Ennakkouutinen: Pohjoismaisen Gazaflotillan epäonnistunut saarronmurto

Toukokuun 20. päivänä 2018 Norjasta lähti uusin flotilla kohti Gazan kaistaletta organisoijinaan “Freedom Flotilla Coalition” ja “International Committee for Breaking the Siege of Gaza” Hamasin koordinoimina. Laivoissa on miehistönä/matkustajina yhteensä noin 45 diasporan palestiinalaista ja eurooppalaista ym aktivisteja 15 maasta; myös jokunen juutalainen ja entinen Israelin kansalainen on mukana.

Flotilla käsitti alunperin neljä pienalusta, mutta yhden jäätyä ainakin toistaiseksi Sisiliaan kolme aloitti viimeisen etappinsa Palermosta kohden Gazaa 21.-22.7.2018. Alusten arvioidaan saapuvan Israelin rannikon tuntumaan heinäkuun lopulla.

Flotillan aluksista suurin – al-Awda (Paluu) kulkee Norjan lipun alla ja kolme pienempää – the Huriya (Vapaus), Falestine ja the Mairead – puolestaan Ruotsin lipun alla.

Flotillan tavoitteena on jatkaa Hamasin ns. ”Suuren Paluumarssi” -kampanjan propagandaa nostattamalla tietoisuutta ja vaatimuksia Gazan ”saarron” purkamiseksi, kansainvälisen solidaarisuuden lisääminen gazalaisia kohtaan ja Israelin tuomitseminen.

Flotillan organisoinnin merkittävin henkilöhahmo on Zaher Birawi, Hamasiin ja Muslimiveljeskuntaan liitetty Britanniassa asuva palestiinalainen ja Lontoosta käsin toimivan al-Hiwar televisiokanavan ohjelmajohtaja.

Matkustajina on median edustajia jotka ovat useissa välisatamissa pyrkineet suoriin lähetyksiin erilaisista propagandatilaisuuksista. Toistaiseksi heidän raporttinsa eivät ole saaneet merkittävää huomiota mutta tilanteen odotetaan muuttuvan alusten saapuessa lähemmäs Israelin rannikkoa. Flotillan organisoijien näkökulmasta mediasirkuksen laajuus määrittelee flotilla propagandakampanjan onnistumisen tai floppaamisen.

Arvioni on, että tämäkin kampanja mitättömän näkyvyyden valtamediassa tulevien tapahtumien ollessa melko ennalta-arvattavissa:

Ennakkouutinen: Heinäkuun lopulla 2018 Pohjoismaisen Gazaflotillan alusten tultua lähelle Israelin rannikkoa Israelin merivartiosto kehotti aluksia menemään Ashodin satamaan, kun alukset eivät totelleet ne hinattiin sinne tarkastusta varten, matkaustajat ja miehistö lennätetään kotimaihinsa parissa päivässä. Jos aluksilla olisi ollut jotakin humanitaarista apua Gazaan niin se puolestaan olisi lastattu rekkaan ja viety Gazaan virallisen rajanylityspaikan kautta. Nyt mukana oli vain muodon vuoksi paketti lääkkeitä joten rekkaa ei tarvittu.  Flotillan propaganda-arvo romahti Syyrian tapahtumien vietyä mediahuomion toisaalle.

Lähde ja enemmän taustoitusta flotillasta: A “flotilla” of three small boats has begun its voyage to the Gaza Strip, expected to arrive around the end of July 2018, having conducted a propaganda tour of several European ports by The Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center

Aiemmin aiheesta:

Flotilla III matkalla Gazaan
Gaza Flotilla – a successful manoeuvre with win-win changes
Kolmas flotilla
Estellen odotettu tarina
Gazan ”saartoa” murretaan taas
Gazan saarto – totta vai tarua?
Tarpeeton provokaatio

P.S: 

Mediakampanjan kyseessä ollen lienee paikallaan "loppukevennykseksi" tuoda esiin joitakin Pallywoodin aiempia otoksia:

Aiheeseen liittyvä kuva

Aiheeseen liittyvä kuva

Aiheeseen liittyvä kuva

 

Aiheeseen liittyvä kuva

Aiheeseen liittyvä kuva

 


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel-Israelista suomeksi verkkojulkaisussa

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu