Itäisen Välimeren Kaasufoorumi
Regional discoveries will change the international map of energy supply but this will materialise only when producers join hands.” ( Ramadan Abul Ela, öljy ja kaasuasiantuntija)
Itäisen Välimeren Kaasufoorumin (Eastern Mediterranean Gas Forum – EMGF ) perustaminen tammikuun puolivälissä 2019 tapahtui ilman suurempaa mediahuomiota vaikka se merkitykseltään lukeutuneekin alueen alkuvuoden merkittävimpiin. Monikansallinen, Kairossa päämajaansa pitävän, ryhmittymän muodostavat Israel, Egypti, Jordania, Palestiinalaishallinto, Kypros, Kreikka ja Italia. Keskeisimmät foorumin ulkopuolelle jääneet maat ovat Syyria, Libanon ja Turkki ja nämä maat sekä pohjois-Kypros suunnittelevat oman Koillis-Välimeren kaasufoorumin perustamista mutta sellaisenaan siitä tuskin on kilpailijaksi EMGF:lle.
Energia-alan huippukokous jossa ilmoitettiin EMGF:n perustamisesta 14.15.1.2019
Kaasufoorumin tarkoituksena on ilmoituksen julkistaneen Egyptin polttoaineministeriön mukaan luoda alueellinen kaasumarkkina-alue joka palvelee jäsentensä intressejä mm optimoimalla alan resurssien kehityksen, järkiperäistämällä yhdyskuntarakenteen investoinnit, tarjoamalla kilpailukykyiset hinnat ja kehittämällä kauppasuhteita.
Kaasufoorumi on osa itäisen Välimeren kaasuresurssien hyödyntämistä tavoitteena tehdä ryhmästä alueellinen energiahub. Kuten EastMed -putkisuunnitelma, jota osa jäsenistä on nyt kumppaneina toteuttamassa, foorumi kuvastaa muutosta globaalissa taloudessa jossa aiemmin maat ilman merkittäviä luonnonrikkauksia nyt omaavat merkittävän kasvupotentiaalin energialöytöjen ansiosta.
“Israel exporting natural gas to the Arab world and also to Europe – this is something that sounded like a dream or a fantasy just 10 or 15 years ago,” (Israelin energiaministeri Yuval Steinitz)
Israelin kannalta foorumi kuvaa maan integroitumista alueelliseen ja maailmanlaajuiseen verkostoon odottamatta joskus taas alkavan Lähi-idän rauhanprosessin tuloksia. Israel on nyt taloudellinen ja strateginen kumppani niillekin valtioille jotka aikoinaan pyrkivät Israelin tuhoamiseen.
Lähteet mm: JewishPress , NileTV International ja The Arab Weekly
Aiemmin kaasualasta:
EastMed kaasuputkihanke toteutumassa
Israel-Kreikka-Kypros Allianssi itäisen Välimeren Game Changer
Kypros, Egypti, Israel ja Kreikka turvallisuusyhteistyöhön
Energiakolmiosta itäisen Välimeren Game Changer
Leviathan kaasukentästä investointipäätös
Egyptin kaasulöytö vauhdittanee myös Israelin Leviathania
Golanin kukkuloilta valtava öljylöytö
Israelin kaasukenttien hyödyntäminen etenee
.Kirjoitus on julkaistu ensinnä Ariel-Israelista suomeksi -verkkosivustolla
”Israel on nyt taloudellinen ja strateginen kumppani niillekin valtioille jotka aikoinaan pyrkivät Israelin tuhoamiseen.”
Minusta yksi huomiota herättävä käänne on Haifan konttiterminaalin siirtyminen Kiinan johdettavaksi. Mielestäni erikoinen käänne Israelin historia ja turvallisuusosaaminen huomioiden. Onko luottamus Yhdysvaltoihin saanut säröjä vai mistä tämä johtuu?
Ilmoita asiaton viesti
USA ei siirrosta pitänyt ja asia lienee vielä harkinnan alla. Kiinalla ja Israelilla on vuosia ollut asialliset suhteet ja Kiina on ”Silkkitie” -hankkeidensa pohjalta mm investoimassa kuljetusväylään Punaiselta mereltä Eilatista Ashkeloniin Välimerelle; yhteistyötä on myös ympäristöosaamisen hyödyntämisessä. Nähdäkseni luottamus Yhdysvaltoihin on Israelissa ennallaan ja Trumpin myötä ehkä aiempaakin suurempi. Tämä sanottuna myös suhteet Venäjään ovat parantuneet ja maan johto tavannut säännöllisesti liki joka toinen kuukausi.
Ilmoita asiaton viesti
Kun katsoin Ylen Ulkolinjan ohjelman Kiinan tämänhetkisestä johtajasta , ja hänen poliittisista suunnitelmistaan , puhumattakaan kansalaisten valvonnasta, pyrkimyksestä hävittää uskonnot maasta ym., tuli kyllä kamala olo.
Kiina yrittää kaapata maailman, ja viedä ideologinsa myöskin.
Minäkin ihmettelen Israelin Kiinaan luottamista.
Pitkällä tähtäimellä voi joutua hankaluuksiin.
Ilmoita asiaton viesti
Kiina pitää kieltämättä tiukkaa kuria kotimaassaan mutta nähdäkseni ei juurikaan ole kiinnostunut aatteidensa viennistä ulkomaille jossa operaatiot ja sijoitukset ovat lähinnä talouden ja talouspolitiikan väline.
Ilmoita asiaton viesti
Minä olen saanut toisenlaistakin kuvaa. Kiina pyrkii yhtenäistämään turvallisuuskäytäntöjä myös silkkitiellä ja tuomaan käyttämänsä järjestelmän silkkitien läpäisemiin maihin. Nämä ovat linjaviivoja, jotka osoittavat kehityssuuntaa. Kiina ottaa vasta ensiaskeleita maailmanvallassa ja on ollut tähän asti nöyrä. Mutta valta muuttaa ihmistä ja valtioita ja maailmanvalta muuttaa eniten. Suurvallat ovat aina ollessaan määrävässä asemassa kävelleet heikompien yli. Kiinakin tulee muuttumaan.
Ilmoita asiaton viesti