Syyria ja Israel neuvotteluissa Golanin vakauttamiseksi

Israelin ja Syyrian armeijoiden edustajat ovat hiljattain pitäneet kolme kokousta Golanin kukkuloilla keskustellen Syyrian armeijan paluusta asemiinsa rajalla liki seitsemän vuoden poissaolon jälkeen. Harvinaislaatuiset – maat ovat teknisesti yhä sotatilassa keskenään – neuvottelut tapahtuivat YK:n (United Nations Disengagement Observer Force/UNDOF) ja Venäjän välityksellä.
Kenraali-evp Hanan Gefen, aiempi IDF:n eliittitiedusteluyksikkö 8200:n komentaja, kertoi i24NEWS julkaisulle, että tällainen suora sotilaallinen koordinointi on täysin uusi ilmiö joskaan ei yllättävä Venäjän merkittävän al-Assadin hallinnon vakauttamiselle antaman panoksen takia. Venäjä on myös Syyrian hallinnon ja kapinallisjoukkojen välissä pyrkien ehkäisemään joukkosurmat. Venäjän sotilaspoliisin päällikkö oli juuri Israelissa toimien koordinoimiseksi, Gefen totesi, jatkaen, että kaikkein viimeksi syyrialaiset haluavat vastakkainasettelua Israelin kanssa.
Syyrian armeija vahvistaa ottaneensa haltuunsa Golanin kukkuloiden alueen kun 1200 ISIS:n taistelijaa luovutti viimeisen alueensa Yarmoukin syvänteessä 30.7.2018 kuuden viikon sotilasoperaation jälkeen.
Syyrialaiset juhlivat hallitusvallan paluuta Quneitrassa Golanilla 27.7.2018. Credit: SANA via AP
Israelin päähuolenaihe Syyrian suhteen on rajan läheisyydessä olevat Iranin ja Hizbollahin joukot ja tätä ongelmaa käsiteltiin viimeksi huipputasolla maanantaina 23.7.2018 Israelin pääministeri Benjamin Netanyahun ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin tapaamisessa. Tällöin Netanyahu pyysi Venäjän apua 100 kilometrin turvavyöhykkeen muodostamiseksi Israelin-Syyrian rajan ja iranilaisjoukkojen väliin.
Prime Minister Benjamin Netanyahu met this evening at the Prime Minister's Office with a Russian delegation led by Foreign Minister Sergei Lavrov and Chief of the General Staff of the Armed Forces Valery Gerasimov. pic.twitter.com/jF1iwgAjKq
— PM of Israel (@IsraeliPM) July 23, 2018
Venäjän Israelin suurlähettiläs Anatoly Viktorov ilmoitti kuitenkin myöhemmin ettei Venäjä voi pakottaa iranilaisjoukkoja vetäytymään Syyriasta. Viktorov totesi kuiten että kun vuoden 1974 aseleposopimus tulee täydelleen voimaan ei Israelin rajan läheisyyteen jää kuin normaalin Syyrian armeijan joukkoja. Venäjä myös jatkaa käytäntöään olla puuttumatta Israelin ilmavoimien hyökkäyksiin Syyriassa olevia Iranin ja Hizbollahin asemia vastaan.
Aiheesta aiemmin:
Trump-Putin-Netanyahu ja salainen sopimus Syyriasta
Rauha Golanille Venäjän, USAn ja Israelin yhteistyöllä
Seuraavaksi Golanin tunnustus osaksi Israelia?
Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel-Israelista suomeksi verkkojulkaisussa
Iranin ja Hizbollahin joukot ovat Syyrian hallituksen alaisia.
Ilmoita asiaton viesti
Ei kait siinä mitään neuvoteltavaa ole..Israel vetäytyy miehityksestään ja sillä selvä aivan kuten Venäjä krimiltä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyse on lähinnä siitä vetäytyykö Syyrian hallituksen vieraana olevat Iranin ja Hizbollahin joukot Israel-Syyria rajalta kokonaan, sata km vai ei yhtään. Jos ei vetäytymistä niin eskalaatiouhka suurempi. Rajasta sinänsä 1974 aselepolinjojen mukaan näyttää sopu löytyneen.
Ilmoita asiaton viesti
Kai kyse on siitä lähteekö valloittaja kukkuloilta vai ei?
Siihenhän ei liity mitenkää valloittajan
Vieraat omassa maassaan.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä suurimmalla todennäköisyydellä Israel ei lähde Golanilta mihinkään ja tämän tuntuu al-Assadin hallintokin hyväksyvän aseleposopimuksen myötä.
Ilmoita asiaton viesti
No ei se kyllä siltä vaikuta..
”Syyria taas vaati Israelia perääntymään kokonaan vuoden 1967 rajojen taakse. Israel ja Syyria kävivät neuvotteluja turkkilaisten välittäjien kautta myös vuonna 2008, mutta ratkaisua kiistaan ei syntynyt tuolloinkaan.”
Homma on kesken ainakin wikin mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Vuoden 1974 aseleposopimus päti ennen arabikevättä mainiosti ja nyt näytetään molemmin puolin pyrkivän samaan.
Ilmoita asiaton viesti
Mutta sekin on vuoden 1967 sotaan kytköksissä oleva aseleposopimus eikä rauhansopimus (toki on pitänyt hyvin).
http://mfa.gov.il/MFA/ForeignPolicy/Peace/Guide/Pa…
https://undocs.org/S/RES/338(1973)
Terveisin Kalevi Kämäräinen
Ilmoita asiaton viesti