Israelissa myönteisiä tuntemuksia Ranskan jalkapallovoitosta
Juutalaisesta näkökulmasta Ranskan voitto Kroatiasta jalkapallon MM-kisoissa saa myönteisiä tuntemuksia Israelissa, kuten vaikkapa Haaretzin artikkelissa ”World Cup 2018: Why Jews Should Root for France Over Croatia”. Vaikka Ranskassa on kautta aikojen ja viime vuosinakin ollut muukalaisvihaa on historiassa toisenlaisiakin kokemuksia. Ranska oli ensimmäinen Euroopan maa antaen juutalaisille täydet kansalaisoikeudet 1791.
Nykyajan antisemitistisiin ilmiöihin Ranskassa on merkittäviä vastareaktioita kuten nähtiin vaikkapa laajoissa mielenilmauksissa holokaustista selvinneen 85-vuotiaan Mireille Knollin murhan tapauksessa. Ranskan aiempi presidentti Nikolas Sarkozy omasi juutalaisia esi-isiä ja nykyinen presidentti Emmanuel Macron on uudistanut sitoutumisensa taisteluun anti-semitismiä vastaan ja kutsunut ilmiötä ”Ranskan häpeäksi”.
IIMS:n aikana ranskalaisviranomaiset tekivät yhteistyötä natsi-Saksan kanssa karkoittaen juutalaisia keskitysleireihin mutta kroatialaiset olivat huomattavasti aktiivisempia tappaen omat juutalaisensa ja serbit itse omalla tuhoamisleirillään Jasenovacissa.
Splitin jalkapalloseuran nuorisofanien – Hajduk Jugend – logo
Ustashan perilliset – Ultrat – ovat tuttu osa jalkapallokatsomoissa
Kroatian erottua Jugoslaviasta maa alkoi kuumeisesti luoda identiteettiään glorifioimalla aiempaa Natsi-Saksan synnyttämää nukkevaltiotaan, jonka sankaruus valitettavasti perustui holokaustin jopa yli-innokkaaseen toteuttamiseen alueellaan.
Vuosittain Zagrebissa järjestetään muistomessuja alkuperäiselle Balkanin teurastajalle – Ante Pavelicille-IIMS:n aikaisen Kroatian fasistijohtajalle joka kantaa päävastuun satojen tuhansien serbien ja kymmenien tuhansien juutalaisten ym teurastuksesta keskitysleireillään – joita saksalaisetkin pitivät liian raakoina. Kesällä 2008 haudattiin kunniamenoin natsiuniformussaan Dinko Sakic, Jasenovacin tuhoamisleirin yksi komentaja papin ylistäessä häntä ihannemallina kaikkille kroaateille. (Tästä tarkemmin artikkelissani “Nazi’s funeral shadows Croatias past” ja Jasenovac’sta puolestaan Jasenovac – Holocaust promoted by Vatican ).
Holokaustin arkkitehdeille myös nimetään itsenäistyneessä Kroatiassa katuja, julkisia rakennuksia ja monumentteja samalla kun partisaanien ja siviiliuhrien muistoksi pystytettyjä muistomerkkejä tuhotaan. Suhteellisen kuvaavaa historian uudelleenkirjoituksen yleiselle hyväksynnälle on, että Hitlerin ”Taisteluni” uudispainokset ovat vuosia olleet kirjakauppojen bestsellereitä kuin myös anti-semiittinen klassikko The Protocols of the Elders of Zion”. Kun ”Taistelusta” julkaistiin uusi painos v. 1999 sitä myytiin muutamassa päivässä 600 kpl 75 dollarilla kappale joka hinta vastasi viikon keskivertopalkkaa.
Kroatialaisten natsi-ihannointia ja asennetta holokaustiin kuvaa hyvin seuraava ote maan Hitleriä ihannoinneen, serbejä vihanneen ja itsenäistymisen myötä presidentiksi nousseen Franjo Tudjmanin esipuhe ”Mein Kampf’in” kroaattikäännökseen:
“Genocidal violence is a natural phenomenon in harmony with the societal and mythologically Divine nature. Genocide is not only permitted it is also recommended, even commanded by the Word of the Almighty, whenever it is useful for the survival or the restoration of the earthly kingdom of the chosen nation, or for the preservation and spreading of its one and only correct faith”.
Nykypäivän Kroatiassa uusvanha natsismi näkyy sotamuistojen ohella rockkonserteissa urheilukilpailuissa jne natsisymboleineen ja -tervehdyksineen kuvaten rasismin, anti-semitismin, serbivastaisten aktien ja xenofobian yleistä hyväksyntää. Kuvaavaa on myös natsismin laaja kannatus tai hyväksyntä läpi koko yhteiskunnan niin julkishallinnossa kuin kansalaistenkin keskuudessa; erityisen kuvaavaa on että vanhan natsismin tukipylväs – katolinen kirkko – ja nuoret uusnatsit ovat löytäneet toisensa yhteisen aatteen taakse.
Viime vuosina Kroatian presidentit ja ministerit ovat pyrkineet vähättelemään maan roolia holokaustissa, v. 2016 Kroatian ex-presidentti Ivo Josipovi laski kukkia natsitervehdyksin maan itsenäisyyssodassa kaatuneiden muistolle ja vieläpä Jasenovacissa. V. 2017 kulttuuriministeri Zlatko Hasanbegovi ylisti revisionista dokumenttia joka väitti Jasenovacin olleen lähinnä työleiri.
Mitä jalkapalloon tulee niin viimeksi v. 2015 UEFA rankaisi Kroatiaa kun hakaristejä oli katsomossa Splitissä; Israelin ja Kroatian välisissä jalkapallo-otteleuissa puolestaan kroaattifanit ovat kunnostautuneet antisemitistisin sloganein ja huudoin.
(Taustoitusta Kroatian natsismiin mm: Vedran OBUCINA| Right-Wing Extremism In Croatia, the Friedrich-Ebert-Stiftung,2012 ja Is anti-Semitism common in Croatia?)
Natsien metsästäjien kampanjajuliste vuodelta 2013 holokaustiin osallistuneiden jäljittämiseksi
Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel – Israelista suomeksi verkkojulkaisussa Op-Ed artikkelina.
Presidentti Macron on myös sitoutunut kahden valtion malliin, joten hän osaa erottaa antisemitismin kritiikistä Israelin valtion toimia kohtaan.
https://www.theguardian.com/world/2017/dec/10/benj…
https://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-5279521…
Suomi muuten oli yksi harvoista, jotka II maailmansodan aikana tunnustivat ”Kroatian itsenäisen valtion” (s. 263, 264).
http://www.jasenovac-info.com/biblioteka/Bartulin2…
Terveisin Kalevi Kämäräinen
Ilmoita asiaton viesti
Aivan oikein, näin Ranska toimii. Kroatialaisessa nykynatsismissa sen sijaan on kyse mielestäni ”puhtaasta” anti-semitismistä, ei anti-sionismista tai edes Israel vastaisuudesta jonka esikuvana on IIMS:n aikaisen juutalaisvastaisuuden ihailu. Se mikä kroatilaisnatsismissa onkin mielestäni huolestuttavaa on vallanpitäjien hyväksyntä, sallivuus tai suosiollisuus näitä antisemitistisiä toimia kohtaan toisin kuin vaikkapa Ranskassa Saksasta puhumattakaan.
Ja kiitos Jasenovac viitteestä, Suomi tosiaan Saksan liittolaisena tuki tätä fasistivaltiota.
Ilmoita asiaton viesti
Myös Tanska tunnusti Kroatian.
Ilmoita asiaton viesti