Palestiinalaishallinnon oppikirjat EU:n tarkasteluun

European Coalition for Israel (ECI) – kristillisiä organisaatioita, kirkkoja ja ruohonjuuritason aktiiveja mobilisoiva Brysselissä päämajaansa pitävä vaikutusorganisaatio – julkaisi 15. elokuuta 2018 tiedotteen koskien Palestiinalaishallinnon jopa vihakoulutusta sisältävää opetussuunnitelmaa ja oppikirjoja.  Itse olen aiemmin käsitellyt aihetta viimeksi kirjoituksessani Palestiinalaisten uudet oppikirjat jopa aiempaa vihamielisempiä .

Seuraavassa tiivistetysti vapaasti suomeksi käännettynä ko tiedotteen pääkohtia:

Euroopan komission johdolla toimiva kansainvälinen yhteisö on parhaillaan aloittamassa palestiinalaisten oppikirjojen tarkastelua sen jälkeen, kun oli ilmennyt, että viime syksynä käyttöön otettu uusi opetussuunnitelma ei valmista palestiinalaisia ​​opiskelijoita rauhaan ja rinnakkaiseloon israelilaisten kanssa, vaan pikemminkin herättää vihaa ja radikalisoitumista.

Konkreettisia esimerkkejä vihaan yllyttämästä palestiinalaisissa oppikirjoissa esitettiin useille kansallisille hallituksille aiemmin tänä vuonna, myös Lontoossa, Brysselissä ja Helsingissä, ja ne ovat myös kiinnittäneet huomiota kansainvälisissä tiedotusvälineissä. Monien vuosien hiljaisuuden ja kieltämisen jälkeen monet lahjoittajien hallitukset ovat nyt alkaneet reagoida.

Virallisessa vastauksessaan Suomen ECI edustajien kysymykseen hallitus vastasi kesäkuun puolivälissä sanomalla, että "Suomen hallitus ei hyväksy vihapuhetta ja pitää tärkeänä asian selvittämistä ulkopuolisten asiantuntijoiden toimesta. Suomen hallitus, joka johtaa tällä hetkellä EU: n palestiinalaishallinnon rahoituksesta ja valvonnasta koulutukseen liittyvissä asioissa vastaavaa koordinointiryhmää, ilmoitti, että Euroopan komission kanssa on parhaillaan suunniteltavana tarkistusprosessi aiheesta.

Tämä vahvistettiin Lontoossa viime viikolla, kun ECI-johtaja Tomas Sandell tapasi Lähi-idän asioista vastaavan ministeri Alistair Burtin, joka  Palestiinan oppikirjojen vihaan yllyttämisestä heinäkuussa pidetyssä parlamentin alahuoneessa käydyssä keskustelussa totesi tarvittavan PA:n oppikirjojen tarkastelua yhdessä muiden avunantajamaiden kanssa. Katsaus olisi saatettava päätökseen syyskuuhun 2019 mennessä.

Palestiinalaisten yllyttäminen vihaan ja marttyyrien perheiden taloudellinen tuki on jo johtanut Palestiinalaishallinnon tuen syvään leikkaukseen Yhdysvalloista ja viime kuussa Australian ulkoministeri Julia Bishop ilmoitti Australian hallituksen lopettavan PA: n rahoituksen kokonaisuudessaan niin kauan kuin Israelin vankiloissa tuomituille terroristeille maksettava tuki jatkuu.

Vaikka Yhdysvaltojen ja Australian hallitukset ovat leikanneet rahoitusta Palestiinalaishallinnolle merkittävästi, Euroopan hallitukset ovat olleet haluttomia tekemään niin. EU: n virkamiehet ovat aikaisemmissa keskusteluissa Brysselissä kieltäytyneet täysin mainitsemasta palestiinalaisten oppikirjojen vihapuhetta ja jopa ehdottaneet, että Israelin oppikirjat eivät eroa niistä.

Tilanne muuttunee nyt ja Sandell ilmaisi tyytyväisyytensä riippumattomaan arvioon, joka – vaikka se on jo myöhässä – on ratkaisevan tärkeä rauhanprosessille. "Jotta rauhalle annettaisiin mahdollisuus, meidän on valmisteltava seuraavan sukupolven rinnakkaiseloa, ei sotaa ja konflikteja. Israelin ja palestiinalaisten välinen päättäväinen ja kattava rauhansopimus riippuu ensisijaisesti siitä, ovatko osapuolet valmiita elämään rinnakkain rauhassa ja rinnakkaiselossa. Tämä ei voi tapahtua niin kauan kuin voimme sallia palestiinalaisten vihan ja väkivallan kukoistaa heidän koulujensa oppikirjoissa ", Sandell totesi.

Lähde: ECI: Donor countries initiate review process of Palestinian textbooks after wide-spread criticism of incitement to hatred and radicalization in new school curriculum

 

Kommenttini:

Prosessi etenee mutta puolueeton tarkastelu valmistunee vasta syyskuussa 2019. Entäpä sitten? Veikkaisin selvityksen perusteella keskusteluja käytävän PA:n kanssa joka auliisti luvannee korjata virheitä jonka jälkeen tuki jatkuu kuin nykyäänkin. Mielestäni tuki tulisi Suomessakin heti jäädyttää, odottaa selvitystä, odottaa korjaustoimenpiteet ja vasta sitten harkita tuen jatkamista.

Aiemmin aiheesta:

Palestiinalaisten uudet oppikirjat jopa aiempaa vihamielisempiä
Suomen tuki palestiinalaisten vihakoulutukselle selvitettävänä [Op-Ed]
Palestiinalaisille vihakoulutusta rauhankasvatuksen sijaan
Historianäkemyksen vankina

Hamasin kesäleirin ”rauhankasvatusta”
Lasten vihakoulutus jatkuu Gazassa
YK:n tukema lapsisotilaiden [viha]koulutus Gazassa uhkaa supistua
Erilaiset nukkeleikit
Hamasin terrorileirit nuorisolle
Länsivallat rahoittavat edelleen palestiinalaisterrorismi
Miksi Suomi rahoittaa Israelin vastaista politiikkaa
Suomikin maksaa tapporahaa palestiinalaisille

arirusila

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ari Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu