viiden ensimmäisen kuukauden aikana  43,087 rekkalastilista tavaraa kulki Kerem Shalomin kautta.  Toukokuussa 44% lasteista sisälsi rakennusmateriaaleja, 29 % elintarvikkeita ja 1% lääketarvikkeita.

Huhtikuusta 2018 lukien palopommit ovat sytyttäneet 750 paloa Israelin eteläisellä rajalla ja polttaneet 2600 hehtaaria peltoja ja metsiä.  Palopommien ohella hyökkäystunneleita Gazasta Israeliin on löytynyt lisää ja kaksi näistä lähellä Kerem Shalom ylityspaikkaa.

The Kerem Shalom Crossing

Samassa yhteydessä Gazan kalastusvyöhykkeen aiempi laajennus yhdeksään merimailiin lakkaa ja vyöhyke palautuu takaisin kuuteen merimailiin. Tämä puolestaan on vastaus mm siihen että 3.6.2018 löydettiin uusi Hamasin merelle johtava hyökkäystunneli (Ks lisää Hyökkäystunneli mereltä tuhottu Gazassa ).

IDF toteaa Israelin työskentelevän yhdessä muiden kanssa Gazan siviilien elinolojen parantamiseksi mutta kuitenkin joutuneensa nyt päätettyihin toimenpiteisiin varsinkin Hamasin jatkettua palopommihyökkäyksiä Israeliin. Paitsi taloudellista tuhoa palopommit häiritsevät raja-alueiden israelilaisten päivittäistä elämää.

Mikäli hyökkäykset Gazasta Israeliin muodossa tai toisessa jatkuvat on IDF valmis tehostamaan näitä ehkäiseviä keinoja.

Alla video (F/ENG) rajaseudun elämästä Hamasin terrorin alla:

Flotillat

Tiistaina 10.7.2018 gazalaisaktivistit lähettivät ”Suuren paluumarssin” jälkitunnelmissa jälleen flotillan ns. ”Gazan saartoa” murtamaan. Flotillan oli järjestäjien mukaan tarkoitus purjehtia Kyprokselle mukanaan sairaanhoitoa kaipaavia gazalaisia.

Israelin laivasto katkaisi yhteen veneeseen kutistuneen flotillan matkan alkuunsa. Veneessä oli kahdeksan matkustajaa. Vastaavanlainen yritys tehtiin 29.5.2018 jolloin 17 gazalaista pyrki purjehtimaan Gazasta Kyprokselle, Israelin laivasto keskeytti tällöinkin matkan ja palautti ”saarronmurtajat” takaisin Gazaan. Mainittakoon, että Israelin Erez ylityspaikan kautta gazalaiset jatkuvasti pääsevät vaativampaan sairaanhoitoon Israeliin;  esimerkiksi toukokuussa 2018 tällaisia potilaita saattajineen tuli Israeliin 2528 henkilöä.

Samanaikaisesti nk “Freedom Flotilla Coalition” ryhmän Skandinaviasta lähtenyt toinen alus Al-Awda, pääsi 8.7.2018 Korsikalle asti ja jatkaa matkaansa Gazaa kohden toteuttaen näin perinteiseen tapaansa ”saarronmurto” mediakampanjaa. (Tästä lisää puolestaan kirjoituksessa Gazan merisaarto: Kaksi flotillaa saarronmurtajina )

Gaza alueellisen rauhansuunnitelman ensiaskel

Arabivirkailijat niin Egyptistä, Jordaniasta kuin Ramallahistakin ovat vahvistaneen Israel Hayom julkaisulle että presidentti Donald Trumpin ”vuosisadan diiliksi” kutsuman alueellisen rauhansuunnitelman ensiaskel on Gazan humanitaarisen kriisin ratkaiseminen.

USAn valmisteilla olevaa suunnitelmaa ajetaan läpi Saudi Arabian, Egyptin, Jordanian ja Yhdistyneiden arabiemiraattien toimesta ja tarvittaessa ilman Mahmound Abbasin Palestiinalaishallintoa. Gazan jälkeen edetään muiden Israel-Palestiina konfliktin osa-alueiden suhteen. (Ks lisää Hamas-Israel Hudna jälleen harkinnassa )

Lähteet: IDF IsraelHayom ja Jerusalem Post  sekä YK -virasto OCHA:n   tilastot  (12.6.2018) Gazaa koskevista rajanylityksistä

P.S: Ns. ”Gazan saarrosta” taustoitusta kirjoituksessa Op-Ed: Egypti Gazan saartajana Israelin sijaan!


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel-Israelista suomeksi verkkojulkaisussa.

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu