Operaatio Northern Shield

"Iran's annual funding of Hezbollah in Lebanon to attack Israel: 1 billion dollars.
Hezbollah cross-border attack tunnel: A few million dollars.
Destroying this attack tunnel and protecting Israeli civilians: Priceless."
(Israel Defense Forces)

Operaatio Northern Shield, jonka Israelin armeija käynnisti 4.12.2018, tähtää Libanonista Israeliin johtavien hyökkäystunneleiden paikantamiseen ja tuhoamiseen. Operaatio on osa käynnissäolevaa Iranin ja Israelin välistä epäsuoraa sotaa.

Operaatio Northern Shield käynnistyi Israelin tiedustelun tarkkailtua useita vuosia Hezbollahin tunneliaktiviteetteja. Käynnissä olevan operaation toimenpiteet käsittävät mm kenttätiedustelun, pioneerijoukkojen tekemän tunneleiden tuhonnan ja diplomaattiset toimenpiteet. Vaikka operaatio jatkuukin on Israel kuitenkin tällä hetkellä keskittynyt Hezbollahin ohjuskehityksen hidastamiseen järjestön pyrkiessä muuntamaan rakettejaan ohjatuiksi pitkän matkan täsmäohjuksiksi Libanonin maaperällä. Todennäköisesti niin Israel kuin Hezbollahkaan ei halua tilanteen nyt eskaloituvan mutta muutokset molemminpuolisessa pelotteessa tai laajemmassa alueellisessa tilanteessa tekevät siitä räjähdysherkän.

 

Diplomatiaa

YK:n UNIFIL -operaatio on vahvistanut Israelin ja Libanonin rajalla olevat tunnelit todeten toistaiseksi ainakin kahden näistä ylittävän ns. Sinisen linjan Israelin puolelle ja näin rikkovan YK:n turvaneuvoston päätöstä nro 1701, joka auttoi Toisen Libanonin sodan päättymistä vuonna 2006. UNIFIL on myös neuvotellut asiasta Libanonin hallinnon kanssa.

Israel ja USA ovat ehdottaneet YK:n turvallisuusneuvostolle Hezbollahin määrittämistä terrorijärjestöksi, EU on toistaiseksi luokitellut serllaiseksi vain Hezbollahin sotilaallisen siiven.

Venäjän lähetystö ilmaisi Israelilla varauksitta olevan oikeus puolustaa kansallista turvallisuuttaan mukaanlukien estää kenen tahansa laiton maahantulo. USA:n kansallinen turvallisuusneuvonantaja John Bolton puolestaan lausui USA:n vahvasti tukevan Israelin pyrkimyksiä puolustaa suvereniteettiaan.

 

 

Hyökkäystunnelit

  • Operaation ensimmäisenä päivänä 4.12.2018 IDF paljasti noin 200 meträ pitkän tunnelin joka ulottui 37 metriä Israelin puolelle.
  • 6.12. IDF löysi toisen Ramayahin kylästä lähtevän tunnelin. December 2018,
  • 11.12. IDF paikallisti kolmannen Israeliin ulottuvan tunnelin,
  • 16.12. IDF paikallisti neljännen tunnelin,
  • 26.12. IDF räjäytti viidennen Hezbollahin hyökkäystunnelin.

IDF:n mukaan useimmat pohjoisen tunnelit olivat "viiden tähden luokkaa" joissa oli tuuletus- ja sähköjärjestelmät ja puhelinlinjat. Jotkut tunneleista oli kaivettu jopa 49 jaardin syvyyteen, ne olivat kolme metriä leveitä ja liki kaksi ja puoli metriä korkeita.  Tunneleiden tarkoituksena oli mahdollistaa satojen Hezbollahin eliittisotilaiden tunkeutuminen pohjois-Israeliin vuoden 2006 jälkeen muodostetun sotilasdoktriinin "Galilean valloitus" mukaisesti toiveena valloittaa joitakin strategisesti tärkeitä pohjois-Israelin alueita massiivisen ohjushyökkäyksen suojassa.

Taustaa

Hezbollahilla on kokemusta maanalaisista rakenteista jo ainakin vuoden 2006 Libanonin sodasta lukien. Tällöin tunnelit kuitenkin palvelivat puolustuksellisia tavoitteita mahdollistaen joukkojen siirrot omalla alueella.  Nyt löydetyt tunnelit ovat kuitenkin tarkoitukseltaan puhtaasti hyökkäyksellisiä ja niiden suunnittelussa ja toteutuksessa on noudatettu myös Hamasin vuoden 2014 konfliktissa kehittämiä parhaita käytänteitä. Hamas puolestaan jakoi kokemuksensa Hezbollahin kanssa Iranin merkittävän taloudellisen tuen avulla.   

IDF ryhtyi etsimään Hezbollahin tunneleita vuonna 2013 kun rajaseudun asukkaat pohjois-Israelissa raportoivat kuulemistaan kaivuuäänistä – mitään ei kuitenkaan löydetty. Gazan konfliktin 2014 jälkeen IDF alkoi uudelleen tutkia mahdollisia hyökkäystunneleita saaden nyt viitteitä niiden olemassaolosta. IDF muodosti teknisistä osaajista ja tiedusteluyksiköistä laboratorion joka mm tutka- ja seismisin tunnistin kojein paikallisti tunneleita.  Tämä toiminta pohjusti operaatio Northern Shieldin jo kaksi ja puoli vuotta ennen sen toteutusta.  

Tunneleita havaittuaan IDF:n sotilasteknikot, tiedustelijat ja teknologian asiantuntijat päättivät suunnitella myös Hezbollahin tunneleiden tuhoamista.  Tässä oli uusia haasteita sillä Hamasin tunnelit oli kaivettu pehmeään hiekkaiseen maaperään kun taas pohjoisessa Libanonin rajalla maaperä oli kovaa ja kivistä.  Haasteesta on nyt riittävästi selvitty ja operaatio oli mahdollista toteuttaa. 

 

 

 

Operaation Northern Shield vaikutukset

Operaatio Northern Shield estää merkittävästi Hezbollahin suunnitelmia muodostaa uskottava maitse toteutuvaa Israelin vastaista uhkaa.  Operaatio tekee selväksi IDF:n kehittyneen hyökkäystunneleita koskevan tiedustelun, havainnonnin ja kyvyn tuhota tunneleita.  Tämä uhan torjunta tulee yhä selvemmäksi Israelin rakentaessa turvamuurin tai vastaavat rakenteet Libanonin vastaiselle rajalleen pitäen samalla voimassa keskinäisen pelotteen vuodesta 2006 peräisin olevat suhteet. 

Pidättymällä muista, kuin itse tunneleiden tuhontaan liittyvistä, sotilaallisista rankaisutoimista, kuten ilmaiskuista tai maaoperaatioista, Hezbollahia kohtaan Israel välittää viestin tavoitteestaan säilyttää vakaus ja rauhallisuus rajallaan. Hezbollah, omalta osaltaan, lienee häpeissään Israelin jälleen kerran paljastettua sen suunnitelmat eikä järjestöllä liene nyt suurempaa kiinnostusta tilanteen eskaloimiseen Syyrian sodan sitoessa järjestön resursseja (jo noin 2000 kuollutta, 8000 haavoittunutta ja lukuisa joukko tukea tarvitsevia perheitä).

 

Cement mixers en route to the border

 

IDF forces continue filling the tunnels with concrete

Lopuksi

Sana operaatio kuvaamaan ”Northern Shieldiä” on ylimitoitettu, onhan kyseessä lähinnä Israelin alueen sisällä tapahtuvista teknisistä aktiviteeteista ilman aseenkäyttöä tai joukkomanööverejä.  IsraelDefense  julkaisun mukaan ennen operaatiota käytiinkin armeijan sisäistä keskustelua siitä kannattaisiko siihen ryhtyä laisinkaan.  Jotkut olivat sitä mieltä, että olisi järkevämpää antaa Hezbollahin tuhlata resurssejaan ja energiaansa tunneleihin ja tuhota ne vasta mahdollisessa tulevassa sodassa tahi muuntaa ne ansoiksi.

Vaikka "Northern Shield" on vielä käynnissä on Israelin huomio pohjoisessa kuitenkin ensisijassa kohdistunut Iranin Vallankumouskaartin ja Hezbollahin hankkeisiin tuottaa ja muuntaa Libanonin maaperällä raketteja ohjatuiksi pitkän kantaman täsmäohjuksiksi.  Tämän on ollut myös pääsyy Israelin ilmaiskuihin (viime vuonna noin 200) Syyriassa jotteivät ohjukset tai ohjusteknologia siirtyisi Syyriasta Libanoniin.  Tällä hetkellä ongelmana on, että ohjusteknologiaa – kuten GPS-komponentteja – kuljetetaan Teheranista Beirutiin suorilla kaupallisilla lennoilla ja tämän estäminen lienee paljon tunneleita vaatimampi haaste.    

Lähteitä mm: Meir Amit Intelligence and Terrorism Information Center , Jerusalem Post, IsraelDefense The Institute for National Security Studies

Enemmän Hamasin tunnelisodankäynnistä ja Israelin anti-tunneli kampanjasta mm: Gaza’s Tunnel War Continues On All Fronts  and Underground Iron Dome i.a. Against Hamas’ Terror Tunnels


Kirjoitus on julkaistu ensinnä Ariel-Israelista suomeksi -verkkosivustolla ja on tiivistetty käännös vastaavasta Conflicts by Ari Rusila blogin artikkelistani.

arirusila

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ari Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu