EastMed kaasuputkihanke toteutumassa
Israel on allekirjoittanut Kreikan, Italian ja Kyproksen kanssa alustavan sopimuksen merenalaisesta kaasuputkesta joka tuo itäisen Välimeren kaasua länsi-Euroopan markkinoille. Kaasuputkiston kuljetuskapasiteetti on 10-20 miljardia kuutiometriä (eli maksimissaan 706 miljardia kuutiojalkaa) vuodessa, sen pituus on 2100 km ja kustannusarvio 6.2 miljardia euroa ($7.36 biljoonaa dollaria). Varsinainen kaasuputki alkaa noin sata mailia (160 km) Kyproksen eteläosasta päätyen Italian Otrantoon joka tekee siitä maailman pisimmän ja syvimmällä olevan vedenalaisen putkiston.
(L-R) Cypriot Minister of Energy, Commerce, Industry and Tourism, Yiorgos Lakkotrypis, Italian Economy Minister Carlo Calenda, Israeli Energy Minister Yuval Steinitz, ?EU Commissioner of Climate Action and Energy Miguel Arias Canete, and Greek Economy minister Giorgos Stathakis present a map during a joint press conference following an energy summit in Tel Aviv on April 3, 2017. Italy, Israel, Greece and Cyprus pledged to move ahead on the world's longest undersea gas pipeline to take it from the eastern Mediterranean to southern Europe, with support from the European Union. / AFP PHOTO / JACK GUEZ (Photo credit JACK GUEZ/AFP/Getty Images)
Lopullinen sopimus allekirjoitetaan helmikuussa 2019 ja putkiston odotetaan olevan toimintakunnossa vuonna 2025. EU on investoinut noin $100 miljoonaa dollaria putkiston hankeselvityksiin. Hanke on sekä tekinisesti että taloudellisesti haasteellinen.
Israel, Kypros , Kreikka ja Italia allekirjoittivat nykyistä sopimusta edeltäneen aiepöytäkirjan joulukuussa 2017.
Vaikkakin hanke tuottaa Israelille taloudellista etua on myös sen poliittinen merkitys suuri. Energiapolitiikan avulla arabimailla on EU-alueella merkittävästi vaikutusvaltaa ja tämä valta vähenee uuden kaasuputken myötä. Sopimuksen oletetaan antavan sopijakumppaneille liikkumavaraa suhteessa EU:iin – Kreikan ja Kyproksen velkojensa takia, Italian budjettivajeensa takia ja Israelin Lähi-idän kysymysten suhteen. Jatkossa on hyvin mahdollista, että sekä Egypti että Libanon tulevat mukaan hankkeeseen.
Kypros, Kreikka ja Israel ovat tiivistäneet hankkeen tiimoilta yhteistyötään ja kolmikantaisia huippukokouksia on säännöllisesti – Nikosiassa tammikuussa 2016, Jerusalemissa joulukuussa 2016 ja Thessalonikissa kesäkuussa 2017. Edelleen ko yhteistyöhön liittyi neljäntenä mukaan myös Italia huhtikuussa 2017 Tel Avivissa allekirjoittamallaan julkilausumalla.
Kreikka ja Kypros ovat jo aiemmin tiivistäneet yhteistyötä Israelin kanssa paitsi energiasektorilla myös erityisesti sotilaallisen yhteistyön alalla ja pitäneet myös yhteisiä sotaharjoituksia.
Israelilla oli aikoinaan rajoitetut luonnonresurssit mutta viime vuosina sen talousvesillä löydetyt kaasukentät ovat muuttaneet tilanteen. Tällä hetkellä rakennetaan kaasukenttien hyödyntämistä edesauttavaa yhdyskuntarakennetta ja tavoitteena on Israelin muutos energiaitsenäiseksi ja jopa energian merkittäväksi toimittajaksi Eurooppaan. Alustavien tietojen mukaan Israel ja Kypros tulevat saamaan etuoikeuden toimittaa kaasua EU-alueelle.
Lähteet mm: Medialine, i24NEWS ja Jewish News Syndicate
Taustaa:
Israelilais-yhdysvaltalainen yhtymä löysi Israelin aluevesiltä kaasua 1999 ja vuodesta 2004 käyttöön otetut ensimmäiset kentät sisälsivät kaasua yli triljoona kuutiojalkaa (tcf). Sittemmin 2009-10 löytyivät Haifan läheisyydestä Tamarin ja Leviathanin kentät käsittäen 26-36 tcf luonnonkaasua. Pelkästään tämä kentät täyttäisivät Israelin kaasuntarpeen 150 vuotta. Kyproksen eteläpuoleisilta talousvesiltä puolestaan löytyi 2011 ns Afrodite kenttä käsittäen 8 tcf kaasua, joka puolestaan täyttäisi Kyproksen kaasuntarpeen 200 vuotta. Nämäkin merkittävät ja osin jo tuotantoon tulleet löydöt ovat silti vain murto-osa alueen potentiaalista sillä Välimeren itäosassa sijaitsevassa ns. Levantin altaassa – on arvioitu olevan 122 tcf kaasua ja 1.7 miljardia barrelia öljyä. On oletettavissa, että myös Syyrian talousvesillä sijaitsee merkittäviä hyödyntämistään odottavia kenttiä. Egypti puolestaan omaa noin 70 tcf kaasureservin osin Välimeressä osin maalla hyödyntäen siitä noin 2 tcf vuodessa.
Itäisellä Välimerellä sijaitsevan Leviathan kaasukenttää hyödyntävä yhtiöryhmä teki 23. helmikuuta 2017 lopullisen investointipäätöksen Leviathan esiintymän ykkösvaiheesta. Vuosikapasiteetiltaan 12 biljoonan/miljardin kuutiometrin [BCM] tuotantoon tähtäävän hankkeen budjetti on $3.75 miljardia ja tuotannon tulisi olla käynnissä vuoden 2019 lopulla.
EastMed pipeline on kaasuputkihanke, jossa itäiseltä Välimereltä kuljetetaan kaasu uusille, läntisille, markkinoille. Hanke mahdollistaa Kyproksen, Kreikan ja Israelin muodostumisen löydettyjen mittavien Levantin alueen energialähteiden solmukohdaksi sekä vakauttavaksi tekijäksi turbulentissa toimintaympäristössä.
EastMed pipeline käsittää 1300 km merenalaista ja 600 km maalla sijaitsevaa kaasuputkea itäiseltä Välimereltä Kyprokseen, sieltä Kreetalle josta edelleen Kreikkaan. Länsi-Kreikasta putkiston on tarkoitus liittyä itäisen Italian Otrantoon Poseidoniksi kutsutun 207 km merenalaisen Joonian meren putken kautta. Kyseessä on maailman merialueiden pisin ja syvimmällä sijaitseva kaasuputkisto. Syvyys onkin rakentamisen suurimpia teknisiä haasteita johon hankkeeseen osallistuvat yritykset kuiternkin uskovat pystyvänsä vastaamaan. Israelin energiaministeri Yuval Steinitz on ehdottanut EastMed hankkeen valmistumisajankohdaksi vuotta 2025.
Eräitä (talous-)poliittisia kytköksiä [Op-Ed]:
- Aiemmin harkittiin itäisen Välimeren kaasun kuljetuksia Turkin kautta, mutta Turkin poliittinen kehitys ja huonontuneet suhteet Israeliin sulkivat tämän vaihtoehdon pois.
- Kyproksen kaakkoisosan kaasuesiintymien hyödyntämissuunnitelmat lienevät vaikeuttaneet Kyproksen yhdistymisneuvotteluja saaren turkkilaisosan halutessa hankkeista suuremman hyödyn.
- Maaliskuussa 2013 Israel solmi 20 vuoden sopimuksen Gazpromin kanssa Israelin nesteytetyn maakaasun markkinoinnista vahvistaen venäläisten asemaa globaaleilla LNG markkinoilla.
- EU on aktiivisesti etsinyt vaihtoehtoja kaasuntuonnille Venäjältä. Sen Nabucco -hanke Kaspian meren kaasuntuonnista kuitenkin kaatui. ”Kostoksi” EU painosti Bulgarian luopumaan Venäjän South Stream – hankkeesta (venäläiskaasun tuonti EU -alueelle Ukraina ohittaen). Venäjä puolestaan vaihtoi putken päätepisteeksi Turkin länsiosan ja ns. ”Turkish Stream” on jo valmistumassa.
- ”Turkish Stream” on mahdollista laajentaa Kreikkaan ja viedä sieltä eteenpäin Italiaan. EastMed hankesuunnitelmassa on esitetty mahdollisuus tehdä Kreikan eteläosaan ”Turkish (South) Streamin” ja EastMedin solmukohta.
- Yksi hankkeeseen liittyvä kehityshanke on hyödyntää Egyptissä olevia nesteytetyn kaasun (LNG) laitoksia.
- Israelilainen energiayhtiö Delek Drilling ilmoitti $15 miljardin arvoisesta maakaasutoimituksesta Egyptiin. Delek ja sen yhdysvaltalainen partneri, Noble Energy, allekirjoittivat 19.2.2018 sopimuksen myydä yhteensä 64 miljardia kuutiometriä (BCM) maakaasua runsaan kymmenen vuoden aikana Egyptiläiselle Dolphinus Holdings -yhtiölle.
Aiemmin kaasualasta:
Israel-Kreikka-Kypros Allianssi itäisen Välimeren Game Changer
Kypros, Egypti, Israel ja Kreikka turvallisuusyhteistyöhön
Energiakolmiosta itäisen Välimeren Game Changer
Leviathan kaasukentästä investointipäätös
Egyptin kaasulöytö vauhdittanee myös Israelin Leviathania
Golanin kukkuloilta valtava öljylöytöIsraelin kaasukenttien hyödyntäminen etenee
Kirjoitus on julkaistu ensinnä Ariel-Israelista suomeksi -verkkosivustolla.
Erinomainen katsaus, jälleen kerran.
Pari liittyvää huomiota:
Israelin suhteiden kehitys Venäjään, se luo itselleen pelivaraa ja ” kirittää” sen avulla Amerikkaa?
Kiinan multisektoraalinen rooli myöskin tällä alueella?
Venäjän ehdoton ambitio myös Lähi-Idän – ja Mediterriaanisen suuralueen toimintakentälle, yhdessä bilateraalisten erityissuhteiden muodossa. Enempiä luettelematta mainitsen Kyproksen ja Turkin. Putinin ja Salmanin ylävitoset eilen Buenos Airesissa oma lukunsa sinänsä!
EU pelaa itsensä ulkokehälle – täälläkin, taas. Wtf.
Ilmoita asiaton viesti
Israel todellakin pitää hyvin tiiviitä suhteita yllä Venäjään, Netanyahu tapaa Putinia noin joka toinen kuukausi; tämä on hyvinkin ymmärrettävää kun Venäjä jo on vahva toimija Lähi-idässä. Ja jotain merkitystä lienee silläkin että lähes miljoona israelilaista puhuu venäjää.
Kiinankaan suhteissa Israelilla ei ole moittimista ja jotkut Silkkitiehankkeen osat ulottuvat myös Israeliin.
EU:n rooliksi on muodostunut lähinnä Israelia paheksuvien lausuntojen antaminen ja mahdollisten kehityshankkeiden rahoittaminen varsinkin palestiinalaisalueilla.
Ilmoita asiaton viesti
Yksi energia-aiheen ulkopuolinen – mutta kylläkin Israelin kansainvälisiin yhteyksiin liittyvä – pikku-uutinen jäi ehkä Suomessa vähälle huomiolle:
Flavio Bolsonaro, the son of Brazil’s president-elect Jair Bolsonaro and one of his top aides, said on Tuesday that his father’s government will move the Brazilian embassy in Israel to Jerusalem, following the lead of the United States.
“It has been decided”, he told reporters in Brasilia. Changing the embassy could strongly affect exports to key Middle Eastern markets for Brazilian beef and poultry producers BRF SA and JBS SA.
Lähde mm: https://www.reuters.com/article/brazil-israel-emba…
Itse presidenttikin lupasi asian jo vaalikampanjassaan ja tämä lupaus pitänee.
Ilmoita asiaton viesti