Israelin joulukuu 2018

Lähdettyäni joulukuussa Israeliin Sar-El ohjelman puitteissa tutustumaan tilanteeseen paikan päällä lupasin kommentoida sikäläisestä näkökulmasta kiinnostavimpia tapahtumia. Koska itse palvelukokemuksistani on mahdollisesti tulossa helmikuussa artikkeli printtimediaan en niihin tässä yhteydessä puutu vaan käsittelen nyt vain niitä sikäläisiä aihealueita jotka tällöin paikallisten kanssa keskusteluissa esiin nousivat.

Ennakkoon arvioin paikallisesti kiinnostavia asioita olevan aselevon toteutuminen Hamasin kanssa, pohjoisessa käynnistynyt operaatio Northern Shield (Hizbollahin hyökkäystunneleiden tuhoaminen), ennakoitu hallituksen kaatuminen ja Länsirannan terrori-iskut.

Hallitus kaatui

Israel hallitus tosiaan kaatui Joulun jälkeen ja uusia vaaleja odotellaan. Armeijan näkökulmasta mielenkiintoista oli entisen yleisesikuntapäällikön (vastaa puolustusvoimien komentajaa) Benny Ganzin suuri kansansuosio ja toisaalta uuden esikuntapäällikön valinta nykyisen Gadi Eizenkotin jälkeen. Ganzista julkaisin erillisen artikkelin ( Israel 2019 Elex: Benny Gantz vaalien game-changer [Op-Ed] ) ja Eizenkotia olen aiemmin kehunut hänen valmistelemansa Israelin uuden sotilasdoktriinin ansiosta (Israelin uusi sotilaallinen puolustusstrategia ). Todettakoon kuitenkin, että tukikohdassa tähän poliittiseen puoleen ei kiinnitetty juuri lainkaan huomiota; hallituksen hajoamisesta kirjoitin erillisen artikkelin ( Israel: Hallitus eroaa – ennenaikaiset vaalit huhtikuussa 2019 ).

Alla olevaan kuvaan on koottu viimeisimmät hallituksen kaatumisen jälkeen tehdyt mielipidemittaukset, sarakkeessa C nykyisen hallituskoalition kannatus, lähteenä Wikipedia :

Hudna säilyi

Hälytyksen sattuessa aikaa tänne juoksuun olisi ollut vajaat 30 sekuntia.

Tällä kertaa palveluspaikallani oli hyvinkin rauhallista. Pommisuojaan ei tarvinnut juosta kertaakaan, jos olisi, niin aikaa olisi ollut vajaat kolmekymmentä sekuntia hälytyksestä kun aivan rajalla aikaa on vain 15 sekuntia. Näyttää siis siltä, että pitkäkestoinen aselepo Hamasin kanssa – hudna – ainakin toistaiseksi pitää (hudnasta lisää mm aiemmassa kirjoituksessani (Hamas-Israel -sopimus edistymässä ). Gazasta ei nähdäkseni laukaistu lainkaan ohjuksia eivätkä rajamielenosoituksetkaan olleet niin väkivaltaisia kuin aiemmin.  Erikseen sovitut avustukset – humanitaarinen apu, talousapu palkkojen maksuun ja energiatoimitukset – Gazaan ja Hamasille jatkuivat. 

Tilannetta pidettiin kuitenkin epävakaana ja tukikohdassa oli varauduttu uusien keskitettyyn hyökkäykseen kykenevien Hamasin ohjusten uhkaan mm asettamalla Hamasin tärkeimpiin sotilaallisiin hyökkäyskohteisiin lukeutuvan tukikohtamme suojaksi ”Iron Dome” -ohjuspuolustusjärjestelmä.

Siinailla ja Länsirannalla terrori-iskut kiihtyivät

Ympäristössä tilanne oli eri sillä Siinailla ISIS:n haaraosasto teki useita iskuja Egyptin turvallisuusviranomaisia ja armeijaa vastaan mm tark’ampujien toimesta, useita egyptiläissotilaita ja -poliiseja kuoli ja tietty myös joukko jihadisteja. ISIS’n iskut eivät nyt kuitenkaan ulottuneet Israelin puolelle rajaa.

Länsirannalla puolestaan palestiinalaisterroristit iskivät joulukuussa seitsemän kertaa puukottamalla, ampumalla tai autolla päälle ajamalla. Nämä iskut uutisoitiin laajalti ja puhuttivat väkeä palveluaikanani:

 • 9.12. Kaksi naamioitunutta miestä ajoi Ofran risteyksessä olevalle bussipysäkille ja takapenkillä oleva alkoi ampua automaattiaseella bussia odottaneita. Yhdeksän henkeä haavoittui. Raskaana olleelle haavoittuneelle Shira Ish-Ranille tehtiin hätäsektio mutta Amiad Yisraeliksi nimetty vauva kuoli muutamia päiviä myöhemmin vammoihinsa. Israelin turvallisuusviranomaiset tavoittivat toisen hyökkääjistä neljä päivää tapahtuman jälkeen ja terroristi kuoli tulitaistelussa. Lisättäköön, että toinen hyökkääjä pidätettiin 8.1.2019.

 • 11.12. Jiftliqin kylässä Jordan laakson pohjoisosassa palestiinalaismies yritti ajaa IDF:n sotilaiden päälle, vain hyökkääjä haavoittui.

 • 11.12. Palestiinalaismies yritti ajaa rajapoliisin päälle haavoittaen tätä, hyökkääjä ammuttiin.

 • 13.12. Jerusalemin vanhassa kaupungissa palestiinalaismies yritti puujottaa Nablusin portilla olevaa henkilöä. Epäonnistuneen puukotuksen jälkeen hän kuoli kamppailussa rajapoliisien kanssa, poliisimies ja -nainen haavoittuivat.

 • 13.12. Palestiinalaismies yritti al-Birehissä ajaa IDF:n sotilaan päälle joka loukkaantui ja terroristi ammuttiin.

 • 13.12. Palestiinalaismiehet saapuivat autolla Ramallahin lähellä olevaan Givat Asafin kylän bussipysäkille, kaksi astui autosta ulos ja avasi tulen automaattiasein bussia odottavia henkilöitä kohden. Kaksi IDF:n sotilasta kuoli, mies ja hänen raskaana ollut vaimonsa haavoittuivat, hyökkääjät pakenivat autollaan.

 • 25.12. Israelilainen (arabi-)mies kuoli ja kaksi loukkaantui ampumavälikohtauksessa tiellä 6536 Umm a-Rihanin ja Umm al-Fahmin välillä pohjoisella Länsirannalla.

   

   

Hamasin johtaja Ismail Haniyeh (keskellä) ei kieltänyt Länsirannan terrori-iskujen käskyjen tulleen Gazasta (16.12.2018. SAID KHATIB / AFP)

Koko vuonna 2018 iskuja tapahtui yhteensä 54. Joulukuussa Juudean ja Samarian iskuista osa oli sotilastyylisiä eli ryhmän tekemiä ampumisia sotilaita ja siviilejä vastaan eikä uhreiltakaan vältytty sillä tuhoisimmassa tapettiin neljä aikuista ja kolmen päivän ikäinen vauva. Varsinkin viimemainittu tapaus saavutti laajaa huomiota. Merkityksellistä turvallisuustilanteen kannalta oli useiden iskujen suoritustapa, sillä totunnaisten yksittäisten puukotusten ohella iskuja nyt tehtiin organisoitujen ryhmien toimesta ja konetuliaseita käyttäen. Tätä ehkä selittää Hamasin aktiviteettien painopisteen siirtyneen aselevon myötä Gazasta Länsirannalle.

Mainittakoon myös, että Israelin turvallisuusviranomaiset kertoivat estäneensä viime vuonna kaikkiaan 480 terrori-iskua, paikallistaneensa ja neutraloineensa 590 yksittäitä terroristia ja paljastaneensa 201 terroristiryhmää. Loppuvuoden terrori-iskuista Israel julkaisi 20.12.2018 seuraavan raportin jossa syvempää analyysiä tilanteesta: Report By the Ministry of Strategic Affairs Covers Incitement To Terror and Violence Against Israel Q4-2018 .

Northern Shield” vastaa todelliseen uhkaan

Pohjoisessa Libanonin rajalla jatkui joulukuun alussa IDF:n aloittama operaatio ”Northern Shield” Hezbollahin hyökkäystunneleiden tuhoamiseksi. Paitsi ko operaatio myös Hezbollah tuli aiheena useimmiten esiin tukikohdassani. Tämä on luonnollista sillä Hezbollah muodostaa todellisen uhan ja omaa merkittävän pelotteen Israelille ollen aivan eri luokan kysymys kuin Hamasin aktiviteetit, jotka haittaavat lähinnä vain rajaseudun asukkaiden elämänmenoa.

Hezbollahin ja Israelin kesken vallitsee molempien osapuolten keskinäinen pelote ja kilpavarustelu. Tilanne selittää myös Israelin toistuvat ilmaiskut Syyriaan sekä läheisen koordinoinnin Venäjän kanssa Hezbollahin ohjuskapasiteetin teknologisen laadun kehittymisen hilllitsemiseksi. Operaatio ”Northern Shield’stä” kirjoitin oman artikkelinsa (Operaatio Northern Shield ).  Operaatio hyväksyttiin hallituksen sotakabinetin kokouksessa 7.11.2018 eli vajaa kuukautta ennen sen aloitusta.  Joidenkin arvioiden mukaan kyseessä on ensimmäinen askel Hezbollahia vastaan käytävässä kampanjassa, jonka päämääräänä on järjestön ohjuskapasiteetin purkaminen.

Tukikohtamme komentajan mukaan Israelin sotilasstrategioissa puolustus jaetaan kolmeen kehään, joista ensimmäisen muodostavat Gaza ja Länsiranta, toisen Hezbollahin hallitsemat alueet ja kolmannen Iran. Tilannetta tarkkaillaan intensiivisesti ja se voi räjähtää käsiin milloin tahansa. Toki IDF on kiinnostunut myös rauhanomaisista naapureista. Vaikka yhteistyö Egyptin ja Jordanian kanssa on nyt erinomaisella tasolla tulee myös tulevaisuuden vaihtoehtoiset skenaariot ottaa huomioon eli esimerkiksi mitä tapahtuu kun Jordanian hallitsija vaihtuu, onhan väestön suuri osa etnisesti samaa Länsirannan arabien/palestiinalaisten kanssa.


Kirjoitus on julkaistu ensinnä Ariel-Israelista suomeksi -verkkosivustolla.

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu