Israel: Hallitus eroaa – ennenaikaiset vaalit huhtikuussa 2019

Israelin hallituskoalitio ilmoitti tänään [24.12.2018] Knessetin hajottamisesta ja uusien vaalien pitämisestä neljän kuukauden sisällä. Todennäköisimpänä järjestyksessään 21. Knessetin vaalipäivänä pidetään 9.4.2019.

Pääministeri Benjamin Netanyahu on hallinnut heiveröisellä kahden paikan enemmistöllä siitä lukien kun puolustusministeri Avigdor Lieberman erosi viime kuussa.

Uusia vaaleja ei enää voinut välttää kun Knesset ei päässyt yhteisymmärrykseen tunteita nostattaneesta asepalvelua koskevasta laista.

 

Knessetin rakennus Jerusalemissa. Kuva Wikipedia

Viimeaikaiset mielipidetutkimukset ennakoivat Netanyahun Likud puolueelle suurimman puolueen asemaa Yair Lapidin keskusta-oikeistolaisen Yesh Atid puolueen tarjotessa kovimman vastuksen. Israelin mielipidemittauksissa kannattaa kuitenkin muistaa suhteellisen suuri virhemarginaali.

Vaalien kiinnostavuutta lisäävät uudet poliittiset tulokkaat kuten erityisesti aiempi Israelin armeijan pääesikunnan johtaja (puolustusvoimien komentaja) Benny Gantz, joka nauttii suuresta suosiossa eri gallupeissa ja mielenkiinnolla odotetaan mikä puolue saa hänet listoilleen.

 

Vaalitulokseen ja Israelin politiikkaan yleisemminkin saattaa vaikuttaa Netanyahun syyteharkinta useista korruptiotapauksista ja sama uhkaa myös Shas -puolueen puheenjohtaja Aryeh Deriä.

Jo 1.12.2018 poliisi suositteli pääministeri Netanyahua ja hänen vaimoaan asetettavaksi syytteeseen petoksesta ja julkisen aseman väärinkäytöstä Case 4000 (Bezeq Affair) jutussa ja jo helmikuussa 2018 pääministeriä suositeltiin poliisin toimesta syytettäväksi vastaavissa tapauksissa (Cases 1000 and 2000).

Poliisin suositukset Netanyahun tapauksissa ovat vahvalla pohjalla sillä aiemmin Netanyahu palkkasi entisen kampanjajohtajansa, Shlomo Filberin, turvaamaan hallituksen taholta tiettyjä Bezek -yhtiön intressejä ja nyttemmin Filber on sopinut toimivansa todistajana pääministeriä vastaan. Maaliskuussa 2018 Netanyahun aiempi viestintäavustaja, Nir Hefetz, allekirjoitti sopimuksen toiminnasta valtiontodistajana ja samoin Netanyahun aiempi kansliapäällikkö – Ari Harow – on sopinut toimivansa valtiontodistajana Cases 1000 ja 2000 -jutuissa.

Oikeuskansleri (Attorney-General) Avichai Mandelblit on antanut luvan poliisin suositusten julkistamiseen ja hän tekee harkitsemassaan aikataulussa lopulliset päätöksensä syytteiden nostamisesta – tai syyttämättä jättämisestä.


Kirjoitus on julkaistu ensinnä Ariel-Israelista suomeksi -verkkosivustolla

 

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu