Kahol Lavan: Israelin uusi tuleva hallituksen johtopuolue?

Generals in 'general election'

Poliittinen pommi koettiin Israelissa viime viikolla [21/2/2019 kun aiemmat puolustusvoimien komentajat Benny Gantz, Moshe Ya’alon ja Gabi Ashkenazi muodostivat ”Blue and White” -vaaliliiton (hepreaksi: Kahol Lavan) yhdessä Yesh Atid puolueen johtaja Yair Lapidin kanssa pääministeri Benjamin Netanyahun lyömiseksi tulevissa huhtikuun 9. päivänä pidettävissä Knessetin vaalissa.

Yhteislistan paikoista 13 kuuluu Lapidin Yesh Atid puolueelle, 12 paikkaa Gantzin Israel Resilience puolueelle, 4 paikkaa Ya’alonin Telem puolueelle kun taas Gabi Ashkenazi on itsenäisesti puoluejohtajien jälkeen listalla sijalla neljä.

Kahol Lavan: Ya'alon, Ganz, Lapid, Askenazi

Sopimuksen mukaan Gantz ja Lapid voittaessaan hoitavat pääministeriyden siten, että vaalien jälkeen Gantz on pääministeri ja Lapid korvaa hänet kahden ja puolen vuoden kuluttua (marraskuussa 2021) jota odotellessaan Lapid toimii ulkoministerinä Ya’alonin puolestaan ollessa puolustusministeri.

Gantzin ja Lapidin yhteislausunnon mukaan uusi puolue varmistaa Israelin turvallisuuden ja parantaa Israelin yhteiskunnan jakautuneisuuden.

Merkillepantavaa uudessa liittoutumassa on naisjohtajien vähäisyys. Tzipi Livni – Israelin kokenein naispuolinen poliittinen johtaja – päätti jättää vaalit väliin odotettavissa olevan äänikynnyksen alle jäävän äänisaaliin takia. Livni erotettiin Sionistisesta Unionista Labor johtaja Avi Gabbayn toimesta tammikuussa 2019 eikä mikään keskustan puolueista häntä halunnut.

Pääministeri Netanyahu kommentoi uutta liittoutumaa ”heikoksi vasemmistopuolueeksi” joka luo Palestiinan valtion Israelin rajoille kun taas hänen johdollaan saadaan vahva oikeistolainen hallitus.  Edelleen Netanyahu varoitti uuden liittoutuman nojaavan arabipuolueiden tukeen jotka haluavat tuhota Israelin juutalaisvaltiona.

Aiemmin Netanyahu on pyrkinyt edesauttamaan puoluekartan oikealla puolella olevien ryhmien välillä. Yritys tehdä vaaliliitto Kulanu -puolueen ja Likudin tai Avigdor Libermanin Yisrael Briteinu – puolueen välillä epäonnistui koska Moshe Kahlonin johtama Kulanu ei ollut ”ostettavissa” vaan menee vaaleihin itsenäisesti. Toinen yritys onnistui kun Jewish Home ja National Union päättivät mennä Netanyahun ajamaan vaaliliittoon äärioikeistolaisen Otzma Yehudit -puolueen kanssa vastineeksi näille luvatuista kahdesta ministeripaikasta ja kahdesta turvallisuuskabinetin paikasta. Pienille puolueille vaaliliitot ovat elintärkeitä äänikynnyksen takia.

 

Likud vs. Kahol Lavan sitten 21/2/2019 kahdeksan mielipidemittauksen ja näiden keskiarvon mukaan. Lähde: Jewish Journal

Blokeittain ajateltuna Kahol Lavan, Labor ja Meretz saavuttaisi ennusteiden mukaan saman paikkamäärän kuin Likud yhdessä Hayamin Hehadash, Ihud Mifleget Hayamin (Habayit Hayehudi, Otzma Yehudit ja National Union puolueiden yhteislista), Yisrael Beiteinu ja Kulanu -puolueet. Arabilistaa ei tässä ole luettu kummankaan pääblokin hyväksi.

Lähteet: Haaretz , Jewish JournalWorldIsraelNews jaBreitbart

Aiemmin tulevista vaaleista 2019:

IsraEl2019: Oikeiston ja Gantzin ero kärjistymässä, listat muodostumassa
Israelin vasemmiston ujostelematon militarismi [Op-Ed]
Israelin El2019: Kyberhyökkäyksen uhka pieni
Israel 2019 Elex: Benny Gantz vaalien game-changer [Op-Ed]

Liite:

Täysi lista: Israelin vaalien puolueet ja ehdokkaat


Kirjoitus on julkaistu ensinnä Ariel-Israelista suomeksi -verkkosivustolla

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu