Historiasta: PM Olmertin tarjous Abbasille

31.elokuuta 2008 Palestiinalaishallinto sai ehkä historiansa anteliaimman tarjouksen Israelilta osapuolten keskinäiseksi rauhansopimukseksi. Israelin silloisen pääministeri Ehud Olmertin esityksen taustana oli marraskuussa 2007 Annapolisissa [USA] pidetty Israelin, Palestiinalaishallinnon ja presidentti Bushin hallinnon huippukokous jossa Lähi-idän rauhanratkaisua tosissaan pyrittiin aikaansaamaan. Huippukokouksen jälkeen perustetut Israelin ja Palestiinalaishallinnon neuvottelutiimit jatkoivat suorin neuvotteluin keskinäisen rauhansopimuksensa hiomista ja prosessin loppuvaiheessa pääministeri Olmert esitti tarjouksensa Palestiinalaisosapuolelle.

PLO:n pääneuvottelija Saeb Erekat kertoo PMW:n videoklipissä seuraavasti (vapaasti käännettynä):

Kuulin [aiemman Israelin pääministeri] Olmertin sanovan että hän tarjosi [Abbasille] 100% Länsirannan alueesta. Tämä on totta ja todistan sen. Hän esitteli kartan ja sanoi: “Haluan [Israelin] ottavan 6.5% Länsirannasta ja antaa [Palestiinalaishallinnolle] 6.5% vuoden 1948 [Israelin] alueesta vastikkeeksi.” [Olmert] sanoi Abbasille: “Länsirannan ja Gazan alue kesäkuun 4. päivän v. 1967 aattona [ennen Kuuden-Päivän sotaa] oli 6,235 km2. [Minä] Erekat sanon: ‘Siellä on 50 km2 ei kenenkään maata Jerusalemissa ja Latrunissa.’ Me jaamme sen keskenämme joten alue tulee olemaan 6,260 km2.” [Sanoin Abbasille:] Olmert haluaa antaa sinulle 20 km2 enemmän jotta voit sanoa [palestiinalaisille]: “Sain enemmän aluetta kuin vuoden 1967 [sodassa menetetyt] alueet.” Mitä Jerusalemiin tulee, [Olmert sanoi:] “Mikä on arabien on arabien ja mikä on juutalaisten on juutalaisten ja me pidämme sen avoimena kaupunkina.” Pakolaisia koskien Olmert tarjosi hänelle [Abbasille] 150,000 pakolaista… [Olmert] sanoi: “Pakolaisten paluuoikeus Palestiinaan on teidän lakinne; mutta mitä tulee Israeliin me voimme hyväksyä 150,000 pakolaista runsaan 10 vuoden kuluessa. 15,000 [vuodessa] runsaassa 10 vuodessa”

Itselläni olevan sopimusluonnoksen mukaan Olmert tarjoutui ottamaan vastaan vain 1000 palestiinalaispaluumuuttajaa viiden vuoden ajan eli yhteensä 5000 palestiinalaista, mutta luonnoksia on varmasti liikkunut neuvottelujen eri vaiheissa useitakin.

[youtube https://]

Nähdäkseni Annapoliksen kokousta seuranneessa neuvotteluprosessissa Israel ja Palestiinalaishallinto pääsivät lähemmäksi toisiaan kuin koskaan ennen tai jälkeen Israelin valtion olemassaolon aikana. Pääosa aiemmista ja nykyisistäkin kiistakysymyksistä – rajat, pakolaiset ja Jerusalem – oli käytännössä sovittu.

Olmertin tarjous palestiinalaisille [ENG]: Summary , Territory , Jerusalem


Kirjoitus on julkaistu ensinnä Ariel-Israelista suomeksi -verkkosivustolla

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu