Trump-Putin-Netanyahu ja salainen sopimus Syyriasta

Helsingissä pidetyn ”TrumPutin” huippukokouksen yhteydessä uutisoitiin Venäjän, USAn ja Israelin yhdessä aikovan varmistaa Israelin pohjoisen Syyrian vastaisen rajan. Presidentti Vladimir Putin ja presidentti Trump totesivat Helsingissä 16.7.2018 pitämiensä kahdenkeskisten neuvottelujen jälkeen sopineensa asiasta vuonna 1974 Yom Kippurin sodan jälkeen tehdyn sopimuksen pohjalta. Sopimukseen on jo vedottu Syyrialaisilmavoimien lentäessä Golanin läheisyydessä kun mahdolliset Israelin vastatoimet rikkoisivat 1974 sopimusta.
Tämän lisäksi Yhdysvaltain republikaaniset kongressiedustajat esittävät presidentti Trumpin hyväksyttäväksi lakia jolla tunnustettaisiin Israelin suvereniteetti Kuuden Päivän sodassa 1967 vallatuilla Golanin kukkuloilla, jotka alueet Israel muodollisesti liitti alueeseensa 1981.
Vahvistamattomien tietojen (mm DEBKAfile ) mukaan huippukokouksessa myös tehtiin Israelin hyväksynnällä USAn ja Venäjän välinen salainen sotilastiedustelua koskeva sopimus. Kyseisen sopimuksen keskeisimpiä kohtia on Syyrian etelä- ja lounaisosien Israeliin ja Jordaniaan rajoittuvien alueiden valvonnan siirtäminen Venäjän vastuulle. Alueen strategisesti sijaitsevilta korkeilta maastokohdilta valvontaa voidaan Syyrian, Israelin ja Jordanian ohella ulottaa myös Irakiin, Libanoniin ja itäiselle Välimerelle.
TeleTrader –sivuston mukaan Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu ja Venäjän presidentti Vladimir Putin sopivat Syyriaa koskevista yksityiskohdista puhelinkeskustelussa 20.7.2018. Sovitut asiat koskivat Israelin ja Syyrian vastaista rajaa ja tiettyjen sotilasyksiköiden vetäytymistä sieltä; jo aiemmin PM Netanyahu lausui ettei Israel vastusta Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hallintoa eikä Israel puutu Syyrian tilanteeseen jos voimassaolevia sopimuksia noudatetaan.
Kuluneen kesän aikana Syyrian armeija aloitti koodinimellä Operation Basalt tunnettavan sotilasoperaation etelä-Syyriassa aloittaen hyökkäyksen ”vallankumouksen kehtona” tunnetulla Daraan alueella. Nyt kyseiset alueet on pääosin hallituksen joukkojen hallussa; erityisen tärkeä oli 16.7.2018 tapahtunut Tel al-Harran kukkulan valtaus sillä se on strateginen laajojen alueiden valvontaa mahdollistava alueern korkein kohta.
Aiemmin aiheesta:
- Rauha Golanille Venäjän, USAn ja Israelin yhteistyöllä ja
- Seuraavaksi Golanin tunnustus osaksi Israelia?
Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel-Israelista suomeksi verkkojulkaisussa
Rajansiirrot päätetään YK:n yleiskokouksessa äänestämällä Turvallisuusneuvoston esityksestä juu tai ei.
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän utopiassa kävisi, joskus on vaan tyydyttävä aselepoon kuten nytkin Syyrian osalta jo yli neljä vuosikymmentä vanhaan diiliin; Koreassa taidetaan vieläkin olla sotatilassa mutta raja taitaa metrilleen olla selvä ainakin paikallisille. Israelin osalta kansainvälisesti yhtenä rajana on mainittu ns. Green line joka syntyi v 1949 aselevon yhteydessä kun israelilaiskenraalilla sattui olemaan vihreä kynä jolla töhersi karttaan jonkinlaisen rajauksen.
Joskus toki turvaneuvostokin rajoja pyrkii hyväksymään – vuonna 1999 UNSCR1244 muistaakseni päätti säilyttää Serbian suvereenit rajat ja että Kosovon rajoista päätetään neuvottelujen ja prosessin jälkeen; ei päätetty ja Kosovon albaanit päättivät perustaa oman valtionsa ja turvallisuusneuvostosta huolimatta joku puolet maailman valtioista on sen hyväksynytkin.
Ilmoita asiaton viesti
Erinomainen kirjoitus. Erityisesti itseäni viehättää se että joku tietää jostain asiasta enemmän ,kuin itse tiedän. Se on nimittäin äärimmäisen harvinaista.
Ilmoita asiaton viesti