Tanska lopettaa BDS:n rahoittamisen

Tanska ei enää rahoita terroristeihin siteitä omaavia järjestöjä eikä toimia joilla Israelin olemassaolo kieltäviä tai sitä pyritään boikotoimaan.  Tanskan ulkoministeri Anders Samuelsen tiedotti uudesta politiikasta lokakuussa 2018 julkaistussa  dokumentissa [”Explanations about the conditions for Danish support for Israeli and Palestinian civil society organizations.”] Päätös seuraa Tanskan ulkoministeriön aiemmin viime vuonna valmistelemaa  Tanskan avustusrahojen väärinkäyttöä koskevaa selvitystä.

Uuden ohjeistuksen mukaan “Tanskan avustustusvarojen käyttö poliittisiin tarkoituksiin, mukaanlukien BDS aktiviteetit, ei ole hyväksyttävää . BDS on akronyymi Boycott, Divestment and Sanctions -liikkeelle [Israelin boikotointi, sijoitusten vetäminen Israelista ja sanktiot]. Ohjeistus edelleen kieltää rahoittamasta terroristiliikkeisiin assosioituvia tai niitä rahoittavia vastaanottajia ja edelleen ihmisoikeusperiaatteita loukkaavia sekä Israelin olemassaolon kieltäviä tahoja.

Päätöstä on pidetty jopa perustavaa laatua olevana Euroopan hallitusten keskuudessa. Aiemmin Sveitsi ja Norja käsittelivät samaa tematiikkaa tänä vuonna ja nyt Tanska näyttää mallia muille EU -maille. Joulukuussa 2017 Tanska jo alkoi peruuttaa rahoitustaan useilta palestiinalaisryhmiltä ja rahoitusta saavien palestiinalaisryhmien määrä vähenikin puoleen vuonna 2018.

 

BDS?

 

Muodollisesti edistyksellisiä näkökulmia edustava BDS kannattaa väkivallatonta taktiikkaa mutta ajoittain sen Israelia ja juutalaisia kyseenalaistavat näkemykset tulevat julki.

BDS:n juuret ulottuvat vuoden 1967 Kuuden-päivän sotaa kauemmaksi. Jo vuonna 1929 palestiinalais-/islamistijohto totesi arabien poistavan viimeisenkin juutalaisen alueelta taloudellisen boikotin avulla. Sittemmin Jerusalemin suurmufti pyrki natsi-Saksassa edistämään holokaustia ja lopullista ratkaisua Lähi-idässä. Arabijohtajat ajoivat juutalaisyhteisön boikottia jo 1930 –luvulla ennen Israelin valtion perustamista. Samoin Arabiliitto aloitti juutalaisyhteisöjä vastaan taloudellisen, kulttuurisen ja diplomaattisen boikotin jo vuonna 1945 ja ylläpitää sitä yhä joskin minimaalisesti 1990 -luvulta lukien.

Omar Barghouti on palestiinalaisaktivisti ja Israelia monipuoliseen boikotointiin ajavan BDS –liikkeen [Boycott, Divestment and Sanctions] perustajajäsen. Barghouti ja muutkin BDS –liikkeen johtohahmot käytännössä kieltävät ns. Kahden-valtion ratkaisun israelilais-palestiinalaiseen konfliktiin kieltäen jopa Israelin olemassaolo-oikeuden juutalaisvaltiona.  Barghoutin mukaan keskeisin kysymys on pakolaisten paluu Israeliin jolloin Palestiinan valtion rinnalle Kahden-valtion mallissa syntyisi toinen palestiinalaisvaltio, yhden valtion mallissa – Israelin ja ns. Länsirannan käsittävällä alueella – juutalaiset olisivat vähemmistö. Edelleen Barghouti kannattaa vastarintaa kaikin tavoin mm aseellisesti. Hänen katsotaan myös kieltävän juutalaisten ihmisarvon ja luonteen alueen alkuperäisasukkaina.

 

Taustoitusta syvemmin

Erinomainen esitys BDS -liikkeen historiasta, taustoista ja toimintatavoista JCPA:n julkaisemassa analyysissa: Unmasking BDS: Radical Roots, Extremist Ends by Dan Diker

 

 

Allaolevassa videossa [ENG] lisää BDS:n historiallisista taustoista:

 

Lähteet: Jewish Telegraphic Agency (JTA) ,  New Haven Register Columns ja United with Israel


Kirjoitus on julkaistu ensinnä Ariel-Israelista suomeksi -verkkosivustolla.

arirusila

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ari Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu