Israelin Elex2019: Kyberhyökkäyksen uhka pieni

Shin Bet’in (aka Shabak = Israelin armeijan alaisuudessa toimiva tiedustelupalvelu) päällikkö Nadav Argamanin varoitti luentotilaisuudessaan 8. tammikuuta, että ulkomainen hallitus pyrkii vaikuttamaan Israelin huhtikuussa tuleviin Knessetin vaaleihin. Varoitus johti israelilais-mediassa jopa paniikinomaiseen käsitykseen siitä että tällä hallituksella tarkoitetaan Venäjää vaikkei Argaman niin väittänytkään. Myöhemmässä kommentissaan Argaman selvensi Iranin ja Hezbollahin ehkä suunnittelevan kyberhyökkäyksiä israelilais -kohteisiin. Tämä tuntuukin luontevalta selitykseltä koska Venäjällä ei ole juuri mitään intressejä vaikuttaa Israelin vaaleihin.

Mediahysterian lieventämiseksi Shin Bet julkaisi lausunnon vakuuttaen Israelin olevan valmistautunut ja kykenevä torjumaan kyberhyökkäykset ja omaavan välineet ja resurssit tällaisten interventioiden paikallistamiseen, seurantaan ja estämiseen.

Israelin vaaleissa pääosa äänistä annetaan paperilla eikä tietokoneavusteisesti eikä ääntenlaskenta ole riippuvainen elektronisista apuvälineistä joten kyberhyökkäyksen uhka itse ääntenlaskentaan on suhteellisen rajoittunutta.

Interventiota voi yrittää myös mm sosiaalisen median kautta levitettävän disinformaation kautta. Israelin keskusvaalilautakunta on valmistautunut tähänkin uhkaan yhdessä turvallisuusviranomaisten kanssa. Keskusvaalilautakunnan johto ja mm Israelin korkeimman oikeuden tuomari Hanan Melcer ovat esimerkiksi keskustelleet vaikuttamisuhasta ja vaalien tuomasta haasteesta Facebookin edustajien kanssa jo ennakolta. Melcerillä on valta päättää vaaleihin liittyvän viestin laillisuudesta ja määrätä laittomiksi katsomansa viestit poistettavaksi.

Israelin kyberturvallisuus on muun puolustuksen ohella maailman kärkipäätä johtuen mm seuraavista tekijöistä:

  • Israelin ekosysteemi – historian ohella koko toimintaympäristö – edesauttaa uusiempien teknologioiden kehittämistä rajatuin resurssein.
  • Hallitusten ja armeijan kärkiprioriteettina kautta aikain ollut turvallisuus ja sen varmistamiseksi etsitään jatkuvasti innovatiivisia ratkaisuja.
  • Kyberturvallisuus korostuu koulutuksessa lukioista yliopistoihin ja tämä on hyödynnettävissä myös asevelvollisuusaikana armeijassa.
  • Oppilaitokset ja armeija kannustavat luovaan vapauteen ja yrittäjyyteen.

Lähteet: Jerusalem Post ,  SeQure World ja DEBKAfile Special Analysis

Israel on poikkeuksellisen hyvin valmistautunut ja kykenevä torjumaan kyberhyökkäykset


Kirjoitus on julkaistu ensinnä Ariel-Israelista suomeksi -verkkosivustolla.

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu