Israel kyberturvallisuuden edelläkävijöitä

Israelin kyberturvallisuusalan globaali johtoasema tuli esiin 23.-27.6.2019 Tel Avivin yliopistossa järjestetyssa 9. vuosittaisessa kyberviikon konferenssissa . Tähän alan suurimpaan USAn ulkopuolella pidettyyn konferenssiin osallistui yli 8000 asiantuntijaa 80 maasta, tilaisuuksia oli 50 ja sadat israelilaiset start-up- ym yritykset esittelivät sektorin uusimpia innovaatioitaan.

Mossadin johtaja Yossi Cohen kyberviikon puhujana 24.6 2019. Photo by Flash90

Puhujia konferenssissa oli noin 400 joukossa mm pääministeri Benjamin Netanyahu ja Mossadin päällikkö Yossi Cohen ja aiempi NSA:n ja USA:n Cyber Commandin johtaja Mike Rogers.

Paneelikeskustelujen pääteemoja olivat valtioita vastaan tehtävät kyberhyökkäykset, ilmailuliikenteen kyberturvallisuus ja kyberturvallisuuden haasteet akateemisesta näkökulmasta.

Israelin kansallisen kyberdirektoraatin raportin mukaan alan yritysten määrä on Israelissa kaksinkertaistunut viimeisten viiden vuoden aikana 752 yritykseen jotka työllistävät 20,500 israelilaistyöntekijää. Vuosina 2014-2018 Israelin kyberturvallisuusyritykset keräsivät rahoitusta $3.9 miljadia 501 rahoituskierroksella ja vuonna 2017 alan ulkomaanvienti oli noin $6 miljardia. Alan suurimpana haasteena on saatavilla oleva työvoima.

Lähde: Israel21c

Kommenttini:

Piilaakso poislukien Israelissa on eniten teknologia-alan startup-yrityksiä. Erityisen merkittävänä tekijänä näen innovatiivisuutta tukevaa ekosysteemiä jopa ”tripple helix” -mallin (valtio-yritykset-tutkimuslaitokset) ihanteellista toteutusta.

triple helix

Valtio panostaa 5% bruttokansantuotteesta tutkimus- ja kehitystoimintaan ja valtiollisista instituutioista puolustusvoimien panos on merkittävin. Mainittakoon, että myös tiedustelupalvelu Mossadilla on oma rahoitusohjelma painopistealojensa yksityisille toimijoille ja että armeija kannustaa luovien ratkaisujen etsintään jo varusmiesajasta lähtien. Nähdäkseni tämä toiminta on merkittävimpiä syitä IDF:n laadullisen ylivoiman selittäjänä (qualitative military edge). Yliopistot ja tutkimuslaitokset, suuryritysten T&K yksiköitä unohtamatta ovat merkittävästi tukemassa yksityistä startup -yrittäjyyttä luomalla tutkijoillensa tarvittavia fasiliteetteja.

Aiemmin aiheesta:

IsraEl2019: Kyberhyökkäyksen uhka pieni
Mossad perusti innovaatiorahaston
Be’er Shevan start-up –skene maailman kärkeä
Algoritmidiplomatiaa: Hakkeroinnilla yllytystä vastaan
IDF digitalisoituu


Kirjoitus ensinnä ilmestynyt Ariel  -verkkojulkaisussa

arirusila
Vasemmistoliitto Jyväskylä

Olen blogisti Jyväskylästä. Aihepiireistä minua kiinnostavat konfliktit,geopolitiikka ja tarinoiden toinen puoli ja alueista Balkan ja lähi-itä. Pääblogini on englanninkielinen Conflicts By Ariel Rusila - http://arirusila.wordpress.com . Olen myös käynnistänyt Israelia suomeksi taustoittavan Ariel -sivuston - http://arielfi.wordpress.com . Mottoni "The Other Side of Story" mukaisesti en pyri esittämään neutraalia ikuista totuutta jostakin asiasta vaan oman näkökulmani siihen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu