Hyökkäys synagogaan Pittsburgissa

"I can't sit by and watch my people get slaughtered…"Screw your optics, I'm going in." (Robert Bowers viisi minuuttia ennen hyökkäystään synagoogaan)

All Jews Must Die” (Robert Bowers avatessaan tulen)

11 ihmistä kuoli ja kuusi haavoittui Pittsburgissa USAssa äärioikeistolaisen asemiehen hyökättyä  Tree of Life synagogaan lauantaiaamuna [27.10.2018 klo 9:54 ap]. Haavoittuneista neljä oli poliiseja jotka pidättivät ampujan – 46-vuotiaan Robert Bowersin – tapahtumapaikalla. Syytetty, jolla ei ole aiempaa rikosrekisteriä, on kohtuullisessa kunnossa vaikka hän saikin tulitaistelussa poliiseja vastaan useita osumia. Hänen uskotaan toimineen yksin eikä viranomaisilla ennen lauantaita ollut mitään käsitystä hänen vaarallisuudestaan. Tapahtumapaikalta FBI löysi [automaatti-]kiväärin ja kolme käsiasetta. 

Hyökkäys kuuluu vakavimpiin Yhdysvalloissa juutalaisyhteisöä vastaan tehtyihin iskuihin maan historiassa ja viranomaiset ovat jo lisänneet turvatoimia juutalaiskeskuksissa mm New Yorkissa ja Chicagossa.

 

Tree of Life synagooga

Bowers oli jo aiemmin purkanut vihaansa juutalaisia kohtaan sosiaalisessa mediassa mm Gab -vihasivustolla ja ampuessaankin hän teki anti-semitistisiä lausuntoja. Viimeinen Bowersin postauksista tapahtui vain viisi minuuttia ennen hyökkäystä. Syytteet mm viharikoksista Bowersia vastaan luettaneen jo lähipäivinä. Yleisen syyttäjän, Jeff Sessionsin mukaan ne voivat johtaa jopa kuolemantuomioon.

Some-postauksissaan Bowers uskoi juutalaisten auttavan maahantunkeutujiksi kutsumiaan siirtolaisia saapumaan etelä-Amerikasta USAhan. Siirtolaisten Bowers puolestaan uskoi olevan väkivaltaisia koska he saapuivat väkivaltaisista maista. Bowers myös kritisoi postauksissaan presidentti Donald Trump’ia koska hän on liian monien juutalaisten ympäröimä; Bowers myös ilmoitti neljä tuntia ennen hyökkäystään ettei äänestänyt Trumpi’ia.

 

Vuotuisessa katsauksessaan (Audit of Anti-Semitic Incidents) kunnianloukkauksia ym seuraava järjestö Anti-Defamation League (ADL) havaitsi antisemitisten tapahtumien kasvaneen 57% vuonna 2017 edelliseen vuoteen verrattuna (1986 vs 1267). Nousu on suurin vuotuinen kasvulukema ja korkein sitten vuoden 1979 jolloin ADL alkoi tilastoida niitä.

Suurin antisemitisten tekojen kasvu tapahtui kouluissa ja yliopistokampuksilla joissa jo toissa vuonna peräkkäin ne liki kaksinkertaistuivat.  Vuonna 2017 kasvua tapahtui sekä antisemitistinä hyökkäyksinä reaalimaailmassa että myös verkossa tapahtuvana häirintänä.

Valkoisen ylivallan kannattajat ovat aiemminkin Yhdysvalloissa  hyökänneet juutalaisyhteisöjä  vastaan salaliittoteorioiden ja vallankaappauspyrkimysten pohjalta ja syyttäen juutalaisia terrorismista. Pittsburgissa valkoisen ylivallan kannattajat ovat jo aiemmin kunnostautuneet aseellisissa hyökkäyksissä: Vuonna 2000, Richard Baumhammers kohdisti ampumisensa erityisesti juutalaisia ja muita etnisiä vähemmistöjä vastaan; vuonna 2009, Richard Poplawski tappoi kolme poliisia.

 

Credit: Anti-Defamation League

Lähteet: CNN, Anti-Defamation League, CBS News

 

Op-Ed kommenttini:

Nyt Pittsburgissa tapahtunut hyökkäys on mitä ilmeisimmin jyrkät näkemykset omaavan henkilön toteuttama yksittäistapaus ilman organisoidun ryhmän tukea. Nähdäkseni kyse on vastaavanlaisesta toiminnasta mitä Länsirannalla on koettu ns. Puukkointifadan aikana kahden viime vuoden aikana. Merkittävä tekijä lienee sosiaalisessa mediassa suosittu etninen vihapuhe joka yhdessä tätä tukevan ekosysteemin (media, kulttuuri, yhteisö, taloudelliset tekijät…) kanssa laukaisee väkivaltaisen toiminnan. Aivan kuten Länsirannallakin näitä hyökkäyksiä on vaikea ennakoida, hallita ja torjua toisin kuin organisoituja terrori-iskuja kuten vaikkapa Hamasin rakettihyökkäykset Gazasta.


Kirjoitus on julkaistu ensinnä Ariel-Israelista suomeksi -verkkosivustolla.

 

arirusila

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ari Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu