Israel-Palestiina-Jordania konfederaatio kelpaisi Abbasille

What you say makes sense. … [In a one-state scenario,] the prime minister of Israel in a few years will be called Mohammed.” (Donald Trump)

 

Palestiinalaishallinnon Presidentti Mahmoud Abbas on ilmaissut kiinnostuksensa kolmikantaiseen konfederaatioon Jordanian ja Israelin kanssa, jota kantaa voi pitää merkittävänä irtiottona hänen pitkäänjatkuneesta ”Kahden-valtion” ratkaisun positiostaan. Näin raportoi Jerusalem Postin mukaan Abbasin 2.9.2018 Ramallahissa tavannut israelilainen aktivistijärjestön Peace Now.

Abbasin mukaan USAn hallinto Jared Kushnerin ja Jason Greenblattin toimesta esitti aiemmin v. 2017 Palestiinalaishallinnolle rauhansopimusta pohjautuen ideaan konfederaatiosta Palestiinan ja Jordanian kesken jolloin Abbas totesi pitävänsä kolmikantaa parempana ratkaisuna Peace Now järjestön ja palestiinalaisviranomaisten mukaan. Tästä huolimatta Abbas totesi edelleenkin pitävänsä ”Kahden-valtion” ratkaisua parhaimpana vaihtoehtona. Abbasin lausunnosta raportoivat Peace Now ja sen tapaamisessa olleet edustajat MK Mossi Raz (Meretz) ja Ksenia Svetlova (Zionist Union).

Jumana Ghunaimat, Jordanian hallituksen tiedottaja, kommentoi jo samana päivänä hallituksensa kannattavan edelleenkin ”Kahden-valtion” ratkaisua ja Palestiinan valtion perustamista vuoden 1967 rajoille itä-Jerusalem pääkaupunkinaan.

Abbas kertoi israelilaisdelegaatiolle tavanneensa USAn Presidentti Donald Trumpin neljä kertaa ja että näiden tapaamisten aikana Trump ilmaisi tukevansa ”Kahden-valtion” ratkaisua kuitenkin sillä edellytyksell, että Palestiina olisi demilitarisoitu valtio ja että NATO vastaisi turvallisuudesta. Abbasin mukaan rauhanprosessi on jäissä Israelin pääministeri Benjamin Netanyahun takia, esimerkiksi venäläiset yrittivät kahteen otteeseen järjestää Abbasin ja Netanyahun tapaamisen mutta Israel kieltäytyi molemmilla kerroilla. Edelleen myös japanilaiset, hollantilaiset ja belgialaiset yrittivät välittää tapaamisen myös epäonnistuen pyrkimyksissään.

Abbas totesi ongelman olevan nimenomaan pääministeri Netanyahun eikä esimerkiksi tämän puolueen Likudin suhteen. Hän totesi Palestiinalaishallinnon turvallisuuspalvelujen koordinoivan päivittäin toimiaan Israelin turvallisuuspalvelujen kanssa. Abbas myös lisäsi tavanneensa Shin Betin päällikön, Nadav Argamanin, yhteisissä turvallisuusasioissa. Myöhemmin palestiinalaisviranomaiset vahvistivat Times of Israelille Abbasin tavanneen Israelin Shin Bet -turvallisuuspalvelun päällikön seamman kerran viime kuukausina.

Konfederaatio -idea on ollut esillä monta kertaa neuvottelupöydissä sitten ”Kuuden-Päivän” sodan 1967 etenemättä kuitenkaan Jordanian vastustuksen vuoksi.

Aiemmin kesäkuussa 2018, Tri Khalil Shikaki, Palestinian Center for Policy and Survey Research keskuksen johtaja ja Tri Dahlia Scheindlin Tami Steinmetz Center for Peace Research keskuksesta Tel Avivin yliopistossa, julkaisivat selvityksen koskien yleistä mielipidettä Israel-Palestiina konfederaatio -ideasta. Sen mukaan 68% Israelin arabeista, 31% Israelin juutalaista ja 30% palestiinalaisista sanoi kannattavansa sellaista suunnitelmaa.

Lähteet: Jerusalem Post ja Times of Israel

Op-Ed kommentti:

Niin sanottu ’Jordanian optio’ ulottuu aina Allon Plan -suunnitelmaan saakka vuodelta 1967. “Jordan is Palestine” ajatuksen mukaan Palestiinan valtio on jo olemassa Jordanian muodossa Jordan joesta itään. Samoin Palestiinan ja Jordanian konfederaatio on ajatuksena esitetty jo vuosikymmeniä sitten. Näistä optioista ei vain ole puhuttu kaiken toiminnan keskityttyä -90-luvun puolivälin Oslo prosessin jälkeen Kahden-valtion mallin toteuttamiseen.

Vajaat viisi vuotta sitten optio nousi jälleen esiin PLO-veteraani Farouk Kaddoumi esitti haastattelussaan Länsirannan palautusta Jordanialle ja federaation tai konfederaation muodostamista Palestiinalaishallinnon ja Jordanian kesken. (Ks. lisää Palestinians Put Jordanian Option on the Table )  Hiljattain – 22.5.2016 – aiempi Jordanian pääministeri Abdelsalam al-Majali, joka neuvotteli maan rauhansopimuksen Israelin kanssa -90-luvulla ilmoitti uskovansa Palestiina-Jordania konfederaation olevan molemmille osapuolille paras ratkaisu. Majalille konfederaatio tarkoittaa turvallisuuden, talouden ja ulkosuhteiden hoidon keskitetysti osapuolten hoitaessa itsenäisesti kaikki muut asiat. (Lähde:Al-Monitor )

Itse olen propagoinut ns. ”Kolmen-valtion” (palautus) option puolesta jo yli yhdeksän vuotta alkaen artikkelistani The Three-State Option could solve Gaza conflict (2009). Esityksen ytimenä oleva ns. ”Sinai option”- josta enemmän kirjoituksessani Sinai Option again – puolestaan on ollut tunnettu jo ainakin vuodesta 1956 lukien.

Mielestäni Egyptin, Jordanian ja Israelin toteuttama alueellinen rauhanprosessi kuolleen ”Kahden-valtion-ratkaisun” ja umpikujaan johtaneen tiekartan sijaan olisi erinomainen ratkaisu israelilais-palestiinalaiseen konfliktiin ja erityisesti jos Siinai optioon liitettäisiin Länsirantaa koskeva Jordanian optio. (Näistä enemmän mm Analysis: Resolving The Israeli-Palestinian Conflict)

jordaniannoption, MidEast conflict solution

 


Kirjoitus on julkaistu ensinnä Ariel-Israelista suomeksi -verkkosivustolla.

arirusila

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ari Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu