Varsovan Lähi-itä -huippukokous uuden aikakauden alku

 

Tonight I believe we are beginning a new era with Prime Minister Netanyahu from the State of Israel, with leaders from Bahrain, Saudi Arabia, the UAE all breaking bread together and later in this conference sharing honest perspectives on the challenge facing the region.”  (USAn varapresidentti Mike Pence)

 

Lähi-idän huippukokous (Ministerial to Promote a Future of Peace and Security in the Middle East) Varsovassa 13.-14. helmikuuta 2019 on saanut ansaitsemaansa vähemmän mediahuomiota. Noin kuusikymmentä ministeriä ja korkea-arvoista edustajaa kokoontui kahdeksi päiväksi USAn varapresidentti Mike Pencen, ulkoministeri Mike Pompeon ja isäntämaan ulkoministeri Jacek Czaputowiczin johdolla keskustelemaan mm ohjusmäärien kasvusta, energiaturvallisuudesta, terrorismin vastustamisesta ja kyberuhista.

Kokouksesta olivat poissa EU:n korkea-arvoisimmat edustajat kuin myös Saksa, Ranska, Turkki, Venäjä, Qatar, Libanon, Irak ja Palestiinalaishallinto ja Irania ei oltu edes kutsuttu. (Suur-)Lähi-idästä mukana olivat (Saudi Arabia, Bahrain, Jemen, Jordania, Kuwait, Marokko, Oman, Yhdistyneet Arabitasavallat, Egypt ja Tunisia). Kokous saikin leiman Irania vastustavan liittoutuman huippukokouksena joten siinä mielessä poisjäännit ovat ymmärrettävissä.

 

Varsovan huippukokous uuden aikakauden alku

Lähi-idän konflikteista kokous keskittyi Syyriaan, Jemeniin ja Israel-Palestiina konfliktiin. Kaikkia edellämainittuja asioita varjostaa Iranin ydiaseuhka, sen ohjusteknologian välitys radikaali- (terroristi-) ryhmille Syyrian sekä Jeminin sisällissotien tukeminen.

Samassa pöydässä Lähi-idän turvallisuutta pohtimassa.

Itse kokouksen asiasisältöä ehkä merkittävämpää mielestäni ehkä oli kuitenkin tosiasia, että nyt ensi kertaa vuosikausiin julkisesti Israelin pääministeri istui yhdessä julkisesti samassa pöydässä johtavien (sunni)arabimaiden virallisten edustajien kanssa pohtimassa Lähi-idän turvallisuuskysymyksiä. Ja vaikka Qatar ei ollutkaan mukana kuvaa maiden yhteistyötä seikka, että vuosien 2012-2018 aikana Israel on sallinut alueensa kautta välittää $1.1 miljardia Qatarin myöntämiä avustuksia – niin rahaa kuin mm polttoainetta – Gazaan ja Hamasille.

Vaikka Palestiinalaishallinto siis kieltäytyikin Puolan kutsusta oli Israel-Palestiina -konflikti esillä hyvinkin sillä USAn delegaatiossa olivat presidentti Trumpin rauhansopimusryhmää vetävät Jared Kushner ja Jason Greenblatt, joka suunnitelma odotetaan julkistettavaksi Israelin huhtikuisten vaalien jälkeen. Kokouksessa suunnitelmaa esiteltiin epävirallisesti osanottajille.

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahun mukaan suljetussa kokouksessa monet Persianlahden edustajat kannattivat Israelin oikeutta puolustaa itseään ja pitivät Israel-Palestiina -konfliktia toissijaisena Iranin muodostamaan uhkaan suhteutettuna.

Israelin PM Netanyahu ja Omanin UM Yusuf bin Alawi bin Abdullah Varsovan huippukokouksen sivuneuvotteluissa 13.2.2019 (Credit: Amos Ben Gershom/GPO)

 

Samaan aikaan toisaalla…

Samaan aikaan Varsovan huippukokouksen kanssa valmisteltiin helmikuun 15. päivänä Sotshissa pidettyä Venäjän, Turkin ja Iranin presidenttien huippukokousta, jonka esityslistalla olivat mm Syyrian tilanne. Samalla viikolla Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov isännöi kolmipäivästä 12 palestiinalaisjärjestön – mm Hamasin ja Fatahin – kokousta jonka tavoittena oli kilpailevien organisaatioiden yhteisymmärrys yhden Palestiinalaisvaltion perustamisesta Länsirannalle ja Gazaan kahden erillisen valtion perustamisen sijaan.

EAEU+FTA

 

Edelleen huippukokousviikolla ilmoitettiin kahden vihollismaan – sekä Israelin että Iranin – molempien liittyvän Venäjäjohtoisen Euraasian unionin (EAEU) vapaakauppasopimukseen (FTA). Israelin ja Venäjän viranomaisten mukaan sopimus on tulosta huhtikuussa 2018 aloitetuista neuvotteluista. Sopimus käsittää kauppaan liittyviä eri tekijöitä kuten alkuperämerkinnät, – tulliyhteistyö, kaupan teknisten esteiden purku, verkkokaupankäynti, riidanratkaisumekanismi jne. Aiemmin Iranin Moskovan suurlähettiläs oli ilmoittanut Iranin ratifioivan EAEU -vapaakauppasopimuksen lähiaikoina. Sopimukset ovat luonteeltaan bilateraalisia joten vapaakauppaa Iranin ja Israelin kesken tuskin vielä lyhyellä aikajänteellä päästään käymään.

 

Yhteenveto

Varsovan huippukokousta on pidettävissä jopa käänteentekevänä sillä Israelin ja Persianlahden arabimaiden julkinen kokoontuminen yhteiseen kokoukseen pohtimaan alueen turvallisuusuhkia ja -yhteistyötä luo pohjaa varapresidentti Pencen luonnehdinnalle uuden aikakauden alusta.

Huippukokous päätyi perustamaan kuusi työryhmää jatkohankkeiden suunnittelemiseksi ja toteuttamiseksi. Persianlahden maat päättävät näihin osallistumisesta Israelin jo ilmoitettua valmiutensa yhteistyöhön.

​​Kokouksen organisoijat yrittivät viimeiseen asti välttää huippukokouksen luonnetta anti-Iran konferenssina. ​Osin tämä pitääkin paikkansa sillä mielestäni kokouksen vaikuttavuus jatkossa näkyy siinä miten Israelin ja Persianlahden maiden keskinäiset suhteet ja yhteistyö etenee mm Israel-Palestiina -konfliktissa vaikka Iran taustauhkana toimiikin. Tässä mielessä Varsovan huippukokouksella on potentiaalia muodostua historialliseksi käännekohdaksi varsinkin mikäli kauan odotettu presidentti Trumpin "vuosisadan diili" polkaisee Israel-Palestiina konfliktin alueellisena ratkaisuja liikkeelle.

Lähteitä mm: IsraelDefense , WorldIsraelNews, DEBKAfile , i24NEWS , Eurasian Studiesi24NEWS


Kirjoitus on julkaistu ensinnä Ariel-Israelista suomeksi -verkkosivustolla

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu